Naku omenapiirakka

18. huhtikuuta 2016


Etsitkö kevyttä herkkua arkeen? Naku omenapiirakka on helppo valmistaa ja näyttää pienelläkin vaivannäöllä hyvältä kahvipöydässä.


Hyvä maanantaita!

Viikonlopusta on selvitty ja aika aloittaa uudet kujeet.
Uskoisin, että en ole ainoa, joka on huomannut, että viimeaikoina vai voisiko jo puhua vuosista, kaikenlaiset ns. helpotetut leivonnaiset ja ruuat ylipäätään ovat olleet muodissa. Kuulostaako kolmen ainesosan kakku tai yhden kattilan pasta tutulta? Helppojen arkiruokien pysyminen ajankohtaistahan on nyt selvää, joka päivä pitää syödä, joten joskus (tai mielellään aika useinkin) olisi hyvä saada se ruoka nopeasti valmiiksi. Ihan selvä syy-seuraus-suhde. 


Helpot leivonnaiset ovat taas hieman haastavampi juttu selittää... Nojoo, onhan se kätevää kun ei tarvi olla kuin kolmea ainesosaa käytössä ja ei tarvi erikseen ostaa mitään. Mutta eikö kananmuna+nutella -kakku ole jo aika överi. Nojoo, onhan se nutella hyvää ja sitä rataa, mutta henkilökohtaisesti en välttämättä haluaisi kakkuani pelkästä nutellasta. Jos ei osta leivonnaisiaan valmiina, vaan rupeaa niitä tekemään itse, eikö silloin ikäänkuin ideanakin ole käyttää hieman aikaa siihen ja saada mukava lopputulos? Tällaisissa tapauksissa nämä voitaikinasuklaapiirakat ja vastaavat hieman turmelevat terapialeivonnan ajatusta. Tosin, parempi tehdä itse kuin ostaa valmista ja jos ei jaksa paneutua, niin helppous on avainsana.

Mielestäni kuitenkaan helppojen leivonnaisten ei tarvitse tarkoittaa samaa kuin mahdollisimman vähät raaka-aineet. Raaka-aineiden saatavuus on kuitenkin avainasemassa. Jos leivonnaiseen tarvitaan sitä ja tätä superfoodjauhetta, harvinaista hedelmää ja kolmea eri jauhotyyppiä etnisestä kaupasta, voi leipomisen aloittaminen olla ikävämpää. Toki nämä erikoisetkin raaka-aineet ovat paikallaan aina toisinaan ja tietyn tyyppisessä leipomisessa. Kuitenkin ihan ehdassa perisuomalaisessa leivonnassa suomalaiset raaka-aineet ovat käytännöllisiä. Kaikillahan pitäisi olla kaapissa aina jauhoja, hiutaleita, voita/öljyä ja jotain sokeria tai sitä korvaavaa asiaa, eikö? ... No ehkä ei ihan kaikilla, mutta suurimmalla osalla edes?


Kun raaka-aineita ei tarvitse erikseen lähteä metsästämään ympäri pitäjää tai ne löytyvät jo valmiiksi kaapista, on leipominen mukavaa ja helppoa. Tuon perustelun ymmärrän täydellisesti helpolle leipomiselle. Helpoista leivonnaisista puheenollen, myös kakkujen koristelussa laistetaan nykyään ja vieraille tarjoillaan vain järkyttäviä _alastomia_ kakkuja, voitteko kuvitella? Ja niitä pidetään vielä muodikkaana? Tässä nähdään sama ilmiö, joka ollut nähtävissä ihmisten vähentyvässä muodinmukaisessa pukeutumisessa jo viimeisen parinsadanvuoden aikana. Nakukakuista on tullut jopa ilmiömäisen suosittu juttu ja se suosio ei taida olla ihan heti laantumassa. Mitä mieltä olet nakukakuista?

Siksi näin nakuilun vallitsevana kautena, tein nakuilevan omenapiirakan. Hyväähän siitä tuli, sitä ei käy kieltäminen, voitaisiimpa jopa ajatella jonkinlaisena sallittuna arkiherkkuna. Tässä piirakassa ei siis ole mitään kummallisia raaka-aineita, vaan sen voi kyhätä kasaan ihan siitä mitä kaapissa on, kunhan vain muutama tuore omena on vielä matkassa. Yksinkertaista, helppoa ja hyvää. Toimii aina.

Omenapiirakka

26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
125 g margariinia esim tummansininen keiju
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl ruokosokeria
ripaus suolaa

Täyte
4 isoa omenaa (700g omenaa)
2 rkl ruokosokeria tai vaahterasiirappia

Valmista ensin pohja. Kuutioi tai raasta voi/margariini kulhoon. Lisää sekaan kuivat aineet. Nypi taikina käsin tasaiseksi, kunnes se pysyy pallona kasassa. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi 26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin odottamaan.
Pese omenat hyvin tai kuori halutessasi. Lohko ne ohuiksi (noin ½ cm) lohkoiksi. Jos omenat joutuvat odottamaan, upota ne veteen, jossa on hieman sitruunaa. Kun taikina on jähmettynyt sen verran, että se tuntuu kovalta, omenalohkot voi levittää päälle. Laita lohkot tiiviisti lomittain pohjan päälle. Ripottele päälle hieman sokeria tai halutessasi voit pirskotella myös vaahterasiirappia sokerin sijaan.
Paista 275 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. 10 minuutin jälkeen uuniin kannattaa hieman vilkuilla, ettei taikina tai omenat pala. Omenat saavat kuitenkin hieman ottaa väriä.
Tarjoile hieman jäähtyneenä tai kylmänä. Sopii hyvin vaniljakastikkeen kanssa.

2 kommenttia :

  1. Ihanan simppeli ohje! Tein viikonloppuna alpron maustamattomasta rahkasta raparperipiirakan ja oli hyvää, mietin vain pohjan tekoa hieman terveellisemmäksi ja otankin tuon sinun pohjasi ylös :) Oikein mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lemmi! :)
      Kuulostaa hyvältä tuo piirakka! Pitäisikö itsekin ujuttaa pakastimen viimeiset raparperit vastaavaan. Aiemmin olen piirakantäytettä tehnyt noista Alpron jugurteista, nekin toimivat hyvin, mutta rahkaa en ole ehtinyt vielä kokeilemaan.
      Piirakkapohjat onkin aina vähän kinkkisiä, kun ei haluaisi sitä rasvaa hirveitä määriä käyttää. Pohja onnistuu myös 1:1 soija/kaurajugurtista ja jauhohiutalesetistä, silloin saa vielä kevyemmän pohjan, tosin siitä ei tule ihan noin nätisti leikkautuvaa kuin tässä ohjeessa.

      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget