Vegaaninen marjajuustokakku herukoista

7. syyskuuta 2017


Marjasato juustokakkuun! Tuoreista tai pakastetuista marjoista saa ihanan raikkaan vegaanisen juustokakun.


Alkusyksystä erilaiset marjareseptit kiinnostavat erityisen kovasti, sillä marjojen sesonki on parhaimmillaan. Herukkapensaat pullistelevat marjojaan ja metsä on täynnä erilaisia marjoja. Mehuihin ja hilloihin saa helposti uppoamaan matjalitran jos toisenkin, mutta mitä muuta marjoista sitten tekisi?

Mustikat, vadelmat ja puolukat löytävät paikkansa helposti puuroista, smoothiesta, piirakoista ja muista herkuista, mutta entäs herukat? Herukat ovat helposti liian kirpeitä monien makuun, joten niiden käyttö sellaisenaan saattaa jäädä. Toisaalta herukkahillo uitettuna sokerissa ei ole välttämättä paras vaihtoehto.


Herukoiden kirpsakkaa makua voi pehmentää rasvaisilla tuotteilla, tässä tapauksessa kaurapohjaisella tuorejuustolla ja soijajugurtilla. Sokeriakaan herukoiden lisäksi ei tarvi sen kummemmin lisätä, sillä niiden oma makeus korostuu, kun kirpeys saadaan taltutettua.

Etenkin mustaherukat toimivat mainiosti erilaisissa jälkiruuissa, mikseivät siis kakussakin! Mustaherukassa on kaunis purppurainen väri, jolloin kakkuun saa helposti kauneutta. Toki punaherukoitakin voi käyttää, mutta tällöin väri jää laimeammaksi ja enemmän oranssiksi. Herukoita voi käyttää kakkuun joko heti tuoreeltaan tai pakastettuna, eikä haittaa jos marjojen rakenne on hieman hajonnut, tällöin kakkuun tulee tasaisemman punertava laikkujen sijaan.


Tämä kakku on parhaimmillaan kun sen antaa jäähtyä kunnolla, mielellään jopa antaa makujen tasaantua seuraavaan päivään. Pohjan saa valmistettua nopeasti valmiista Oreo-kekseistä, mutta vähempisokerinen, mutta yhtä herkullinen, vaihtoehto valmistuu kaurahiutaleista ja kaakaojauheesta.  


Marjajuustokakku

9 palaa/20x30 vuoka/26cm irtopohjavuoka

Pohja
1 pkt/150g Oreoita*
½ dl omenasosetta
tai
2 dl kaurahiutaleita
½ dl kaakaojauhetta
3/4 dl omenasosetta

Täyte
2 pkt/300 g kauratuorejuustoa*
400 g makeuttamatonta soijajugurttia
4 rkl perunajauhoja
½ dl omenasosetta/vaahterasiirappia
½ dl vaahterasiirappia
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
2-3 dl valinnaisia punaisia marjoja (jos pakastettuja lisäksi 2 tl perunajauhoja)

Murskaa pohjan keksit ja sekoita omenasose. Vaihtoehtoisesti sekoita kaurahiutaleisiin muut ainekset. Taputtele massa 26 cm irtopohjavuoan tai 20x30cm vuoan pohjalle.

Valmista täyte. Notkista kauratuorejuusto kulhossa. Lisää sekaan muut ainekset paitsi marjat. Kaada puolet marjoista pohjataikinan päälle (pyöriteltynä perunajauhoissa jos jäisiä). Levitä 2/3 täytteestä marjojen päälle. Sekoita loppuun täytteestä marjat ja painele marjojen rakennetta hieman rikki että niistä irtoaa väriä. Levitä loppu täyte.

Paista kakkua 175 asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Täyte näyttää vetiseltä kuumana. Anna kakun jäähtyä jääkaapissa täysin ennen tarjoilua. Mielellään tarjoile vasta jopa seuraavana päivänä.



Vinkit!
  • *Täysin gluteenittoman version saa käyttämällä pohjassa esim. Pirkan gluteenittomia vaniljatäytekeksejä tai gluteenittomia kaura/muita hiutaleita. Oatlyn påmackan ei ole täysin gluteenitonta, joten herkissä tapauksissa käytä soijatuorejuustoa esim. Tofutti Creamy Smooth.
  • Jos käytössäsi on paksu keraaminen paistovuoka, pidennä paistoaikaa hieman. Irtopohjavuoassa tai lasivuuassa riittää lyhyempi paistoaika.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget