Höyrytetyt sämpylät marinoidulla tofulla ja muilla lisäkkeillä

23. huhtikuuta 2015


Aasialaiset höyrytetyt sämpylät ovat jotain, mistä olen unelmoinut eräänlaisen pienen ikuisuuden. Aluksi unelmointi piti sisällään vain noiden ultimaattisen pehmeiltä näyttävien sämpylöiden syömistä. Kun viimein sitten syksyllä pääsin sellaista maistamaan, unelmani muuttui sellaisen valmistamiseksi. Maistoin höyrytettyjä sämpylöitä tosiaan ensimmäisen kerran tamperelaisessa Masu Asian Bistrossa. Käydessäni otin kasvismenun, joka piti sisällään alkupaloina marinoitua parsakaalia cashewpähkinöiden kera, tofutäytteisen höyrytetym sämpylän, pääruokana paksuja thaimaalaisia nuudeleita maapähkinäkastikkeessa ja jälkiruuaksi oli friteerattua banaani ja suolakinuskia. Kokonaisuus oli todella herkullinen ja siitä jäi etenkin mieleeni se höyrytetty sämpylä ja marinoidut parsakaalit. 
Hieman taustaa ylipäätään höyrytetyistä sämpylöistä. Mitä nyt netistä olen asiaa tutkiskellut, niin vaikuttaisi siltä, että tämäntyyppiset täytetyt höyrytetyt sämpylät ovat perinteisimmillään kiinasta peräisin, ja niiden tavanomaisimpana täytteenä on käytetty porsasta. Näiden taikina muistuttaa paljolti dumpling-nyyttien taikinaa, toisinaan käytetään peräti täysin samaa taikinaa. Mitä ilmeisimmin siis höyrytetyistä sämpylöistä on tullut nyyttien kautta oma juttunsa Tavoitteena on kuitenkin saada ilmava ja pehmeä taikina, johon ei höyryttämisen ansiosta muodostu kovaa kuorta. Itse olen höyrytetyt sämpylät löytänyt japanilaisista ruuista ja japanilainen versio, jos nyt niin voidaan sanoa, on se, mitä näillä tavoittelin. Valmistin oheen myös herkullista marinoitua parsakaalia cashewpähkinöiden kera.

Lopputuloksena sainkin aikaan erittäin pehmeitä ja ihanan rakenteisia täysjyväsämpylöitä, joita olisi voinut syödä ihan sellaisenaankin, niin hyviä ne olivat. Täyte kuitenkin kruunasi kokonaisuuden: Mausteisesti marinoitua tofua, tomaattinen majoneesi ja riisiviinietikalla marinoitu ohueksi suikaloitu kaali. Yllättävää kyllä, marinoitu kaali osoittautui suurimmaksi yllättäjäksi tässä. Olen muutamassa japanilaisessa ruokapaikassa maistanut hyvin ohueksi suikaloitua kaalia, joka on maistunut todella hyvältä. Nyt viimein hoksasinkin, mikä kyseisessä herkussa oli taustalla: riisiviinietikka. Kun kaalin maustaa makeahkolla riisiviinietikalla, sen raikas maku korostuu, mutta kitkeryys häviää. Tuota kaalisilppua voisi myös syödä vain sellaisenaan läjäpäin. 
Aikaavieväähän tätä todella oli valmistaa, mutta uskallan väittää, että kaikki oli sen arvoista. Makuelämys oli mitä mainoin. Joten miksipä nyt ei sitten vaikka vapun pyhänä tällaista herkkua valmistamaan. Suuriruokahaluisille uppoaa kaksikin tällaista sämpylää, mutta makupaloina menevät yksi per naama.

Höyrytetyt sämpylät ja marinoitu tofu

8 sämpylää

Taikina
15 g    hiivaa
½ dl    soijamaitoa
1 ½ dl vettä
3 rkl    sokeria
½ tl     suolaa
1/4 tl   leivinjauhetta
1/4 tl   ruokasoodaa
3 rkl    oliiviöljyä
5 dl      täysjyvävehnäjauhoja

Marinoitu tofu
250 g tofua
1        kevätsipuli
1        pieni chili
1        pieni pala inkivääriä (noin 1 rkl raasteena)
3        valkosipulin kynttä
3 rkl  oliiviöljyä
1 rkl  ruokosokeria
2 rkl  riisiviinietikkaa
2 rkl  soijaa

Kastike
½ dl    majoneesia (kasvipohjaista)
1 rkl    tomaattipyrettä
1 tl      valkosipulijauhetta
½ tl     paprikajauhetta
ripaus cayannepippuria

Marinoitu kaali
150 g kaalia
2 rkl   riisiviinietikkaa
1 tl     sokeria

täytteeksi lisäksi esimerkiksi kurkkua, avokadoa tai muita kasviksia
öljyä paistamiseen

Valmista taikina ensin. Laita vesi ja maito kulhoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi, murenna hiiva sekaan. Lisää loput taikinan ainekset ja työstä taikinaa, sähkövatkaimen taikinakoukut ovat suureksi avuksi tässä. Vaivaa taikinaa niillä 5-10 minuuttia, kunnes taikinasta muodostuu köntti ja siihen tulee sitkoa. Laita uuniin valo päälle, ei lämpöä ja nosta taikinakulho sinne kohoamaan liinalla peitettynä. Taikinan tulee kaksinkertaistua johon menee noin tunti.
Valmista tofun marinadi sillävälin. Pilko kevätsipuli ja chili pieneksi. Kuori inkivääri ja valkosipuli ja raasta. Sekoita sipulit, chili ja inkivääri kulhossa, lisää öljy, sokeri, viinietikka ja soija ja sekoita hyvin. Kuivaa paketista otettua tofua hieman painamalla. Siivuta se haluamasi kokoisiksi paloiksi (vähintään 8 palaa) lusikoi marinadi tofupalojen päälle ja kääntele niin, että marinadia on jokapuolella. Nosta jääkaappiin marinoitumaan.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa keskenään. Valmista marinoitu kaali raastamalla se kuorimaveitsellä tai vastaavalla hyvin ohuiksi siivuiksi. Puristele kaalisuikaleita nyrkissä, että ne mehustuvat, lisää viinietikka ja sekoita.
Kun taikina on kohonnut tarpeeksi pyöritä se palloksi jauhotelulla leivinlaudalla. Jaa taikina kahteen ja nämä kaksi palaa kahteen ja taas kahteen, eli lopuksi on 8 palaa. Pyöritä paloista pallot ja kaulitse soikeiksi levyiksi, noin 15 cm pituussuunnassa. voitele levyn yläpuoli öljyllä ja taita kahtia niin, että öljy jää "sämpylän" sisälle. Nosta jokainen sämpylä omalle leivinpaperinpapalle. Anna sämpylöiden kohota vielä puolisen tuntia.
Kiehauta vesi höyrykattilassa, jossa reikäinen ritiläosa. Nosta pari sämpylää kerrallaan höyrystymään kattilaan noin 10 minuutiksi. Kun sämpylät ovat kypsiä, nosta ne jäähtymään ja tarvittaessa avaa taitos varovasti veitsellä, jätä kuitenkin sämpylä kiinni toisesta laitaa.
Paista tofu pannulla öljyssä niin, että pinta saa hieman väriä. 
Kun kaikki sämpylät ovat kypsiä ja tofu paistettu, tarjoile. Nämä voi tarjoilla joko kylmänä tai lämpimänä. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget