Kvinoa-pinaattilätyt

20. lokakuuta 2015


Miltä pieni vaihtelu pinaattilättyihin kuulostaisi? Kvinoa sopii loistavasti pinaattilättyihin, se tuo sopivasti ruokaisuutta ja pehmentää lätyn rakennetta. Nämä lätyt ovat lähes yhtä helppoja toteuttaa kuin perinteisetkin.


Syyslomat. Tämä jännittävä termi, joka onnistuu näin yliopisto-opiskelijana unohtumaan varsin tehokkaasti. Joillain aloillahan toki on syyslomia, mutta meillä ne tunnetaan nimellä tenttiviikko tai mikä parasta, eri yliopiston ja teknillisen yliopiston välillä, joissa molemmissa suoritan opintoja, tenttiviikot ovat eri viikoilla. Toisinsanoen parhaimmassa tapauksessa tenttejä jatkuu useamman viikon ajan ja luentoja siinä samalla. Noh, enpä kuitenkaan tänä vuonna voi sanoa, että olisin luentojen tai tenttien määrästä kärsinyt. Varsin leppoisaa nyt on ollut kurssien suhteen, kun gradua olen kirjoitellut. Nyt sekin alkaa olla varsin hyvällä mallilla *koputtaa puuta*, mutta kyllä siinä saa tosin vielä aikaa kulumaan tunnin jos toisenkin.

Mutta niin, syysloma. Oma "syyslomani" meni gradun parissa työskennellessä ja pääsimpä siinä samalla kotonakin käymään päivällä pidennetyn viikonlopun palkkioksi ahkerasta kirjoitteluviikosta. Huomasin kotona ollessani, että koirallamme on menossa varsin suuri sulkasato, vai karvoiksiko niitä kutsutaan. Vaikka harjasin koiran, tuntui, että heti samantien karvoja on jokaisessa kangaskappaleessa, mitä ympärillämme oli. Tästä sitten innostuneena päätin trimmata koko turren, josta se ei oikein pitänyt. Ymmärrän toki, että kovalla vaivalla kasvatetusta turkista luopuminen on varsin dramaattinen toimenpide, mutta sen pitäisi ymmärtää, että sen parhaaksi minä sitä vain teen. Kuurolle koiralle, kun on hieman huono selittää asioita. Näinpä sitten karvaturristamme kuoriutui varsin soma käpylehmä (paksu kroppa ja ohuet trimmatut tikkujalat). Nyt voin siis listata mitä tein syyslomalla: leikin käpylehmillä. 


Käpylehmistä viis ja pinaattilättyjen pariin. Tässä olisi siis jälleen täytettä kyltymättömälle pinaattilättyhimolleni. Lienee tuskin turhaa sanoa, minne opiskelijaruokalaan menen tänään syömään, kun erään listalla oli pinaattilättyjä. Pitänee toivoa, etteivät ne olisi ihan kovin teollisia. Harmillista on, että kyseisen opiskelijaravintolan tilalla oli aiemmin toisen ketjun ravintola, jossa he paistoivat pinaattilättynsä parilalla itse. Silloin lätyt sai itselleen tirisevän kuumana ja ihanan rapeana, mutta ei enää. Toisaalta siinä nyt oleva uusi ravintola on vaihteeksi mukava, uusia ruokia listalle ja niin edespäin, mutta harmittavia hyviäkin asioita postunut ravintola vei mukanaan. Noh, ehkä joskus vielä paistan pinaattilättyni parilalla suuressa rasvamäärässä ja muostelen kaiholla tätä ravintolaa.Joskus mietin, että teen ihan liikaa erilaisia pinaattilättyjä ja toinen on toistaan aina jollain tapaa hieman parempi. Joten voin siis jälleen tapani mukaisesti hyvällä omallatunnolla sanoa, että tässä olisi oikotie loistaviin pinaattilättyihin! Ehkä jopa parhaimmat mitä olen tähän mennessä tehnyt. Rakenne on pehmeän täyteläinen ja pysyy hyvin koossa haarukassa. Ravintoarvotkin ovat jopa kohdillaan kvinoan ansiosta. Näitä voisi syödä läjän ja haluta vielä lisääkin. Näissä pinaattilätyissä oli jopa mukavasti riistan makua, sillä käyttämäni puolukkasurvos oli omakeräämistäni puolukoista survottua. Sitä siis tuli sitten syötyä aika paljon pinaattilättyjen ohella, niin hyviä tuoreet puolukat ovat. Vielä metsästä löytyy hyvin puolukoita, ne ovat oikeastaan juuri nyt makeimmillaan pakkasen otettua.

Kvinoa-pinaattiletut

6 lättyä

½ dl    kvinoaa
70 g    tuoretta pinaattia
2 rkl    pellavansiemenrouhetta
1 dl     täysjyvävehnäjauhoja
½ dl    kauramaitoa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus valkosipulijauhetta

Huuhtele kvinoa hyvin. Keitä se puuroksi hieman suolatussa vedessä paketin ohjeen mukaan. Silppua pinaatti mahdollisimman pieneksi, ryöppää tarvittaessa. Lisää pellavansiemenrouheeseen 2 rkl vettä ja anna turvota. Sekoita kvinoapuuroon silputtu pinaatti ja turvonnut pellavansiemenrouhe. Kun seos on hieman jäähtynyt, lisää jauhot, maito ja mausteet, sekoita hyvin. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.
Paista taikinasta lättyjä öljytyllä pannulla. Taikina on aika paksua, joten lusikoi sitä pannulle ja levitä lätyksi. Tarjoile esimerkiksi puolukkasurvoksen kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget