Miten valmistaa oikeasti hyvää kahvia?

3. helmikuuta 2018


Kun kerran maistaa oikeasti hyvää ja laadukasta kahvia, on vaikea palata tavallisiin, jopa mauttomiin suodatinkahveihin. Tässä postauksessa avaankin hyvän kahvin taustoja ja valmistustapoja.


Suomalaiset ovat kahvinjuontikansaa, mutta siitä huolimatta kaupat ovat pullollaan mauttomia ja pitkään säilyviä suodatinkahveja. Toisaalta kun kahvia kulutetaan runsaita määriä, korvannee määrä laadun. Kymmenisen vuotta sitten, kun tummapaahtoinen kahvi rantautui suomalaisiin kahviloihin, olin ensin hieman epäileväinen sillä kuvittelin tumman tarkoittavan vahvempaa. Miten väärässä olinkaan, sillä nykyään juon kaikista mieluiten tummapaahtoista kahvia, joka on maultaan paljon pehmeämpää kuin vaalea paahto.

Tutustuin vajaa pari vuotta sitten Death Before Decafin luomukahveihin. Olin ihan ällikällä lyöty, miten kahvi voi maistua niin pehmeältä ja hyvältä, juuri sellaiselta mitä kuvittelet saavasi hienoimmissa kahviloissa kovaan hintaan. Kun lopulta kokeilin näiden kahvien keittämistä kotona, totesin että hyvä maku oli tuorepaahdetuissa kahveissa. Kahvipavuista mesmeröityneenä pyysin ja sain erilaisia Death Before Decafin papuja blogiin testattavaksi. Harvoin saa yhtä hyvän tuoksuisia paketteja postissa! Ilo oli vieläkin suurempi huomatessani, että saamani kahvipavut oli paahdettu alle viikko sitten, mitä luksusta suorastaan.


Valehtelisin, jos väittäisin hyvän kahvin salaisuuden piilevän pelkästään kahvipavuissa, valmistuksella on iso vaikutus asiaan. Kahvi säilyttää parhaiten makunsa papuna, sillä heti kun papu murskataan jauhamalla, alkaa siitä haihtua makuaineita, kosteutta ja pienet partikkelit haihduttavat sisältönsä nopeammin kuin isommat. Kun kahvin käyttää tuoreena ja jauhaa juuri ennen käyttöä, pääsee parhaaseen lopputulokseen.

Itse kahvin valmistukseen on olemassa useita erilaisia tapoja, joista ihan perinteisellä kahvinkeittimelläkin päästään hyvään lopputulokseen. Tilanpuutteen vuoksi meiltä ei löydy kahvinkeitintä, vaan kiireiset aamukahvit keitellään Harion V60 Dripperillä, joka muistuttaa hieman kahvinkeittimen suodatinosaa ja kahvin voi valmistaa suoraan mukiin. Vahvempiin ja herkullisimpiin kahvihetkiin päästään kuitenkin AeroPressillä (näkyy kuvissa), jossa kahvin konsentrointi perustuu mäntää painamalla sylinterissä muodostuvaan paineeseen. Tälläkin menetelmällä kahvin voi valmistaa suoraan mukiin.

AeroPress on edullinen ja helppo tapa valmistaa vahvempaa kahvia, jota voisi ehkä nimittää jopa espressoksi, vaikkei laitteen muodostama paine ihan riitä "oikean" espresson painevaatimuksiin. Mutta jotain sinne päin kuitenkin. Meillä AeroPress on ollut käytössä kymmenisen vuotta, eikä vekotin osoita vieläkään väsymisen merkkejä, pientä värjäymää toki muovissa on, mutta muuten se on oikein käypä peli!


Eli miten se hyvä kahvi sitten valmistuu näin käytännössä? 

1) Valitse hyvä kahvilaatu. Suosin tummapaahtoista kahvia, sillä se on paljon pehmeämmän makuista kuin vaaleapaahtoinen. Mitä tuoreempaa kahvi on, sen parempaa se todennäköisesti on. Joten kiinnitä kaupassa huomiota kahvin valmistuspäivään ja päiväykseen, jos se säilyy pidempään kuin seuraavat puoli vuotta, ei se todennäköisesti ole kovinkaan aromikkaan makuista. Jos kahvia ei kulu litratolkulla päivässä, suosittelen panostamaan laatuun määrän sijaan.

2) Jauha kahvipavut tuoreena sähköisellä tai käsikäyttöisellä kahvimyllyllä. Death Before Decafin kahvit saapuivat minulle noin viikko paahtamisen jälkeen, joten näiden kahvien kanssa voidaan puhua ihan oikeasti tuorepaahdetusta kahvista. Usein aamun kiireiden välttämiseksi jauhan omat papuni edellisenä iltana, sillä oma Harion Skerton myllymme on käsikäyttöinen. Samalla kahvia veivaamalla saa pienen käsitreenin! Sähköinen mylly on puolestaan hyvä ja helppo vaihtoehto kahvin jauhamiseen.

3) Valmista kahvi hyväksitoteamallasi menetelmällä. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia menetelmiä, suuri suositukseni onkin Harion V60:lle ja AeroPressille! Molemmat laitteet saa ostettua muutamalla kympillä ja ne kestävät aikaa ja kovaa käyttöä.

4) Nauti kahvista ajan kanssa. Kännykkää näpläten ryystetty jo hieman haloinen kahvi ei maistu miltään, korkeintaan pahalta. Eli jos vaivaudut tekemään hyvää kahvia, nauti siitä! Jos pidät kahvistasi maidolla, kasvipohjaisista maidoista lämmin suositus Kaslink Aitolle sekä Oatlyn iKaffelle. Kaslink on meillä käytössä nykyään säännöllisesti.


Koska olen niin innoissani Death Before Decafin kahveista, ajattelin jakaa iloa myös teille lukijoille! Nimittäin Ruoka-alkemisti -blogi täyttää tänään 4 vuotta, joten juhlan ja hyvän kahvin kunniaksi laitan käyntiin arvonnan. Voittajalle on luvassa pussillinen Death Before Decafin kahvia, sekä DBD-muki! Arvontaan voi osallistua to 8.2. klo 23 asti!


Miten osallistua arvontaan? 
 • Kerro kommenteissa mitä Death Before Decafin kahvia haluaisit päästä maistamaan tai oletko jo maistanut.
 • Laita kommentin yhteydessä myös toimiva sähköpostiosoitteesi, jolla voin ottaa yhteyttä voittajaan.
Edit 8.2.: Arvonta on päättynyt ja voittajalle lähetetty sähköpostia! Kiitos kaikille osallistuneille!

Jos onnetar ei suosi sinua arvonnan suhteen, voit nauttia laatukahvista myös alennuskoodin siivittämänä, sillä nyt helmikuun ajan Death Before Decafin verkkokaupan kahvista ja teestä saa -10% alennuksen koodilla "DBDALKEMISTI". Koodi syötetään verkkokaupassa tilauksen lopussa ja se on voimassa helmikuun loppuun saakka.


Loppuhuipennuksena vielä pikaohje AeroPressin käytöstä.

AeroPressillä on useita erilaisia tapoja valmistaa kahvia, mutta meillä on vakiintunut "oikeinpäin" menetelmä, jossa suodatinpaperi ja siiviläosa ovat suoraan mukia kohti. Kahvipurut laitetaan sylinteriin, vettä kaadetaan päälle 1-4 asteikolla haluttu määrä, purut sekoitetaan nesteeseen. Tämän jälkeen mäntä asetetaan paikoilleen noin 2 cm syvyyteen ja kiskotaan hieman ulospäin, jolloin sylinteriin muodostuu alipaine (teknisistä syistä tätä ei nähdä yllä videossa) ja annetaan seista 20-50 sekuntia. Tämän jälkeen mäntää ruvetaan hiljalleen painamaan alaspäin noin 20 sekunnin ajan. Tämän jälkeen kahvi on valmis nautittavaksi. Menetelmään menee siis noin 2-3 minuuttia. Nopeampaa kuin moccamasterilla!

Kuulen mielelläni myös sun vinkit hyvään kahviin!


Herkkuja tarjottavaksi kahvin kanssa

Porkkana-maapähkinävoiruudut
Punajuurikorvapuustit
Minttusuklaakakku


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Yhteistyössä Death Before Decaf, kahvi saatu heiltä.

82 kommenttia :

 1. Siis mikään ei voita hyvää kahvia... Nykysin kun pitäisi jotain perus juhla mokkaa (pahoittelut ks. kahvista pitäville) juoda, niin mielummin jättää väliin. Itse ostin hetki sitten Lidlistä sähköisen kahvi"myllyn" 13 eurolla :D Kyllä sillä on omiin tarpeisiin kahvipavut ainakin jauhanut.

  DBD & Ivana Helsinki - Uganda kahvi kuulostaisi ja näyttäisi mielenkiintoiselta!

  ssuvi__@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että tavalliseen kahviin, etenkin jossain huoltoasemalla/kahvilassa selvästi pitkään seisseeseen pannukahiin on todella vaikea palata. Kyllä se on vain se laadukas kahvi joka toimii :) Hyvään hintaan löysit kahvimyllyn! Varmasti sekin hoitaa asiansa.

   Onnea arvontaan

   Poista
 2. En ole maistanut ennen, mutta olisi kiinnostavaa kokeilla. Suosikkia en osaa sanoa, olen kaikista kiinnostunut kokeilemaan. Nimim. Katriina kirppuilija@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Kaikkia kiinnostaisi maistaa, kun en aikaisemmin ole maistanut :)
  ruskarouva85@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Onnea blogisynttäreiden johdosta! 😊 DBD Espresso Light kuulostaa minun korvaan tosi houkuttelevalta, vaikka ihan mielelläni maistaisin vaikka kaikkia makuja :D

  tiina.heikkinen99@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina! :) Kuvissa onkin näkyvissä tuo tummapaahtoinen espresso, se oli ainakin todella hyvää, uskoisin että myös vaaleapaahto on! Näissä onkin se ongelma että tulee valinnanvaikeus.

   Onnea arvontaan.

   Poista
 5. Suodatin Indonesia haluaisin testata. En ole aikaisemmin näitä testannut .

  jessicalonnberg@hotmail.com

  VastaaPoista
 6. DBD Indonesia olisi mielenkiintoista testata! festanippon(@)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin todella hyvä ja pehmeän makuinen kahvi :) Onnea arvontaan!

   Poista
 7. DBD Filter coffee dark sopisi varmaan omaan makuuni parhaiten! En ole aiemmin testannut, mutta merkistä kyllä kuullut.
  siirun@luukku.com

  VastaaPoista
 8. Jauhan itse tummapaahtoiset kahvinpavut kahvimyllyssä vain parin päivän tarpeeseen hienojakoiseksi jauheeksi espressokeitintä varten ja nautin 1-2 kupillista espressoa lounaan jälkeen jonkun leivonnaisen kera. Cafe Arabica on yksi kahvilaatusuosikkini. Mukana arvonnassa hannu.raty@kolumbus.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mukavalta tavalta! Mäkin jauhan aeropressiä varten juuri hienojakoiseksi, sillä siitä tulee parhaiten maku tuota vekotinta käyttäessä.

   Onnea arvontaan!

   Poista
 9. Suodatin Indonesia kuulostaa hyvältä.
  Mukana :)
  nelliina(@)yahoo.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suodatin Indonesia on kyllä todella hyvää! :)

   Onnea arvontaan!

   Poista
 10. Olen tummapaahtoisen espresson ystävä, joten sellaista ottaisin :) DBD on ihan uusi tuttavuus :)
  Villavalkea@yahoo.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saitkin tummapaahtoisesta espressosta hieman ensimakua kuvista :) Oikean pehmeän ja hyvän makuinen kahvi!

   Onnea arvontaan.

   Poista
 11. En ole näitä maistanut, mutta hyviltä kuulostavat. Ja kahvi on mulle oikein elämän eliksiiriä, ilman sitä ei pärjää.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin suositus näille kahveille, kun DBD-kahveja maistaa kerran niin "tavalliset" kahvit eivät maistu enää oikein miltään.

   Onnea arvontaan!

   Poista
 12. DBD & Ivana Helsinki - Uganda kahvi :)
  mariaheinonen1@hotmail.com

  VastaaPoista
 13. Vauu en olekaan näistä ennen kuullut, erityisesti Espresso Light houkuttelisi! Ja onnea tosi paljon blogin vuosipäivän johdosta, sun reseptejä on aina niin kiva katsella ja testailla! noora.sirola(a)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kahveja ei ookaan kovin monissa kaupoissa, enemmänkin erikoisliikkeissä, niin ja netissä :) Kiitos paljon Noora!

   Onnea arvontaan!

   Poista
 14. DBD & Ivana Helsinki - Uganda kahvi voisi olla juuri omaan makuun :) Nämä kahvit vaikuttavat aika mielenkiintoisilta.
  sirkkulitm@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Paljon onnea blogille!
  DBD & Ivana Helsinki - Uganda vaikuttaisi hyvältä, sitä voisin maistella :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Hyvää blogisyntymäpäivää!
  Juon erilaisia kahvia ja teetä, mutta tämä on minulle tuntematon merkki. Uganda vaikuttaa just mun kahvilta.
  Somanyinspiration@gmail.com

  VastaaPoista
 17. Paljon onnea! :)
  Näistä en ole aikaisemmin kuullutkaan, vaikuttavat kokeilemisen arvoisilta.
  DBD & Ivana Helsinki - Uganda olisi varmasti omaan makuun :)
  nannaliini10@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanna! Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

   Onnea arvontaan

   Poista
 18. En ole testannut aiemmin, mutta espresso kiinnostaisi :) minna1995(at)gmail.com

  VastaaPoista
 19. En ole aikaisemmin maistanut, mutta tästä olisi kiva aloittaa: https://www.deathbeforedecaf.fi/product/83/dbd-kolumbia
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 20. Olen kuullut näistä, mutta en ole vielä päässyt kokeilemaan... Aloittaisin maisteluni luultavasti DBD Indonesiasta :)
  matsalikka@gmail.com

  VastaaPoista
 21. Onnea blogisynttäreistä ja kiitos jakamistasi resepteistä! Kuvauksista muhun vetosi eniten ugandalainen kahvi, tilaisin sitä. hantsukissa@gmail.com

  VastaaPoista
 22. En ole saanut tutustua kyseisiin kahveihin, mutta ehdottomasti haluaisin !! Tuohon DBD Indonesia voisin tutustua ensimmäiseksi 😊 arjaliisa.suhonen@gmail.com

  VastaaPoista
 23. DBD Kolumbia
  neito-84@hotmail.com

  VastaaPoista
 24. Kiitos ihanasta postauksesta ja vinkeistä! Rakastan hyvää kahvia ja monesti lomamatkoilta kaipaan ihanien pikkukahviloiden tunnelmaa ja makunautintoja. Täytyy ottaa nuo vinkit heti käyttöön kotona!

  DBD kahveineen on ihan uusi tuttavuus minulle. Kolumbia kuulostaa ihanalta kahvilta ja sitä olisi oikein mielenkiintoinen päästä kokeilemaan!

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että pidit! :) Hyvä kahvi on kyllä jotain niin ihanaa, että sen pariin haluaa mielellään palata kotiolosuhteissakin, eikä vain kahviloissa.

   Onnea arvontaan.

   Poista
 25. Oih, kahvihullun unelma! En olekaan koskaan aiemmin päässyt maistamaan DBD:n tuotteita, asia siis korjattava pikimmiten! ;) Vaikka kaikki maut herättivät suuren hurmoksen, kuitenkin DBD Filter coffee dark sykähdytti eniten, joten sitä olisi mahtava päästä maistamaan ensimmäisenä!

  ilonajokisen@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Kahvi on kyl nautinto! Itselle tää DBD kahveineen on täysin uusi tuttavuus, mut onhan toi valikoima makuhermoja hivelevä! Viime aikoina (liekö matkakaipuuta vai mitä?) indosialainen kahvi on houkuttanut, joten valkkaan nytkin sen!
  susamaikki a luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan, koskaan ei ole liian myöhäistä tutustua uusiin kahvilaatuihin :)

   Onnea arvontaan!

   Poista
 27. Aivan uusi tuttavuus minulle tämä :) En ole pahemmin maistellut laatu-
  tai erikoiskahveja, kun asutaan maalla niin ei vaihtoehtoja. No netistä nyt tietysti saisi tilattua, mutta jostain syystä kahvin osalta jäänyt :) Kolumbia olisi varmaan omaan makuun passeli :)
  ellijapii@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin hankalaa jos erikoisempia kahveja ei ole myynnissä lähistöllä. Verkkokaupassa on sekin huono juttu, että kahveja ei pääse haistelemaan niinkuin kaupassa. Itse ainakin huomaan että se tuoksu on iso osa ostopäätöstä. Mutta kannattaa kuitenkin uskaltautua vain tilaamaankin!

   Onnea arvontaan!

   Poista
 28. Kaikki ovat minulle uusia tuttavuuksia ja kahvin suurena ystävänä jokainen varmasti maistuisi, siksi en osaa yhtä valita :D
  marjomakkonen@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti sitten moni näistä olisi mieleesi :) Paahtoaste on yksi, jonka perusteella valintaa kannattaa miettiä, mutta myös se miten kahvinsa tykkää juoda (mustana, maidolla, sokerilla yms.)!

   Onnea arvontaan

   Poista
 29. DBD Filter Coffee Dark olisi oma valinta.
  Tykkään kahvista ja varsinkin vahvoista mauista ja suklaasta.
  lotte0811@yahoo.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummapaahtoinen kahvi ja suklaa on mitä erinomaisin makuyhdistelmä :)

   Onnea arvontaan!

   Poista
 30. En ole aiemmin kuullutkaan. Rakasta kokeilla uusia kahvimakuja. Aiemmin tykkäsin tummapaahtoisesta, mutta nykyisin myös vaaleammat paahdot maistuvat oikein hyvin. Makuskaala on siis laajentunut :) ps. kauniita kuvia olet ottanut postaukseen :) / jani.koskinen83(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusien kahvien kokeilu on kyllä todella ihanaa! Varsinkin hyvien kahvien ;) Oon itse huomannut että vaaleapaahtoisen kahvin täytyy olla tuoretta, että se maistuu hyvältä. Usein ne mitä kaupassa on ikuisuudensäilyvissä 500g paketeissa on todella vanhoja ja siksi maku on helposti hieman kitkerä tai laimea. Sitten taas kun eteensä saa kupillisen tuoretta vaaleaa paahtoa niin onhan se ihan eri makuista! Hienoa että säkin oot löytänyt eri kahvilaatujen viehätyksen.

   Kiitos kehuista :) Onnea arvontaan!

   Poista
 31. DBD on mulle täysin uusi tuttavuus, joten kaikkia haluaisin kokeilla! Lueskelin eri kahvien kuvaukset läpi ja eniten ehkä DBD Filter Coffee Dark kiinnostaisi.
  eevitiihonem@gmail.com

  VastaaPoista
 32. Ugandaa olisi kiva päästä maistamaan.
  Kun aloitin jauhaan pavut itse ei paluuta enää siitä ole ollut!
  ojanen.mira@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletkin päässyt kahvinvalmistuksen ytimeen! Kotona jauhatettu kahvi on kyllä niin parasta :) Onnea arvontaan!

   Poista
 33. Death Before Decaf vaalea suodatinkahvi
  Tätä mä haluaisin maistaa! Vaaleat suodatinkahvit on se mun juttuni!

  lauraidak ( A ) gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä onkin sitten varmasti vaaleiden suodatinkahvien aatelia :)

   Onnea arvontaan!

   Poista
 34. DBD Indonesia kiinnostaisi täällä. Valitettavasti ranteet ei kestä papujen jauhamista käsipelillä ja sähkökäyttöinen oikeasti laadukas mylly on vasta tulevaisuudessa hankinnan alla. Oma koti tuntuu olevan yksi harvoja paikkoja joissa aidosti saa nauttia laadukkaasta ja hyvin valmistetusta kahvista.

  teemu.syrjala@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsikäyttöinen mylly vaatii kyllä ranteilta työtä, joten sun tapauksessa sähköinen mylly on varmasti hyvä vaihtoehto, niitä on nykyään tosi näppärän kokoisiakin myynnissä! Vanhemmilleni ostin Bodumin sähkömyllyn, joka menee pieneen tilaan ja hoitaa hyvin hommansa. Toivottavasti löydät mieleisen myllyn!

   Ja tuo on kyllä totta, kotona kahvin saa oikein valmistettuna juuri sellaisena kuin haluaa ja jos jokin menee pieleen, on helppo kävellä vain peilin ääreen ja katsoa syyllistä :D

   Onnea arvontaan!

   Poista
 35. Jos kahvi sopisi minulle, olisin ehdottomasti kahvilla hifistelijä! Kahvin sijaan itse juon teetä. Puolisoni kuitenkin juo kahvia ja haluaisin, että hän kokisi mitä kahvi voisi parhaimmillaan olla, tuoreena ja oikealla lämpötilalla valmistettuna. Uskoisin että hän olisi eniten tumman paahdon ystävä kuten dbd indonesia.

  tiia.parviainen87@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi että kahvi ei sovi sinulle, mutta kaunis ajatus huolehtia puolison hyvästä kahvihetkestä :) Hän osaa varmasti arvostaa elettä!

   Onnea arvontaan!

   Poista
 36. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 37. DBD & Ivana Helsinki - Uganda :)
  helmityttonen@gmail.com

  VastaaPoista
 38. En ole aikaisemmin kokeillut. DBD suodatinkahvi Kolumbia kiinostaa.
  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
 39. Paljon onnea synttärisankarille! Aika menee blogin kanssa niiiin nopeasti :) Nämä kahvit ovat todella hyviä ja haluaisin maistaa DBD & Ivana Helsingin Uganda kahvia :) (turkoosejaunelmia@gmail.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilia! Se on kyllä totta että aika menee jotenkin niin tosi nopeasti! Mainio valinta, herkuttelinkin tuolla Ugandalla tässä yksi päivä :)

   Onnea arvontaan!

   Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget