Hirssi-kaalilaatikko

6. syyskuuta 2016


Kaalit ovat nyt mehevimmillään! Perinteistä kaalilaatikkoa voi tuunata aika helposti käyttämällä riisin sijaan hirssiä. Hieman vaihtelua ja paremmat ravintoarvot.


Hei, miten syyskuu on lähtenyt käyntiin?

Toivottavasti mukavissa merkeissä! Oma syyskuuni on tuonut paljon uutta tullessaan aloittaessani uudet opinnot uudessa paikassa. Alku on kuitenkin ollut lupaava ja tästä se sitten lähtee käyntiin! Odotan kovasti innolla uutta ja tulevaa, vaikka vyöryvä tiedon määrä meinaa välillä jopa hieman hirvittää. Loppujenlopuksi tosi hienoa ja hyvä asia opiskella ja oppia uutta!

Koska uudet asiat on pääsääntöisesti kivoja, tulee keittiössäkin perinteitä rikottua aina toisinaan (tai ehkä aika useinkin). Olen innostunut hirssistä ihan tosissaan. Se on vaan niin ihanan monikäyttöinen ruoka ja sitä voi käytännössä käyttää kuten riisiä. Hirssi on esimerkiksi ihan loistavaa puurossa! Samoin siitä syntyy risottot ja lisäkkeet kädenkäänteessä. Mielestäni hirssissä on myös huomattavasti enemmän makua kuin riisissä, joten siksikin sitä on kiva käyttää. Näinpä siis en ole tavallista riisiä ihan hirveästi viimeaikoina käyttänytkään vaan hirssillä korvannut sitä.


Kaalit ovat nyt parhaimmillaan ja kauppojen hyllyt täyttyvät mitä ihastuttavimmilla yksilöillä. Löytyy keräkaalia, käärylekaalia, suippokaalia, punakaalia, kesäkaalia, savoijinkaalia ja ties mitä. Onko joku kaalilajike sulle entuudestaan oudompi? En ole käyttänyt ikinä savoijinkaalia kotikeittiössä, joten hiljalleen alkaisi olla aika korjata tuokin vääryys. Omaan ostoskoriini tarttui kevyehkö 2 kilon kesäkaali, josta saatiinkin sitten kolme eri ruokaa. Okonomiyaki on ehdoton kaalisuosikkini, mutta pitää kyllä myöntää, että kunnon kaalilaatikkokin on vertaansa vailla.

Perinteiden rikkomisesta puheenollen. Yleensä kun teen kaalilaatikkoa tai padaksikin sitä voisi kutsua, en käytä siinä lainkaan riisiä, kuten monilla on tapana. Mielestäni ilman riisiä kaalilaatikossa maistuu enemmän se itse kaali ja se on mukavan täyttävää silloinkin. Nyt kuitenkin hirssihurmioissani ängin hirssini sitten kaalilaatikkoonkin. Ja voi että, ehkä jatkossa perinteinen kaalilaatikkoni tulee sisältämään hirssiä! Hirssi oli juuri sopiva lisä kaalilaatikkoon, se toi hieman rakennetta ja näytti hauskalta. Ehkä pitää sitten myöntää, että se kaalilaatikko ilman riisiä ei olekaan se paras juttu, vaan kaalilaatikko hirssillä!

Hirssi-kaalilaatikko

4-6 annosta

2 dl hirssiä/hirssisuurimoita
2 dl soijarouhetta/härkäpapurouhetta
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 kg (kesä)kaalia
2 cm pala inkivääriä
1 tl yrttisuolaa
½ tl valkopippuria


Huuhtele hirssit ja laita keittymään paketin ohjeen mukaan.
Käytä soijarouhetta tai härkäpapurouhetta, kumpaa haluat. Kypsennä paketin ohjeen mukaisesti.

Pilko sipulit pieneksi ja kuullota isossa kattilassa tilkassa öljyä. Pilko kaali pieniksi paloiksi ja laita sipulien kanssa kattilaan. Kypsennä kaalia noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes se pehmenee. Kesäkaali pehmenee nopeammin kuin talvikaali.
Kuori ja raasta inkivääri kaalin sekaan, lisää mausteet. Sekoita kypsään kaaliseokseen kypsät hirssit ja soijarouhe/härkäpapurouhe. Sekoita.

Lusikoi ruoka isoon uunivuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunti.

2 kommenttia :

  1. on kans tehny mieli jo hetken aikaa kaalilaatikkoa ja KAALIKEITTOA nam nam xd

    meillä ei mun mielestä oo oikein ikinä käytetty riisiä kaalilodas. mut ehkä vois koittaa hirssillä seuraavaks! en oo ikinä kokkaillu siitä mitään, pitää myöntää :d

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaaliruuat on kyl herkkua! Kaalikeittoa söin ennen tätä laatikkoa jokunen aika sitten, sellaista, missä oli aika reilusti inkivääriä!

      Yllätyin aikoinaan vähän kun juttelin ihmisten kanssa kun kertoivat että yleisesti käytetään riisiä kaalilaatikossa kun en ollut tosiaan itse käyttänyt :D Mutta hirssiä kokeile kyllä ehdottomasti!
      Hirssi on mukava kuivatuote ruuanlaittoon muutenkin, että varmasti tulee sellainen pieni laatikollinen käytettyä. Se toimii ihan lisäkkeenäkin riisin sijaan jos ei muuta keksi :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget