Muskovado-bostonkakku

9. kesäkuuta 2014


Halusin tehdä bostonkakun, sillä olin jo pitkään miettinyt sellaisen kokeilemista. Selailin erinäisiä reseptejä löytääkseni sen sopivan, minkä toteuttaisin. Lopulta päädyin eräästä lehdestä löytyneeseen muskovado-bostonkakkuun.
Pullataikinaa varioin siten, että käytin siihen spelttijauhoja tavallisten vehnäjauhojen lisäksi. Spelttijauhot toivat pullataikinaan jokseenkin samettisen koostumuksen ja pullataikinan käsittely oli hieman haastavampaa, sillä se venyi paljon herkemmin kuin perinteinen. Pullataikina tuoksui ihanalta noustessaan muskovadosokerin ansiosta, onneksi taikinaa jäi tarpeeksi itse kakkuunkin, etten syönyt kaikkea raakana.
Hienon loppusilauksen tälle kakulle tuo pähkinärouhe, jota ripotellaan lopuksi sen päälle. Halutessaan pähkinät voi toki jättää poiskin, mutta omasta mielestäni ne sopivat tähän todella hyvin (ja kukapa nyt ei paahdetuista pähkinöistä pitäisi).

Bostonkakku

18-20 palaa

Pullataikina
5 dl kauramaitoa
50 g hiivaa (1 pkt)
1 dl muskovadosokeria
1 tl kardemummaa
7 dl täysjyväspelttijauhoja
100 g margariinia
3-5 dl vehnäjauhoja

Täyte
150 g margariinia
1 dl muskovadosokeria

vesi+siirappiseosta voiteluun
½ dl pähkinärouhetta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita. Lisää muskovadosokeri, kardemumma ja spelttijauhot ja sekoita. Sulata margariinia ja lisää taikinaan. Lisää pari desiä vehnäjauhoja samalla sekoittaen. Lisää jauhoja hiljalleen saavuttaaksesi taikinalle sopivan koostumuksen. Kun taikina on sopivaa jätä kohoamaan ainakin 30 minuutiksi lämpimään. 
Valmista kohotusaikana täyte. Sulata margariini huoneenlämpöiseksi (nopea mikrotus on hyvä keino siihen) ja sekoita se muskovadosokeriin. Jätä huoneenlämpöön.
Kun taikina on kohonnut, jaa se kahtia ja kauli levyksi. Levitä puolet täytteestä ohueksi kerrokseksi taikinalevylle. Pyöritä pitkältä sivulta rullaksi ja leikkaa 9-10 palaan. Jos haluat muhkeamman bostonkakun, jätä taikinalevy hieman pienemmäksi, jolloin rullasta tulee hieman paksumpi ja paloja saa leikattua noin 8. Toista sama toisellekin taikinanpuolikkaalle.
Asettele taikinarullat pyöreään uunivuokaan tai irtopohjavuokaan. Itse valmistin 10 palan bostonin ja loput palat jätin korvapuusteiksi. Halutessasi 2 kakkua, käytä kahta uunivuokaa ja asettele pullat niihin tasan. Anna taikinan kohota vielä kymmenisen minuuttia. Voitele taikina ja ripottele pähkinärouhe päälle.
Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla 25-35 minuuttia tai kunnes kypsää. Jos pullakerros on oikein paksu ja kypsyminen vaikuttaa hitaalta, voi loppuvaiheessa uunin lämpötilaa laskea 175:een ja paista 5-10 minuuttia kauemmin.
Kakku juuri uunista nostettuna
Kun kakku/kakut ovat kypsiä anna niiden jäähtyä kunnolla ja ota pois vuoasta ja tarjoile.
Ylimääräisestä pullataikinasta tehty jättikorvapuusti odottamassa uunia

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget