Punajuuripannari

7. syyskuuta 2016


Kotimaiset juurekset ilahduttavat meitä väriloistollaan! Tiesitkö, että punajuurta voi käyttää vaikka pannarissa? Sitä käyttämällä syntyy purppurainen ja samettisen pehmeä pannari, kannattaa kokeilla.


Ihanat pulleat punajuuret ovat saapuneet jälleen ilahduttamaan meitä! Olen himiöinyt kasvimaallani kasvavia punajuuria jo useamman viikon, mutta vielä täytyy malttaa odottaa. Punajuuret ovat kasvaneet siellä tänävuonna jotenkin todella hyvin ja sato tulee varmaan olemaan aika runsas. Ehkä nyt tälläkertaa löysin sopivan lajikkeen meille! Punajuuret ovat nyt alkaneet pilkistää hieman mullan alta esiin ja koko näyttää aika hyvältä. Pian siis tiedossa ihan oman maan punajuurista tehtyjä herkkuja kaupan omien sijaan. Ei sillä että kaupasta ostetuissakaan punajuurissa mitään vikaa olisi, mutta itsekasvatettu on aina itsekasvatettua!


Punajuuresta voi tehdä oikeasti suunnilleen mitä tahansa, eli ei kannata rajoittaa punajuurenkäyttöään vain keittoihin ja patoihin! Tämän pannarin lisäksi punajuuret toimivat älyttömän hyvin esimerkiksi donitseissa. Kun suklaadonitseihin käyttää reilusti punajuurta, tulee niiden koostumuksesta jopa hieman vanukasmainen, joten kannattaa ihmeessä kokeilla! Pääruokia taas punajuuresta voi tehdä esimerkiksi lasagnea tai pyttipannua. Punajuuren mahdollisuudet eivät suinkaan rajoitu näihin, mutta ainakin on jotain mistä aloittaa.

Idea punajuuripannariin syntyi käytännössä epäonnistuneen kokeilun takia. Tarkoituksenani oli saada aikaan punajuurikääretorttua, mutta totesinkin sitten lopulta, että luomukseni olikin ihan kuin luotu pannariksi. Maku ja rakenne sopivat niin hyvin pannarille, että olkoot tämä ei-rullattava kääretorttu sitten punajuuri pannari. Mutta ei kerrota sitä kellekään, vai mitä?

Punajuuripannari

1 uunipannullinen

2 keskikokoista punajuurta
1½ dl soijamaitoa
½ dl öljyä
1 dl perunajauhoja
1½ dl täysjyvävehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
3/4 dl vaahterasiirappia
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

Kypsennä punajuuret esimerkiksi keittämällä lohkoina noin 20 minuuttia. Kuori kypsät punajuuret (työnnä kuori sormin sivuun).

Laita punajuuret, soijamaito ja öljy tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi.
Kaada seos kulhoon ja lisää loput aineksista (laita jauhot tarvittaessa siivilän kautta). Sekoita taikina.

Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipannulle ja paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pannari on kypsää.

Tarjoile tuoreiden marjojen, kaurakerman/vaniljakastikkeen ja haluamiesi täytteiden kanssa.


2 kommenttia :

  1. Punajuurilla on kyllä uskomaton värjäysominaisuus :) Tuli mieleen, että tästä (verenpunaisesta) pannarireseptistä voisi kehitellä jotain Halloweenin reseptiksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, ihana purppurainen väri!
      Hehe, loistava idea! Kunnon veripannaria :D Viimevuonnahan tein halloweeniksi "kirottuja matoja" eli rosmariini-punajuurispagettia.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget