Spagettikurpitsa nuudelikulho

12. syyskuuta 2016


Spagettikurpitsasesonki on näin syksystä, joten kannattaa käyttää se hyödyksi. Spagettikurpitsaa voi käyttää nuudeleiden korvikkeena runsaassa nuudelikulhossa, johon voi kasata mieleisensä täytteet päälle ja kuorruttaa herkullisella maapähkinäkastikkeella.


Hei, mitä kuuluu?

Mulle kuuluu oikeastaan hyvää, opiskelut on lähteneet käyntiin ja toivonmukaan se rutiinikin alkaa tässä taas muodostua. Oon päässyt ainakin vetristämään aivosolujani jo kemianlaskujen parissa. Yksi asia, joka hieman harmittaa, on se, että meidän luennot on aika tiheästi päivällä, jolloin lounaalle ei ehdi kuin vasta aikaisintaan kahdelta. Eväiden kanssahan tuostakin selviää, mutta minulle ainakin meinaa tuottaa hieman ongelmia lounaan lykkääminen kovin myöhälle, varsinkin jos aamupala tulee syötyä jo ennen kahdeksaa. Ehkä tuokin on vain tottumiskysymys ja parin kuukauden päästä huomaankin ruokarytmini jo muuttuneen tähän uuteen. Mikä tietää.

Aikataulun ollessa tiukilla ja aktiivisen ajan kuluessa asioiden ymmärtämiseen, muistamiseen ja oppimiseen, nousee ruokavalio tärkeään rooliin. Mikään ei ole niin inhottavaa kuin yrittää keskittyä vaikeaan opittavaan asiaan samalla kun vatsassa kurnii tai vielä pahempi, raskaan aterian jälkeen. Olen huomannut, että vireystaso oppimiseen pysyy parhaimpana, kun syö vähän tasaisin välein. Tykkään kuitenkin itse syödä päivässä sen 1-2 isompaa ateriaa ja välipaloja välissä, joten ne isommat ateriat olisi sitten hyvä olla jotain kevyttä ja mieltä virkistävää. Suuri määrä hiilihydraatteja kerralla väsyttää helposti, joten kun aterian koostaa pääpainotteisesti tuoreista kasviksista, on ruuassa paljon hitaita hiilihydraatteja ja hyviä ravintoaineita. Rasvoja ja proteiineja ei tule kuitenkaan kevyestikään syödessä unohtaa, sillä ne lisäävät kylläisyydentunnetta ja pitävät nälän pitempään loitolla.


Spagettikurpitsa on sesongissa näin syksyllä ja saattaapa sitä kaupasta löytää loppuvuoteen asti. Kotimaiset spagettikurpitsat ovat ainakin omalla kauppareissullani rantautuneet hyllyihin nyt, joten kannattaa tutkia oman kauppansa vihannesosasto tarkasti läpi. Spagettikurpitsaa löytyy sekä keltakuorisena (joka lienee kai yleisempi versio) tai sitten kesäkurpitsan väreissä laikukkaana vihreänä. Omat spagettikurpitsani löysin Prismasta, mutta aiemmin niitä olen löytänyt kyllä ihan K-supermarketistakin. 

Spagettikurpitsasta pystyy tekemään spagettia muistuttavaa pastankorviketta, sillä sen hedelmäliha on rihmamaista kypsennyksen jälkeen. Kun kurpitsan kypsentää puolitettuna uunissa ja raaputtaa varovasti haarukalla hedelmälihan irti, saa kätevästi kasvisspagettia. Mukavaa vaihtelua kesäkurpitsapastalle! 

Spagettikurpitsa toimii mainiosti nuudelikulhossa nuudelinkorvikkeena koostumuksensa ja miedon makunsakin puolesta. Tällöin nuudelikulho onkin huomattavasti kevyempi ja vähempihiilihydraattinen kuin viljanuudeleita käytettäessä. Kulho saa herkullisen säväyksen yksinkertaisesta maapähkinäkastikkeesta, joka syntyy muutamasta raaka-aineesta kädenkäänteessä. 

Tämä onkin sitten loistavasti vatsaa ja vireystilaa hellivä ruoka!

Spagettikurpitsa nuudelikulho

2 annosta

Nuudelit
1 spagettikurpitsa (noin 800 g)
suolaa

Täytteet
100 g parsakaalia (höyrytettynä)
100 g tofua (paistettuna)
1 kourallinen ituja (Silmusalaatin tulinen)
10 miniluumutomaattia
1 avokado

Maapähkinäkastike
1 (paahdettu) valkosipulinkynsi
1 rkl maapähkinävoita
1 tl soijakastiketta (gluteenitonta tarvittaessa)
1 tl limemehua
½ tl chilijauhetta (tai srirachaa)
kuumaa vettä laimentamiseen

(kookos)öljyä paistamiseen


Puolita spagettikurpitsa, ripottele leikkauspinnalle suolaa ja aseta leikkauspinta alaspäin uunipannulle. Kypsennä sitä 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia (tai kunnes se on hieman pehmeä haarukalla pistäessä). Tässä vaiheessa voit paahtaa valkosipulinkynttä 5-10 minuuttia samalla uunipannulla.
Kun spagettikurpitsa on kypsää nosta jäähtymään.

Valmistele kypsymisaikana muut ainekset. Pilko parsakaalit sopivankokoisiksi paloiksi ja höyrytä kypsäksi esimerkiksi mikrossa muutama minuutti kulhossa jossa pohjalla tilkka vettä.
Paista tofut rapeiksi öljyssä ja mausta halutessasi soijalla.
Huuhdo idut, puolita miniluumutomaatit ja halkaise ja siivuta avokado.

Valmista maapähkinäkastike sekoittamalla maapähkinävoi, soijakastike, limemehu ja chilijauhe keskenään. Murskaa/pilko valkosipuli pieneksi mukaan. Laimenna kastiketta kuumalla vedellä niin että koostumus on sopiva (käytin noin ½ dl vettä).

Kun spagettikurpitsa on hieman jäähtynyt uunista, poista siemenkeskusta lusikalla. Ota haarukka ja haro sillä kurpitsan hedelmänliha irti, jolloin se irtoaa spagettimaisena rihmana. Haro koko hedelmäliha irti kuorista.

Asettele kurpitsaspagetti ja kuorrutteet lautasille ja levitä maapähkinäkastike päälle.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget