Seitan ribsit BBQ-kastikkeella

5. elokuuta 2016


Haluaisitko kokeilla tehdä seitanista jotain hieman erilaista? Seitan taipuu hyvin ribsien kaltaisiksi grilliherkuiksi, jotka voi sivellä reilulla marinadikerroksella ja paistaa rapeaksi. Luut toki näistä ribseistä puuttuvat, mutta onpahan enemmän syötävää!


Viimeaikoina kasviproteiininlähteet ja etenkin kasvisruokavalio ylipäätään ovat puhuttaneet mediassa ja vähän jokapuolella. Kasvisruokavalion ympäristöystävällisyyttä toisinsanoen ekologisuutta mietitään ja vertaillaan yhä enemmän sekaruokavalioon ja terveysaspektit ovat kovassa syynissä. Useita kertoja viikossa saa lukea erilaisia pohdiskelevia artikkeleja aiheesta, sillä mielipiteitä tähän polemiikkiin löytyy todella monia, jotkut enemmän tieteellisemmällä pohjalla, jotkut tunnepohjalla. 

Mielestäni ehkä tähän ruokavalioasiaan ei ole olemassa yhtä oikeaa absoluuttista vastausta, sillä aina löytyy jokin poikkeustapaus, jolloin plussat kääntyykin miinukseksi. Otetaampa esimerkiksi vaikka tämä salaatti vs. pekoni, eli salaatti on pääosin vettä ja sen tuottaminen, etenkin kasvihuoneolosuhteissa, ei ole kovinkaan ekologista vaan käytännössä minimaalisilla ravintoaineilla koostuneen veden viljelyä, kun taas pekoni tulee siasta, joka on nautaa ekologisempi lihavaihtoehto. Lopulta sitä onkin sitten jo mukavasti pyörällä päästään, että mitä sitä sitten oikeasti kannattaisi syödä, ja mitä ei. Ja ennekaikkea mihin tiedonlähteeseen uskoa?!

Sehän on aika ilmeistä, että kasvisruokavaliolla on hyvät terveysvaikutukset ja se on kokonaiskuvaltaan ekologisempaa. Kun sitten lähdetäänkin pohtimaan syvemmältä pohjalta, niin minkälainen kasvisruokavalio on todella ekologinen? Sellainen jossa kaikki syötävät soijatuotteet tuodaan ulkomailta, puhumattakaan niiden korkeasta prosessointiasteesta (puhumattakaan rasvapitoisuudesta)? Vai sellainen jossa suositaan sesongin mukaisia, mielellään jopa lähellä tuotettuja raaka-aineita? Suomalaisen näkökulmasta sesonkiajattelu lienee jokseenkin utopistinen, sillä talvellahan mikään ei maistu milään ja edes tomaatit eivät ole punaisia. 

Mutta kun vaivautuu tutkiskelemaan asioita hieman enemmän, voi löytää itselleen sopivan reitin toteuttaa asioita itselle sopivalla tavalla. Ja ennenkaikkea sellaisella tavalla, jonka kanssa pystyy katsomaan itseään peiliin vielä huomenna. Se mitä tässä yritän sanoa, on tasapainon löytäminen. Sillä mikään asia ei ole täysin mustavalkoinen, joten jos siltä tuntuu, voi syödä sen soijavihiksen kun siltä tuntuu tai voi syödä itsekerättyjä mustikoita kun siltä tuntuu. Jokainen tekee asiat tavallaan ja muiden tuomitsemisella mikään asia ei etene mihinkään, vaan asioista keskustelemalla saadaan jotain aikaiseksi ja ehkä yhteiskunta kyseenalaistamaan itsestäänselvänä pidettyjä asioita.


Nytpäs menikin jo hieman syvälliseksi tämä aihe, mutta ei se mitään. Kerro toki kommenteissa minulle omat ajatuksesi ruokavalioiden ekologisuudesta ja terveellisyydestä!

Mainitsin tuossa alussa kasviperäiset proteiinilähteet ja niiden suosion huiman kasvun viimeaikoina. Kaupat ovat tilastoineet ja ilmoitelleet miten paljon erilaisten kasviperäisten proteiinilähteiden ja mm. vegejuustojen myynti on kasvanut. Tuotteita on saatavilla, joten niitä myös ostetaan ja samalla hintakin kohtuullistuu hieman. Kasviperäisiä proteiinilähteitä on monia erilaisia, kunhan vain aiheeseen paneutuu hieman enemän. Löytyy palkokasveja, linssejä, viljaproteiineja (seitan, täysjyväviljat), siemeniä, pähkinöitä ja ravinnerikkaita kasveja ylipäätään. Eli siis vaihtoehtoja on monia, kunhan niitä vain löytää ja uskaltaa käyttää. Nyhtökaura on tuonut kasviproteiineja kivasti esille omalla suosiollaan.

Seitan on suomalaisille hieman vieraampi runsasproteiininen valmiste pelkästään nimensä perusteella. Löydän itseni aina kerta toisensa jälkeen korjaamasta tuota nimeä oikeaksi tuttavapiirissäni ja selittäväni mitä on vehnägluteeni. Seitan on kuitenkin todella edullista ja loppujenlopuksi aika yksinkertaista valmistettavaakin. Taikina sekaisin, marinointi ja kypsennys tai toisinpäin. Itse taikina valmistuu sanottakoon viidessä minuutissa ja kypsentelyyn meneekin sitten hieman enemmän aikaa, riippuen valmistustavasta. Seitan taipuu erittäin moneen erilaiseen muotoon ja innostuin itse kokeilemaan niinsanottuja seitan ribsejä tämän ohjeen innoittamana.

Seitan ribseissä on ideana ribsimäinen muoto ja kunnon barbequemarinointi. Marinadia kannattaa olla reilusti ja sen voi valmistaa joko itse tai turvautua kaupan valmismarinadeihin. Marinadi sivellään seitaniin paistovaiheessa, jolloin maku imeytyy kivasti ribseihin ja paistuu pintaan. Kokonaisuus on todella mehukas eikä kaipaa kylkeen välttämättä mitään, mutta loistavan lounaan tästä saa ujuttamalla lautaselle kasan tuoreita kasviksia!

Seitan ribsit

8-10 palaa

Seitan
1½ dl gluteenijauhoa
1 dl kikhernejauhoja
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 tl savupaprikajauhetta
½ tl cayennepippuria
½ tl maustepippuria
½ tl mustapippuria
1 tl nestesavua
2 rkl maapähkinävoita
3 rkl soijakastiketta
1½ dl kasvislientä
1-2 rkl vettä

BBQ-kastike
noin 2 dl kaupan valmista BBQ-kastiketta
tai
itsetehtyä BBQ-kastiketta (linkin ohjeen 1½ kertainen annos)

öljyä paistamiseen

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää sekaan loput aineksista ja 1 rkl vettä. Ala vaivata taikinaa käsin ja vaivaa pari minuuttia, kunnes taikinassa on sopiva sitko. Jos massa tuntuu kuivalta, lisää vettä 1 rkl.
Levitä massa uunipannulle noin sentin paksuiseksi kerrokseksi ja paista 175 asteessa 25 minuuttia.
Leikkaa paistettu seitan 6 pitkäiseksi palaksi.

Nosta ribsit uunista ja sivele BBQ kastikkeella. Paista ribsejä öljyssä grillissä tai pannulla rapeaksi molemmin puolin. Sudi BBQ kastiketta paiston aikana, niin että sitä tulee riittävästi. Ribsit ovat valmiita kun niissä on kunnolla ruskea pinta ja ne ovat rapeutuneet.

Tarjoile lämpimänä esimerkiksi paistettujen teriyakimarinoitujen kasvisten kanssa.

Edit: 8.8.19 Lukijan vinkin perusteella nestettä kannattaa lisätä hieman enemmän, joten mikäli massa tuntuu liian kuivalta, lisää siihen 1-2 rkl vettä ja vaivaa vielä hetki.


2 kommenttia :

  1. Olipa makoisan kuuloinen resepti! Täytyypä laittaa tämä muistiin ja kokeilla grillata välillä jotain uutta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!
      Kokeile ihmeessä! Seitan toimii tosi hyvin myös grillissä ja se on oikeasti yllättävän helppoa valmistaa :) Uusien ruokien kokeilu on aina kivaa.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget