Vegaaniset ja gluteenittomat herkku-blinit punajuuritäytteellä

12. helmikuuta 2016


Blinit suorastaan kuuluvat talveen. Aina täytteiden ei tarvitse toistaa samaa smetana-mäti-punasipuli versiota vaan voi myös kokeilla jotain uutta. Näin ystävänpäiväntienoilla täyte voisi hyvinkin olla vaikka kauniin pinkkiä! Punajuuri sopii näiden vegaanisten ja gluteenittomien blinien täytteeksi täydellisesti.


Hyvää huomenta!

Oletko sinäkin huomannut, että blinireseptejä tursuaa tällähetkellä ovista ja ikkunoista ja jokapuolella suorastaan kehotetaan valmistamaan niitä? En tiedä pystyykö tällähetkellä pääsemään ainuttakaan uutissivustoa saati sitten reseptisivustoa näkemättä edes yhtä blinireseptiä. Toisaalta ei se haittaa, blinithän ovat mainiota ruokaa ja vaihtelua tähän supisuomalaiseen pikalättykulttuuriin. Maistoin blinejä ensimmäisen kerran vasta verrattain hiljan. En ole varmaan vieläkään syönyt niinsanotusti oikeita blinejä jonkun valtuutetun henkilön tekemänä (blinivaltuutettu, hehheh), mutta olen päättänyt, että omavalmisteiset blinini ovat herkullisia ja syömäkelpoisia, joten blinejä ne olkoon.

Tälläkertaa halusin kuitenkin kokeilla jotain ihan uutta blinirintamallani. Nimittäin vegaanisia sekä gluteenittomia blinejä yhtäaikaa. Vegaanisuudessa minua ensin arvellutti hieman rakenteen kuohkeuden kärsiminen. Huoleni osoittautui kuitenkin täysin aiheettomaksi blinejä paistaessani ja viimeistään sitten syöntivaiheessa. Blineistä tuli täydellisen kuohkeita ja pehmeitä. Makukin oli sopivan hapan. Mielestäni näistä ei siis yksinkertaisesti puutu mitään (kuin tietysti runsaat täytteet).


Koska ystävänpäivä kolkuttaa, miltä kuulostaisi mukava pinkki blini-illallinen ystävän kanssa? Tottakai suklaa on se ystävänpäivän pääjuttu ja suklaata tuleekin syödä, mutta välttääksemme huonon olon ja pystyäksemme ahtamaan tuota herkkua vielä enemmän sisäämme, täytyy välillä syödä jotain suolaistakin. Nämä kaunokaiset ovat siihen todella hyvä vaihtoehto. Muista kuitenkin laittaa taikina valmistumaan jo edellisenä päivänä, niin blinisi ovat täydellisiä.
Punajuuritäyte maistui todella raikkaalta ja sopi happamien blinien vastapainoksi hyvin. Punajuuritäytteen lisäksi tarjoilin blinieni kanssa Oatlyn kaurafraichea (tai miksi kyseistä tuotetta ikinä haluaakaan kutsua), tuoretta punasipulia ja omenaa ja herneenversoja. Kokonaisuus toimi hyvin ja näytti kauniilta lautasella. Mikään ei kuitenkaan estä lisäämästä blineille omia lempiherkkujasi.

Vegaaaniset ja gluteenittomat herkku-blinit

noin 17 pikkubliniä

Taikina
2 dl kaurakermaa (planti)
1 dl vettä (huuhtele kaurakermatölkki)
25 g hiivaa
2½ dl tattarijauhoja

2 dl gluteenittomia jauhoja (Sunnuntai)
1 rkl öljyä
1 dl vissyä
½ tl suolaa
1 dl soijajugurttia

maidotonta margariinia paistamiseen (esim. tummansininen keiju)

Kaada kaurakerma isoon kulhoon. Huuhtele kaurakermapurkki desillä vettä ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen ja lisää tattarijauhot. Jätä valmistunut taikinajuuri huoneenlämpöön yön yli (kiireessä muutamakin tunti riittänee...).

Seuraavana päivänä lisää juureen gluteenittomat jauhot, öljy, vissy ja suola. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi soijajugurtti ja anna taikinan levätä kymmenisen minuuttia.

Paista blinejä blinipannulla tai vaikka pikkulättypannulla kunnon määrässä margariinia. 
Tarjoile blinit lämpimänä erilaisten höysteiden kuten punajuuritäytteen (ohje alla), kaurafraichen, silputun punasipulin, herneenversojen ja omenanpalojen kanssa.


Punajuuritäyte

3 pientä punajuurta
1 pieni maustekurkku
½ omena
½ dl Oatlyn kaurafraichea
1 tl omenaviinietikkaa
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa

Keitä punajuuret kypsäksi noin 40 minuuttia. Kuori jäähtyneet punajuuret. Pilko punajuuret, maustekurkku ja omena ihan pieneksi kuutioksi. Sekoita kuutioihin kaurafraiche, viinietikka ja mausteet. Sekoita hyvin.

4 kommenttia :

  1. Tämä onkin jo vuosia vanha teksti, mutta kommentoin silti. Tehtiin ohjeella blinit ja oikein hyvin onnistui! Punajuuritäyte on meillä joulusta jäänyt rosolli+kaurafraiche. Mainiota!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit kommentoimaan!
      Mahtava kuulla että blinit onnistui. Rosollinjämäthän käy tähän erinomaisesti.

      Poista
  2. Oatlyn kaurafraiche ei gluteenittomalla ruokavaliolla olevan tyttäreni mukaan ole gluteenitonta. Tarkkana reseptien kanssa, please!

    VastaaPoista
  3. Hei, kiitos tarkkaavaisuudesta ja pahoittelut epäselvyydestä. Aikoinaan kelialiaöiiton sivuilla oli listaus jossa oatlyn fraiche oli listattu "erittäin vähägluteiiniseksi" jolloin se sopisi keliaakikoille, mutta ei täyttänyt kriteerejä gluteenton merkinnälle. En nyt enää vuosien jälkeen löytänyt samaa sivua tähän linkata. Täysin gluteeniton vastine on fazer aito kaurafraiche.

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget