Puolukka-kinuski trifle

14. syyskuuta 2016


Triflen voi toteuttaa myös terveellisempänä välipalatriflenä! Chiavanukkaasta saa triflelle täyteläisen pohjan. Kirpsakat puolukat ja makea taatelikinuski tasapainottavat toisiaan ja granola rouskuu ihanasti komeuden päällä.


Miltä kuulostaisi terveellinen, mutta jälkkärimäinen välipala? 

Puhuin viimepostauksessa syömisen tärkeydestä, jos haluaa pysyä virkeänä vaativaakin ajattelemista tarvitsevissa tilanteissa. Olennaisessa osassa tässä tapahtumasarjassa ovat myös asialliset välipalat, joista saa sopivasti energiaa ja joilla oikeasti jaksaa seuraavaan ateriaan. Kaupathan toki ovat täynnä erilaisia valmiita välipalatuotteita: patukoita, juomia, leipiä... tai hedelmiä. Mutta näistä ensimmäisissä on usein ravintoarvot vähän sinnepäin tai jos kaikki muu olisi kohdillaan niin sitten se onkin kyllästetty makeutusaineilla. Pitää toki tunnustaa, että viimeaikoina kauppoihin on ilmestynyt tosi hyviä valmiita smoothieita, joita voisi verrata kotona valmistettuun terveelliseen smoothieen kuten Nakedin smoothiet. 


Hyvällä etukäteissuunnittelulla välipalan ehtii kuitenkin valmistaa jo kotona, jolloin ihan varmasti tietää mitä välipala pitää sisällään. Aiemmin julkaisinkin reseptin terveellisiin energiapatukoihin. Jos kuitenkin haluaa hieman runsaamman evään, joka täyttää jo tilavuudellakin vatsaa, on chiavanukas hyvä vaihtoehto. Chiavanukas kulkeutuu nätisti lasipurkissa laukun pohjalla ja se säilyy kuitenkin joitain aikoja huoneenlämmössäkin. Chiavanukkaiden kanssa on vain luovuus rajana, sillä erilaisia vaihtoehtoja on olemassa loputtomiin.

Jos välipalastaan haluaa hieman gurmeetyyppisemmän, voi sen kasata trifleksi purkkiin tai lasiin. Täytteet siis vain asetellaan kerroksittain ja lopulta nautitaan monen eri maun kokonaisuutta. Perinteisestihän triflessä on kermaa ja keksinmuruja ja ties mitä, mutta tässä välipalatriflessä kerma jäänee pois. Sen sijaan täytteenä voi käyttää omaa suosikkigranolaansa, tuoreita ja marjoja ja ihanaa taatelikinuskia!


Meillä on käynyt tuuri ja puolukkaa on tullut todella mainio saalis tänä syksynä! Jos vieläkin jaksaisi pyörähtää metsässä, sieltä ihan varmasti puolukoita löytyisi. Suuri osa puolukoista onkin päätynyt pakastimeen tai survokseksi ja toisaalta suuri osa myös suoraan suuhun.

Puolukat jakavat helposti mielipiteitä, sillä ne ovat niin happamia ja kirpeitä, etteivät sovi kaikkien makuun. Kinuski ja puolukat puolestaan on kaikessa perinteisyydessään ihan älyttömän herkullinen yhdistelmä. Koska kinuskinkin voi uskotella tekevänsä terveellisenä, voi sen toteuttaa taateleista, jolloin lisättyä sokeriakaan ei ole. Taatelikinuski ja puolukat voisivat oikeastaan ollakin uusi musta, vai mitä?

Tämä trifle kelpaa tosiaan jälkkäriksi tai välipalaksi, ihan mihinkä tarkoitukseen hyvänsä. Joten nyt on loistava tilaisuus käyttää puolukkametsän saalis hyvään tarkoitukseen.

Puolukka-kinuski trifle

4 pikkuannosta, 2-3 isoa annosta

Chiavanukas
4 dl kasvimaitoa tai kookosmaitoa
3/4 dl chiasiemeniä

Taatelikinuski
10 taatelia
1 dl kasvimaitoa
1 rkl maapähkinävoita
ripaus suolaa

Lisäksi puolukoita ja granolaa*

*Granola voi olla kaupasta ostettua tai itsetehtyä, kuten tämä kurkumagranola

Tee chiavanukas jo edellisenä päivänä tai viimeistään muutamaa tuntia ennen tarjoilua. Sekoita chiasiemenet kasvimaitoon ja anna turvota. Sekoita kerran tai kaksi turpoamisen aikana, etteivät siemenet klönttiinny.

Valmista kinuski. Poista taateleista kivet. Laita taatelit, maito, maapähkinävoi ja suola tehosekoittimeen (tai soseuta sauvasekoittimella) ja surauta tasaiseksi massaksi. Lisää nestettä jos kinuskin rakenne liian paksua.

Kasaa annos. Lusikoi lasin pohjalle chiavanukasta, sen päälle puolukoita (jäisiä tai tuoreita), sitten kinuskia ja koristele lopuksi granolalla. Annokset voi kasata jo paljon ennen tarjoiluakin.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget