The Legend of Hot Pumpkin Soup

31. lokakuuta 2014


Kuten jo olen tainnut aiemmin mainita, kurpitsat ovat loistava raaka-aine! Kurpitsapiirakat ja keitot, ja käytännössä mikä tahansa kurpitsasta valmistettu, ovat todella hyviä. Kurpitsasta on oikeastaan myös todella helppoa valmistaa ruokia, joten taitojen puutetta ei tarvitse epäröidä. Suurin "ongelma" kurpitsojen kanssa lienee vain se, että niiden kypsymisessä menee kauan. Tosin kypsymisajankin kanssa voi joustaa esimerkiksi kypsyttämällä kurpitsoja mikrossa.
Tämä kurpitsakeitto sai innoitteensa tälläkertaa suosikkipelisarjastani The Legend of Zeldasta, jonka eräässä versiossa pitää kuljettaa kuumaa kurpitsakeittoa asiakkaalle, ennen kuin se pääsee jäähtymään (tämän keiton jäähtymisessä kesti kuitenkin kauemmin kuin pelin 5 minuuttia, sillä onnistuin polttamaan kieleni tätä syödessäni). Keitto kuljetetaan pelissä lasipurkissa, jonka sittemmin saa itselleen. Sopivaa lasipurkkia minulla ei kuitenkaan tarjoiluun ollut saatavilla, joten jouduin tyytymään omaan keittooni lautaselta tarjoiltuna. Kyseisellä kurpitsakeitolla on toki muitakin hyviä puolia, kuten se, että sen avulla pelihahmo Linkille saa lisää energiaa. Tätä keittoa syödessään voikin siis ajatella sen olevan hyvin energisoiva ruoka. Jokainen siis omaa keittoansa keittelemään ja sitä muille kuljettamaan!

Kurpitsakeitto

2-3 reilua annosta

500 g kurpitsanpaloja (kuorineen n. 800 g)
1 rkl  öljyä
2       sipulia
3       valkosipulin kynttä
5 dl   kasvislientä
1 dl   (kaura)kermaa
cayennepippuria
paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria

tarjoiluun esimerkiksi siemeniä (auringonkukansiemenet, kurpitsansiemenet...) tai kermaviiliä

Pilko kurpitsa paloiksi ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes kypsiä. Kypsymisaika vaihtelee hieman kurpitsalajikkeittain, joten kypsymistä kannattaa testata haarukalla.
Pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä. Kun kurpisat ovat kypsiä irrota pehmeistä paloista kuori lusikan tai vetisen avulla. Lisää kattilaan sipulit, kurpitsa ja kasvisliemi. Kuumenna keitos ja tarvittaessa keitä vielä hetki, jos kurpitsanpalat tuntuvat liian kovilta. Nosta kattila pois liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella (tai tehosekoittimessa jos koet helpompana). Lisää lopuksi kerma ja mausteet.
Tarjoile lämpimänä erilaisten siementen ja/tai kermaviilin kanssa.

Herra Kurpitsa näytti ensin tältä, kunnes joutui pataan

2 kommenttia :

  1. Sattuipa silmään, kun itsekin kurpitsakeittoa tein, jokin kurpitsasesonki lokakuun lopussa jälleen oli kyseessä! Vähän saman näköinen reiitetty kuori jäi jäljelle. Kun olin lusikalla raastanut syötävän osan pois, keitin hiljalleen kasvisliemessä reilun tunnin verran. Maustoin kurkumalla ja sitten kasviskermaa ja lopuksi sauvalla tasaiseksi. Ja kyllä oli hyvää! Keitot ovat intohimoni ja mielellään näitä reseptejä lueskelen. Keitoissa(kin) vain mielikuvitus on rajana! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista.
      Nyt tosiaan oli todella iso kurpitsabuumi käynnissä. Tuntui, että joka puolella vain kurpitsaruokia mainostettiin, mutta toisaalta loistava raaka-aine, niin miksi ei.
      Kuulostaa herkulliselta tuo ohjeesi, pitää kurkumaa kokeillakin kurpitsakeittoon mausteeksi, sopii varmasti mainiosti. Pidän itsekin todella paljon keitoista ja viimeaikoina olenkin varmaan joka viikko tehnyt jonkinlaista kasvissosekeittoa, niin ihania kasviksia kun nyt on saatavilla. Viimeviikkoinen soppa koostuikin parsakaalista, linsseistä ja kaurakermasta.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget