Galaktinen brownie ilman elintarvikevärejä

10. syyskuuta 2016


Viimeaikoina leivonnaisten koristeleminen avaruudeksi on ollut suosittua. Näissä koristeluissa kuitenkin yleensä käytetään  elintarvikevärejä, joten tässä teille resepti miten leivonnaisiin saadaan galaksin värit luonnollisesti vihanneksista ja marjoista! Samalla galaksi on täynnä hyviä ravintoaineita.


Hei, olen Jenni ja tykkään punajuurista. Tykkäätkö sä?

En ole ihan varma, olen jo hehkuttanut tarpeeksi sitä, miten loistavia asioita tuoreet kasvikset ovat. Jos kuitenkin rajataan tarkastelu vain juureksiin, niin ne ovat vielä loistavampia. Etenkin se punainen pyöreähkö juttu. Siis punajuuri. Mulla on ollut pienestä lähtien kutakuinkin erityinen suhde punajuuriin, nimittäin ne olivat vaan niin hauskan värisiä ja ne sotki. Kuka lapsi ei tykkäis sotkea ruualla? Myönnettäköön että oma sotkemiseni pysyi yleensä vain lautasen kuvioinneissa.
Jos lähdetään miettimään punajuurta hieman aikuismaisemmasta näkökulmasta, eli siitä miksi sitä syödään tai ennemminkin miksi sitä pitäisi syödä? Kun se on terveellistä? Se on halpaa? Se on punaista ja se sotkee? Viimeaikoina olen yllätyksekseni huomannut, että tuttavapiirissä aika moni ei ole juurikaan käyttänyt punajuurta kotona, jos siis etikkapunajuuria ei lasketa. Tämä tuntui minulle jokseenkin hassulta, sillä meillä oltiin kuitenkin aina enemmän tai vähemmän punajuurta käytetty. Ongelmaksi nimitettiin punajuuren kanssa lähinnä sitä että se sotkee, se kypsyy pitkään ja ei tiedä mitä siitä valmistaisi. Vastaukseni tähän, kuten aika moneen muuhunkin raaka-aineeseen olisi: mitä tahansa. Kaikki on vaan oikeasti mielikuvituksesta (viitsimisestä) kiinni. Voit kurkata ehdottamani punajuuriherkut edellisestä postauksesta, johon pääset >tästä<.


Tuntuu jotenkin hassulta, että Suomessa, jossa nuukuus on vanhemmille sukupolville erittäin tuttua ja että kaikesta tehdään ruokaa mitä pystyy syödä, on tilanne jossa ihmiset eivät käytä punajuurta. Punajuurta, jota kasvatetaan runsaasti kotimaassamme, joka on äärimmäisen halpaa, ja siinä on hyvät ravintoarvot. Nyhtölihoja kyllä tehdään, vaikka niiden valmistumisessa kestää tunteja tai hienoja leivonnaisia näperretään, mutta ei käytetä punajuurta?! 

No ok, ei se sotku punajuuresta ole kovin kivaa, mutta sen pystyy välttämään hyvinkin pitkälle oikeilla työtavoilla ja -välineillä. Punajuuret voi käsitellä oikein hyvin hanskat kädessä, jolloin kädet eivät jää punaiseksi tai sitten huolehtii käsien rasvaamisesta etukäteen hyvissä ajoin, jolloin värin saa pestyä hyvin helposti pois. Punajuuren kuoriminen tapahtuu taas helpoiten kypsälle punajuurelle, jolloin kuoren voi vain työntää sormin pois, eikä tarvitse pelätä kuorimaveitsestä aiheutuvia roiskeita. Jotkut kuulemma käsittelevat punajuurensa leikkuulaudalle asetetussa muovipussissa, jolloin roiskeet jäävät sinne pussiin. Eli keinoja siis löytyy. Jos pohdiskelet jotain punajuurikysymystä, esitä kysymyksesi minulle ihmeessä. Kuulen samalla myös mielelläni omat punajuurivinkkisi!


Välttääkseni totaalisesti unohtamasta mainita tästä reseptistä ollenkaan, hoidan sen pois alta nyt. Olet varmaan jossain muotoa jo kuullut tai nähnyt galaksileivonnaiset. Toisinsanoen leivonnaiset kuten kakut, muffinssit, browniet jne. joiden pinta tai kuorrute koristellaan muistuttamaan avaruutta. Näitä luomuksia on suorastaan huikeaa katsella, sillä joukossa on ihan älyttömän hienoja tekeleitä. Kannattaa pistää googleen hakuun ja vilkaista itse!

Pohdiskelin kuitenkin, että näissä avaruudellisissa leivonnaisissa on niin usein teollisia väriaineita toisinsanoen elintarvikevärejä, vaikka niinsanotut oikeat raaka-aineet voisivat yhtä hyvin toimia väriaineina! Joskus olen törmännyt jauhemaiseen elintarvikeväriin, jonka punainen väri oli peräisin punajuuresta, mustan lääkehiilestä ja vihreän muistaakseni spirulinasta tai muusta levästä. Sellaiset värit vaikuttavat kyllä lupaavilta, mutta jauhemaiset värit eivät aina toimi kaikkeen. Koska aiemmin totesin jo, että punajuuri sotkee punaisella värillään, voimme hyötyä tästä ominaisuudesta tässä leivonnaisessa. 

Nimittäin tämä galaktinen brownie saa värinsä punajuuresta, mustikasta, kaakaosta ja puolukasta. Näitä värejä yhdistämällä saa purppuraisen brownien, jossa on useita eri värejä sekaisin ja päälle ripoteltavilla koristeilla saa galaksin vieläkin nätimmäksi. Omat strösselini ovat kasviperäisiä ja niidenkin värjäämisessä on käytetty mm. punajuurta ja spirulinaa. Tähtikoristeita löytyy ainakin nettikaupoista tai hyvinvarustelluista keittiöliikkeistä. 

Galaksibrownie

9 palaa

Perustaikina
200 g tofua
1 banaani
1 kypsä punajuuri (paloina)
2 rkl kookosöljyä
1½ dl makeuttamatonta soijamaitoa
1½ d  täysjyvävehnäjauhoja
3 rkl kookossokeria
1 tl vaniljauutetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

Ruskea taikina
½ dl kaakaojauhetta
2 rkl vettä
Punainen taikina
1 pieni kourallinen hasselpähkinöitä
Violetti taikina
1 dl mustikoita

Kuorrute
1 dl makeuttamatonta soijajugurttia
1 rkl kookosöljyä
1 rkl kookossokeria
2 rkl puolukkasurvosta (tai punajuurta)
2 rkl mustikkasurvosta
strösseleita, ym koristeita

Valmista ensin perustaikina. Soseuta tofu, banaani ja punajuuri sauvasekoittimella. Lisää massaan loput taikinan aineksista ja sekoita.

Jaa taikina 3 eri kulhoon. Lisää yhteen kulhoista kaakaojauhe ja vesi. Sekoita. Toiseen rouhitut pähkinät. Kolmanteen mustikat, painele mustikoiden rakenne rikki ja sekoita, kunnes taikina on violettia.

Lusikoi taikina leivinpaperoituun uunivuokaan. Ota noin kolmannes taikinaa jokaisesta kulhosta ja lusikoi kököksi vuoan pohjalle, toista kunnes taikinat ovat vuuassa.

Paista brownieta 175 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrute. Sekoita soijajugurtti, kookosöljy- ja sokeri keskenään. Lisää seoksen päälle puolukkasurvos/punajuuri. Sekoita hieman, että väri pikkuisen leviää. Lusikoi puolet kuorrutteesta brownien päälle. Lisää loppuun puoleen mustikat ja sekoita hieman. Lusikoi loputkin brownielle. Pyörittele lusikalla kuvioita kuorrutteesta ja tasoita samalla peittämään koko brownie.
Ripottele koristeet päälle juuri ennen tarjoilua.


4 kommenttia :

  1. No on kyllä tosiaan makean värinen herkku :)

    VastaaPoista
  2. Kivan näköinen brownie, ja kuulostaa herkulta. Punajuuri antaa ihanasti väriä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Se maistuikin ihanalta!
      Punajuuri on kyllä niin ihana väripommi ruuassa.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget