Silkkinen punajuurisuklaapiirakka (vegaaninen, gluteeniton)

13. helmikuuta 2016


Ystävä tulossa kylään ja haluaisit tarjota jotain kaunista? Valmista siis tämä silkkisen pehmeä punajuurisuklaapiirakka jo edellisenä päivänä jääkaappiin ja nosta vieraiden saapuessa pöytään. Varoituksen sananen vielä, tämä piirakka on aistikkaan tummasuklainen.


Usein ruuanlaitossa se itse valmistusprosessi on mieluinen tai joillekin se taas on se välttämätön paha vatsantäytteen aikaansaamiseksi. En kuitenkaan usko, että kovinkaan monelle se lopputuotteen syöminen on epämieluisaa puuhaa (jos siis oletetaan, että ruoka on onnistunut). Vielä paremman ruokailuhetkestä tekee se, kun ruoka näyttää kauniilta ja tottakai maistuu hyvältä. Kun esimerkiksi jälkiruoan koristelussa jaksaa hieman vaivoitella, voi lopputuloksesta saada hyvinkin näyttävän. 

Voin rehellisesti myöntää, että en ole ollut, enkä ole oikeastaan vieläkään kovinkaan kummoinen kakkujen koristelija. Usein tekeleeni ovat liian säännöllisiä, tylsiä tai muutenvain epämääräisiä. Taiteellisen näkemyksen silmäni toimii jotenkin niin typerästi, että haen kaikista asioista aina jonkinlaista symmetrisyyttä, säännöllisyyttä, geometsityyttä tai vastaavaa. Tällainen harvemmin sopii kakkuun, ellen shakkiruutukoristelua tee. Näinpä siis usein kakkuni ovat koristuksiltaan varsin kummallisia, kun kermavaahdon pursottamisessa ei voi käyttää harppia tai kolmioviivainta. 


Ajattelin lopulta nyt kerrankin ottaa itseäni niskasta kiinni ja suoda hieman enemmän ajatusta tämän piirakan kermavaahtokuorrutteelle. En toki päässyt vieläkään eroo symmetrisyydestäni. Huomaatteko nuo kahdeksan kermaruusuketta, jotka on pursotettu siinä tarkoituksessa, että piirakka leikataan kahdeksaan osaan ja jokaisen palan keskellä olisi kermaruusu? Koska piirakka näytti yksinkertaisesti tyhmältä vain noiden kahdeksan ruusukkeen kanssa, pursotin vielä pienenpieniä ruusukkeita koko piirakan reunustalle. Koska en ollut vieläkään ihan tyytyväinen lopputulokseen, hyödynsin ylijääneet murskatut pakastekuivatut vadelmat ja ripottelin ne vielä (tavalleni epätyypillisesti) huolimattomasti koko piirakan päälle niin, että ne levisivät lautasellekin. Se jos jokin oli varsin holtitonta muutoin niin säntilliseltä minältäni.

Kun sitten lopulta selvisin tästä koristelun aiheuttamasta järkytyksestä, totesin, että lopputulos on oikeastaan aika kiva. Purppuraiseen piirakkaan tuli sopivasti väriä ja vadelmarouhe näyttää oikeastaan todella hyvältä! Suosittelen siis oikeasti kokeilemaan uusia ja erilaisia koristelutapoja jälkiruuille, saatat löytää jotain ihan uutta, jota et olisi aiemmin hoksannutkaan.


Tämä piirakka syntyi oikeastaan siitä ajatuksesta, kun halusin toteuttaa vegaanisen silkkisen suklaapiirakan. Lieneekö se nyt sitten ranskalainen vai minkämaalainen keksintö tuo silkkinen suklaapiirakka, joka on lusikoitavan pehmeää, mutta kuitenkin jämäkkää. Niinpä siis oma versioni tästä piti toteuttaa. Halusin piirakalle suklaapähkinäisen pohjan, joten hasselpähkinäjauho sai toteuttaa tätä tehtävää kaakaojauheen kanssa. Koska punajuuri nyt yksinkertaisesti vain sopii suklaan kanssa ja koska ystävänpäiväkin on sopivasti tuloillaan, niin pääsipä sitten sekin piirakkaan. Lopulta kiinteytysagenttinani toimi kookos ja suklaa ja makeuttimena kookossokeri ja vaahterasiirappi. 

Käytin Fazerin premium tummaa leivontasuklaata, jonka vuoksi piirakasta tuli varsin tummasuklainen, halutessasi voit käyttää käytännössä mitä tahansa suklaata haluatkaan. Maitosuklaalla (oli kyseessä sitten maidoton tai maidollinen versio) lopputuloksesta tulee selkeästi makeampi ja pehmeämmän makuinen. Mieti siis hieman etukäteen, millaisen piirakan haluat, makean ja pehmeän vai aistikkaan tummasuklaisen. Täytteen valmistuksessa kannattaa muutenkin kuunnella omaa makuaistiaan ja makeuttaa täytettä sen verran kun itse haluaa, jolloin täytteestä saa oikeasti juuri niin makean kuin juuri sinulle on hyvä.

Tätä piirakkaa kehtaisi oikeasti tarjota vaikka ystävänpäivänä ystäville (tai vain itselleenkin, siinä ei ole mitään väärää). Jos nyt aloitat, ehdit saada tämän vielä huomiselle valmiiksi. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kertoa, että tämä ehti yöksi hyvin jääkaappiin vaikka pohjataikinan valmistamisen aloitti iltayhdeksältä. Hyviä herkkuhetkiä!

Silkkinen punajuurisuklaapiirakka (vegaaninen, gluteeniton)

20 cm piirakkavuoallinen

Taikina
70 g hasselpähkinäjauhoja (vajaa 2 dl)
1½ dl kaurajauhoja
1 rkl perunajauhoja
1 rkl pellavansiemenrouhetta
4 rkl kaakaojauhetta
2 rkl kookossokeria
ripaus suolaa
1 rkl kookosöljyä
1 rkl ruokaöljyä
1-2 rkl vettä/kasvimaitoa

Täyte
180 g raakoja punajuuria (n. 5 pientä punajuurta)
1½ dl kookoskermaa (400 ml kookosmaitotölkin valkoinen osa)
4 rkl kookossokeria
2 rkl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl kookosöljyä
100 g tummaa suklaata esim fazer premium
1 rkl vaahterasiirappia
ripaus suolaa
(1 rkl omenaviinietikkaa)

Koristelu
1 dl kylmää kookoskermaa (noin puolet 400ml kookosmaitotölkistä)
3 rkl pakastekuivattuja vadelmia
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä

Kypsennä punajuuret. Esim keittämällä 30-40 min (keittoaika lyhenee jos pilkot paloiksi).
Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljyt ja nypi taikina murusiksi. Lisää ensin ruokalusikallinen vettä/kasvimaitoa ja sekoita käsin. Lisää tarvittaessa toinenkin ruokalusikallinen, taikinasta pitää pystyä muovailemaan pallo. Levitä taikina 20 cm piirakkavuoan pohjalle ja hieman reunoille. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Pistele haarukalla reikiä pohjaan. Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Nosta jäähtymään.
Valmistele täytettä kun pohja on jääkaapissa/uunissa. Kuori ja soseuta punajuuret. Laita kasariin kookoskerma, sokeri, perunajauho ja kaakaojauho ja kuumenna. Anna seoksen hautua kymmenisen minuuttia, että seos hieman paksuuntuu. Nosta pois liedeltä ja lisää sekaan kookosöljy ja paloiteltu suklaa, sekoittele kunnes suklaa on täysin sulanut. Lisää lopuksi vaahterasiirappi ja suola. Tarkista maku, jos kovin kitkerää, lisää vaahterasiirappia. Jos maku vieläkin kitkerä, lisää ruokalusikallinen omenaviinietikkaa. Maku tasaantuu kyllä jääkaapissa, mutta kannttaa makeuttaa tässä vaiheessa mieleisekseen. Samoin jos täyte tässä vaiheessa kovin kökkäreistä punajuuresta, soseuta sauvasekoittimella hetki. Nosta täyte jääkaappiin.

Kun pohja on jäähtynyt, lusikoi täyte pohjalle ja tasaa pinta (täytettä saattaa jäädä hieman yli). Nosta piirakka jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, tai pakasta 1-2 tuntia. Yön yli jääkaapissa piirakasta tulee hyvin jämäkkä (kuten kuvissa). Suosittelen valmistamaan piirakan jo edellisenä päivänä. Laita kuorrutteen kookoskerma viimeistään tässä vaiheessa jääkaappiin.

Valmista kuorrute. Vatkaa kookoskerma vaahdoksi, noin muutama minuutti sähkövatkaimella. Murskaa pakastekuivatut vadelmat esimerkiksi morttelissa. Lisää hieman yli puolet vadelmamurskasta ja vaniljansiemenet kookoskermaan. Pursota kookoskermasta ruusukkeita jämäköityneen piirakan päälle. Ripottele loput vadelmat kermaruusukkeiden päälle.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget