Vuokasämpylät ylijäämäpuurosta

11. toukokuuta 2014


Aamupalalta oli jäänyt kaurapuuroa yli ja äitini ehdotti, että niistä voisi valmistaa sämpylöitä. Tuoreet ja lämpöiset sämpylät ovat ehkä parasta mitä tiedän, joten ehdotus kuulosta hyvältä. Lähdin soveltamaan taikinaa ihan vain näppituntumalla.
Aluksi meinasin lisätä taikinaan porkkanan sijaan raastettua omenaa, mutta ajattelin porkkanan sittenkin maistuvan paremmalta. Basilika toi sämpylöihin hyvää maustetta, mutta ei ollut kuitenkaan liian hallitseva makuna.
Ylijäämäsämpylöihinhän voi käyttää käytännössä mitä tahansa. Tässä olen kuvaillut vain yhden variaation. Sokerin tilalla voi käyttää esimerkiksi siirappia. Basilikan sijaan voi käyttää pippuria, rakuunaa, rosmariiniä tai timjamia. Jauhot voivat olla mitä kaapista nyt vain löytyy, itse suosin Sunnuntain kauraisia sämpyläjauhoja, ne ovat mukavan monikäyttöisiä.

Sämpylät

15 palaa

5 dl     valmista puuroa esim. kaurapuuroa
1        porkkana
1 ps   kuivahiivaa (11g)
1 tl     sokeria
2 tl     basilikaa
3-5 dl  kauraisia sämpyläjauhoja
½ dl    vehnäleseitä


Lämmitä puuro kattilassa. Kuori ja raasta porkkana ja lisää puuron sekaan. Kun puuro on arviolta 42 asteista ota pois hellalta, lisää sekaan kuivahiiva ja sekoita. Lisää sokeri, basilika ja sekoita. Lisää jauhoja hiljalleen sopivan koostumuksen saavuttamiseksi. Taikina saa jäädä aika löysäksi. Lisää lopuksi vehnäleseet.
Kaada taikina uunipannulle ja levitä tasaiseksi. Vedä veitsellä tai taikinahyrrällä taikinaan viivat. Ripottele vehnäleseitä tai siemeniä jokaisen ruudun keskelle. 
Paista 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes pinta ruskistunut ja taikina kypsynyt.
Tarjoile mielellään heti lämpimänä jolloin maku on paras.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget