Kolmen valejuuston lasagne (Ve, G)

15. huhtikuuta 2016


Tekeekö mielesi jotain todella juustoisen pehmeää? Tämä lasagne tyydyttää kovimmatkin juustonhimot, mutta ei kerrota kellekään, että siinä ei ole oikeasti juustoa.


Ihanaa perjantaita!

Nyt on ihan pakko jakaa teidän kanssanne tämä... sanottakoon surullinen tarina, joka on pyörinyt mielessäni siitä lähtien, kun tätä lasagnea rupesin testailemaan. Aikoinaan menimme syömään yhteen italialaiseen ravintolaan, jossa sitten pikku-Jenni halusi listalta 4 juuston lasagnen, tarjoilija varoitti, että tuo lasagne on sitten todella juustoinen. Sehän minulle passasi, joten otin haasteen vastaan... Sitten kun olin lasagnestani noin kolmanneksen syönyt, jouduin toteamaan, että olihan se ihan järkyttävän juustoista. Niin juustoista, että siitä tuli paha olo. Superjuustoiset ruuat ovat usein sellaisia, josta tulee helposti paha olo, kun syö liikaa, liekö syynä sitten suuri rasvan määrä vai mikä. Mutta tästä sitten viisastuneena ei ole enää tullut syötyä superjuustoisia lasagneja. Onko sinulla hyviä tai huonoja muistoja ravintolaruuista, joita et ole pystynyt syömään?


Koska kuitenkin ajatus täydellisestä juustohenkisestä lasagnesta jäi elämään ruokafantasioissani, pyörittelin tuota ideaa pitkään. Kunnes sitten muutama viikko sitten Ruohonjuuressa vieraillessani törmäsin lasagnelevyihin, jotka oli valmistettu vihreistä linsseistä. Nuo lasagnelevyt saivat jostain syystä jälleen ajatukset juustolasagnesta esille. Koska asioita ei pidä tehdä liian helpoksi, valmistin superjuustolasagnen ILMAN juustoa. Voin siis turvallisesti (lasagnet jo syöneenä) todeta, että tämä on oikeasti täydellinen juustoinen lasagne, sillä se maistuu hyvältä, näyttää kivalta ja siitä ei tule paha olo (en tosin allekirjoita väitettä, etteikö tätäkin ylensyömällä saisi pahaa oloa aikaan).

Nyt kun täydellisen lasagnen mysteeri on ratkaistu, voin keskittyä ajattelemaan jälleen seuraavaa ateriaa ja ruokaa, jota valmistaisin. Tämäkään lasagne ei tosin ilman tuskaa valmistunut, sillä kukkakaalista valmistettu valkokastike suunnilleen häviää lasagnevuoassa, joten sitä pitää olla reilusti! Ehdottoman tärkeää. Seuraava ongelma olikin sitten noiden linssilasagnelevyjen epätasaisuus, Päällimmäinen kerros levyistäni halusi välttämättä ponnahdella pystympään, kun yritin asettaa lasagnea uuniin. Ehkä siinäkin olisi joku hieno ratkaisu, mutta omat rahkeeni eivät siinä silloin riittäneet.


Sen verran voin nyt myönnyttää, että ei tämä ihan oikeasti täysin ilman juustoa valmistunut. Tässä käyttämäni kolme "juustoa" ovat siis kukkakaalista valmistettu "juustoinen" valkokastike. Casheweista ja manteleista valmistettu parmesan ja Violifen mozzarellastyle juustoa. Tuo viimeinen noista nyt ehkä se enemmän tai vähemmän oikea juusto on, mutta saa sitä kai joskus dramaattinen olla...

Pidin tässä lasagnessa erityisesti sen pehmeän kermaisesta mausta. Kun piilotin väliin aurinkokuivattuja tomaatteja (jotka todella kuivasin ylimääräisestä öljystä ensin) ja tuoretta basilikaa, tuli lopputuloksesta todella mainio. Koska aurinkokuivatuista tomaateista ja Violifen mozzarellasta tuli varsin suolainen maku, en lisännyt erikseen suuria määriä suolaa. Kannattaa siis olla tarkkana siinä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös lasagnen päällimmäiseen kerrokseen, jossa tuota Violifen mozzarellaa ei suinkaan ripotella päällimmäiseksi, vaan kukkakaalikastikkeen alle! Jos juustot laittaa päällimmäiseksi, ne vain kelmuttuvat kuiviksi käppyröiksi, eivätkä sula tuollaisiksi pehmeiksi kököiksi kuten kuvissa.

Lupaan, että et tule pettymään tämän lasagnen kanssa! Ja kun olette selvinneet lasagnen nauttimisesta, jälkiruuaksi sopii loistavasti esimerkiksi tämä pakastemarjojentyhjennyspiirakka.

Kolmen valejuuston lasagne

4 annosta

Kukkakaalivalkokastike
400 g kukkakaalin kukintoja
1 dl cashewpähkinöitä
3 valkosipulinkynttä
4-5 dl kukkakaalien keitinvettä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 tl yrttisuolaa
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl valkopippuria
3 rkl kikhernejauhoja

Pähkinäparmesaani
½ dl cashewjauhetta (n. ½ dl casheweita jauhettuna)
½ dl mantelijauhetta
3 rkl ravintohiivahiutaleita
½ tl suolaa
1/4 tl valkosipulijauhetta

Lisäksi
2 kourallista tuoretta basilikaa
8 isohkoa aurinkokuivattua tomaattia
150 g Violifen mozzarellaa
9-10 Vihreä linssi lasagnelevyjä

öljyä paistamiseen
(½ dl mantelimaitoa)


Valmista ensin kukkakaalivalkokastike. Laita kukkakaali ja cashewit veteen keittymään noin 20 minuutiksi. Kuori valkosipulinkynnet, siivuta ohueksi ja paista pannulla öljyssä. Kun kukkakaalit ovat kypsiä lisää ne, cashewit, valkosipulit ja 4-5 dl keitinvedestä tehosekoittimeen. Lisää myös loput kastikkeen aineksista (paitsi kikhernejauho) tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Massan tilavuus tulisi olla tässä vaiheessa n. 1 litra ja koostumus löysän kastikemaista. Kun kastike on sopivaa, sekoita joukkoon kikhernejauhot.

Valmista pähkinäparmesaani sekoittamalla ainekset keskenään.

Kasaa lasagne. Laita 1/3 valkokastikkeesta lasagnevuoan pohjalle, ripottele päälle puolet basilikasta revittynä, puolet aurinkokuivatut tomaatit valutettuna ja pilkottuna, 1/3 mozzarellasta revittynä ja pari ruokalusikallista parmesaania.


Laita päälle lasagnelevyjä. Kasaa vielä toinen samanlainen kerros. Revi loppu mozzarella levyjen päälle ja levitä loppu valkokastike sen päälle niin, että levyt ja mozzarella peittyy. Ripottele vielä parmesania päällimmäiseksi.
Paista lasagnea 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua ja tarjoile lämpimänä.

2 kommenttia :

  1. Oijoi tätä täytyy kokeilla seuraavan kerran kun tekee lasagnea! Tein eilen munakoiso-kesäkurpitsa lasagnea ja se oli myös taivaallista, lasagne kuuluu ehdottomasti lemppari ruokiini oli se tehty tavalla kuin tavalla! :) Joskus lakto-ovo aikoina tilasin viiden juuston pizzan ja taitaa olla ainoita kertoja kun jäi puolet pizzasta syömättä, oli niin överin rasvainen etten vain pystynyt. Onneksi vegaanisia juustoja on nykyään todella hyvät määrät ja valikoima vain kasvaa ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro sitten miltä maistui! :) Lasagnet on kyllä parasta, komppaan tuossa mielipiteessä ehdottomasti. Nuo munakoiso/kesäkurpitsalasagnet on myös hyviä, joissa siis lasagnelevyjen tilalla niitä vihannessiivuja, mutta jäävät harmillisen vetiseksi usein. Pitäisi sellaistakin jossain vaiheessa hioa, jos löytyisi se oma suosikki.
      Viiden juuston pizza kuulostaa kyllä tosi övereiltä :D
      Nykyään noita vegejuustoja joo löytyy yllättävänkin monta eri sorttia ja mikä parasta, niin kohtuuhintaan, varsinkin nuo Violifet. Yllätyin pari viikkoa sitten kun lähicittari oli uudistanut juustohyllyt ja vegejuustoille oli tullut ihan oma kohta siihen ja laatuja oli varmaan 10 erilaista.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget