Kevennetty proteiinirikas juustopiirakka

16. helmikuuta 2016


Ajatus suussasulavasta juustopiirakasta tuntuu varmaan houkuttelevalta, mutta sitä energiamäärää ei välttämättä tekisi mieli syödä. Tässä loistava kompromissi juustopiirakan himoon mausta tinkimättä.



Tämä tuntuu jonkinlaiselta masokismilta tuijotella näitä ruokakuvia ja vielä kirjoitella niistä... Noh, vielä pari tuntia niin saan syödä. Olin nimittäin juuri poistattamassa viisaudenhampaan ja tässä nälkä alkaa jo hiljalleen painaa, mutta pitänee odotella vielä hetki, että voi turvallisesti syödä jotain. Varmaan pari tulevaa päivää menee pitkälti smoothielinjalla. Niinpä siis kiitän onneani siitä, että hedelmiä on nyt hyvin saatavilla ja pöydällä odottaakin kunnon kasa päärynöitä, appelsiineja, avokadoja ja muita herkkuja. Olisipa jo kello enemmän.

Mutta jospa palaamme hieman positiivisempiin tunnelmiin nimittäin tähän herkkuruokaan. Ajattelin, että vaihteeksi voisi olla aika julkaista resepti tällaisesta supermätöstä, tavastani poiketen. Mutta eipäs vaiskaan, supermätöstä ei tullutkaan supermättö vaan lähes terveellinen piirakka supermätön valeasussa. En myönnä, että idea tähän piirakkaan olisi syntynyt siitä, että jääkaapissa oli muutama tuote, joiden päiväys lähestyi loppuaan. Mutta useinhan hyvät ideat syntyvät paineen alla, eikö?


Juustopiirakat ovat usein, nimensä mukaisestikin, juustoisia, rasvaisia ja kielletyn herkullisia. Usein liiallinen määrä juustoa liian lyhyellä aikavälillä tuo helposti huonon olon, ainakin minulla. Näinpä olen todennut kantapään kautta, että juustoa ei kannata syödä liikaa. Nykyään käytä juustoa aika vähän, lähinnä herkuttelumielessä, enkä niinkään jokapäiväisenä. Se on hassua huomata, miten paljon oikeasti esimerkiksi juustoja käytetään kaikkialla. Lounasruokalassa suunnilleen joka toisessa kasvisruuassa on juustoa jossain muodossa (ei tule unohtaa, että tofu on myös juustoa, mutta en nyt laske sitä tähän luettelointiin). Jotenkin tuntuu, että kasvisruoka ymmärretään juustosyömisenä. On hieman hassua, että "kasvispasta" sisältää pastaa, juustoa, ehkä hieman tomaattia ja lisää juustoa. Mielestäni kyseisenkaltainen tuote ei välttmättä ansaitsisi nimekseen kasvispasta vaan ennemminkin juustopasta, vai mitä? Jotenkin tuntuu, että kasvissyöjien juustonkulutuksen maksimointia pidetään jokseenkin oletusarvoisena. Onhan se juusto hyvää, mutta omassa kasvissyönnissäni on ideana myös se terveellisyys, jota ei saavuteta ahtamalla suuria määriä juustoa, vaan nimenomaan niitä kasviksia! Oletko sinä törmännyt näihin ongelmiin kasvissyönnin kanssa?

Mutta koska tämä juustopropaganda on sijoitettu tähän juustopiirakan oheen, voimme lopuksi todeta, että onhan se juusto ihan kivaa herkkuna. Joten jos mielesi todella tekee juustoa, niin tee tätä piirakkaa. Huom. piirakan nimi juustopiirakka eikä kasvispiirakka (koska juuston m > kasvisten m). 

Muista myös käydä äänestämässä riisikakkureseptiäni kisassa TÄSTÄ.

Kevennetty juustopiirakka

20x30 cm piirakkavuoallinen

Taikina
200 g rahkaa
200g raejuustoa
3 dl täysjyväisiä sämpyläjauhoja (omissani siemeniä ja leseitä)
½ tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 rkl vettä

Täyte
3 isoa tomaattia
1 tl kuivattua basilikaa (tai kourallinen tuoretta silputtuna)
1 tl pippurisekoitusta
200 g leipäjuustoa

Valmista pohja sekoittamalla taikinan ainekset keskenään kulhossa. Levitä taikina piirakkavuoan (20x30 cm) pohjalle ja nosta hieman reunoillekin.
Siivuta tomaatit viipaleiksi ja levitä viipaleet pohjataikinan päälle. Ripottele mausteet tomaattien päälle. Murskaa leipäjuusto tomaattien päälle.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.
Tarjoile kylmänä tai lämpimänä salaatin kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget