Mokkapala pannukakut (G, Ve)

19. marraskuuta 2016


Rauhalliseen aamuhetkeen sopivat täyteläisen pehmeät kahvipannukakut, kuin mokkapalat pannarimuodossa. Resepti gluteeniton ja vegaaninen.


Jos maailmassa täytyisi valita yksi ruoka, jolla eläisi koko loppuelämänsä, erilaiset lätyt olisivat aika vahva ehdokas minulla. Erilaisia lättyjä, pannukakkuja jne. on vain niin paljon erilaisia ja niitä voisi oikeasti syödä jatkuvasti. Kuten olettekin ehkä huomanneet, erilaisia lättyreseptejä onkin blogin valikoimaan kertynyt jos jonkinlaisia tässä ajan kuluessa.

Ehkä suurimpana ongelmana lättyresepteissä koen itse reseptien nimeämisen, liikaa synonyymejä! Puhekielessä olen tottunut aina puhumaan lätyistä. Jos kyseessä on paksut lätyt, ovat ne pannukakkuja. Jos taas taikina paistetaan uunissa, on tuotos pannari tai uunipannukakku. Toisaalta taas nuotiolla paistetut versiot kantavat nimeä räiskäleet. Krepet ovat taas niitä ranskalaisia ohuenohuita komistuksia. Kun taas suomalaisittain lettu on sitten se hieno termi, jota pitäisi osata käyttää! Mutta pohjalaiset juureni huutavat minua kutsumaan noita ympyriäisiä lituskoja asioita plätyiksi. Eli siis miksi niitä oikeasti tulisi kutsua?!!

Haluatko valaista minua omalla näkemykselläsi lättyjen nimeämisestä?


Lätyt ovat oikeastaan niitä ihania ikivihreitä herkkuja, joiden pariin voi palata kerta toisensa jälkeen kyllästymättä. Lätyissä on myös se hyvä, että ne voivat oikeasti olla suolaisia tai makeita, tai jotain siltä väliltä. Hiljattain julkaisin ohjeen tofumunakasätytteisiin porkkanalettuihin, jotka olivat ihan todella ihania aamupalalla. Toisaalta jonain aamuna tekee mieli jotain hieman makeampaa, jolloin makunystyröitä voisivat miellyttää kaurapohjaisesta tuorejuustosta valmistetut pannukakut tai banaani-suklaiset versiot.

Lättyjen lisäksi toinen väsymätön ikisuosikki on mokkapalat, tai mokkaruudut. Suomalaisessa kulttuurissa mokkapalat ovat niin tiukasti omalla sijallaan, että joskus sitä ihan yllättyy. Sillä jokainen suomalainen on varmaan kotitaloustunnilla joutunut mokkapaloja tekemään. Samoin erilaisten myyjäisten ja tapahtumien kestosuosikkina on yllättäen mokkapalat. Niitä täytyy aina tehdä se yksi ja iso pannullinen, muuten taika vähintäänkin murtuu. Pitää myöntää, että juuri eilen vieraillessani Tampereella Kädentaidot-messuilla söin kahvilassa mitä ihanimman vegaanisen mokkaruudun. En oikeastaan edes muista, koska olisin tuota ennen mokkapaloja syönyt. Sillä jostain kumman syystä niitä ei ole kotona tullut aikoihin tehtyä.

Korjasin tämän suuren mokkapalavääryyden kuitenkin nyt periaatteessa. Kaksi loistavaa asiaa yhdistettynä: lätyt ja mokkapalat. Miltä kuulostaa? Ajatuksen tasolla idean keksiessäni ne kuulostivat loistavilta, mutta syömään päästessäni idea tuntuikin jo aika taivaalliselta. 


Kahvisen maun lättyihin tuo tylsästi pikakahvijauhe, mutta halutessaan taikinaan voi käyttää yhtä hyvin valmsita tuorettakin kahvia, mutta jäähtyneenä. Toteutin nämä pannukakut gluteenittomana tattarijauhoista, jolloin niissä maistuu tattarille ominainen hieman pähkinäinen maku. Halutessaan osan tattarijauhoista voi kuitenkin mielivaltaisesti korvata muilla jauhoilla. Tarpeen mukaan muilla gluteenittomilla jauhoilla, tai sitten tylsästi vehnäjauhoilla tai miksei jopa kaurajauhoilla? Joten muuta jauhoja vapaasti omaan käyttötarkoitukseesi (ja kuivakaappitarjontaan) sopivaksi.

Näistä pannukakuista ei tule kovinkaan makeita, kuten ei monista muistakaan resepteistäni. Mutta tilannetta voi tottakai korjata kuorrutteella. Perinteisesti mokkapaloihin tulee tomusokerinen mokkatäyte, mutta tällä kertaa tyydyin banaanisoseeseen ja ihaniin lakkoihin. Jos haluaa saada mokkaruutujen täytettä muistuttavaa kuorrutetta, lisää soseutettuihin banaaneihin kaakaojauhetta!

Joten tästälähin voin ja sinäkin voit hifistellä mokkaruutuhengessä heti aamupalasta lähtien, sillä nämä pannukakut sopivat mitä parhaiten aamupalallekin! Myös jälkiruoka ja välipalat ovat loistava vaihtoehto näiden nauttimiseen, joten valitse itsellesi ja mokkapalaletuille sopiva hetki ja nauttikaa toistenne seurasta kunnolla!


Mokkapala-pannukakut

20-25 keskikokoista pannukakkua

2 pellavamunaa (2 rkl pellavarouhetta, ½ dl kuumaa vettä)
1 prk kaurafraichea
4 dl vettä
3 rkl pikakahvimurua
½ dl omenasosetta
½ dl tummaa kaakaojauhetta
4 dl tattarijauhoja*
1½ tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
(2 rkl kookossokeria)

öljyä paistamiseen
tarjoiluun banaanisosetta (+kaakaojauhetta), marjoja, pähkinärouheta

*Jos haluat miedomman makuisia pannukakkuja, korvaa puolet tattarijauhosta gluteenittomalla jauhoseoksella tai vehänjauhoilla

Laita pellavarouhe kuumaan veteen turpoamaan muiden valmistelujen ajaksi. 
Sekoita kulhossa kaurafraiche, vesi, pipakahvi ja omenasose. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja vatkaa taikina hyvin sekaisin ettei jää paakkuja. Jos haluat makeampia lättyjä, lisää kookossokeria. Lopuksi kaada sekaan turvonnut pellavarouhe.

Paista taikinasta haluamasi kokoisia lättyjä, noin 10 cm halkaisijan lättyjä taikinasta tulee 20-25 kappaletta. Paista lätyjä aina 1-2 minuuttia per puoli.

Lätyt ovat parhaimmillaan heti lämpiminä, mutta halutessaan ne voi tarjoilla kylmänäkin.
Soseuta kaveriksi banaania (mausta halutessasi kaakaojauheella) ja ripottele päälle tuoreita marjoja ja pähkinärouhetta.


2 kommenttia :

  1. Ui ui! Nii hyvän näköisiä! Täällä lettuystävä ilmoittautuu!

    Hengari/henkari, kraana/raana, lätty/lettu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, kiitos! Lettusiskot! *high five*

      Joskus eteläpohjanmaan murre änkee itseään kaikkiin sanoihin huomaamatta, että ärsyttää kun muut eivät ymmärrä :D

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget