Ylioppilaat mehukeitossa

10. elokuuta 2014


Tutkiskelin suomalaisia perinneruokia ja löysin sitä kautta idean näihin ylioppilaisiin. Tiivistettynä (syötävät) ylioppilaat ovat mannapuurosta tehtyä vanukasta. Yleensä koristelussa on käytetty rusinoita ja pähkinärouhetta. Valmistin tästä kaksi erilaista versiota, joista toiseen käytin rusinoita koristeena. Perinteisesti ylioppilaiden kanssa on myös tarjoiltu mehukeittoa, joten sekin pääsi omiini lisukkeeksi.
Koska itse söin näitä aamupalalla, joten en käyttänyt sokeria mannapuurossa. Mannasuurimoina käytin eräitä suosikkejani eli Riihipuodin ruismannaa.
Tämä on myös loistava resepti tehdä ylijäämämannapuurosta.

Ylioppilaat

4 annosta

Mannapuuro
5 dl       maitoa
1 1/4 dl mannasuurimoita (voi vaihdella käytettyjen suurimoiden perusteella)
ripaus    suolaa
(2 tl       vaniljasokeria)

lisäksi mehukeittoa
koristeluun rusinoita, pähkinärouhetta, marjoja tms.

Keitä mannapuuro. Kiehauta maito ja lisää suurimot kokoajan sekoittaen ja kypsytä paketin ohjeen mukaisesti. Mausta puuro ja anna sen jäähtyä.
Tässä vaiheessa voi ylioppilaat tehdä joko niin, että ne kasaa muottiin (kippoon) ja kumoaa lautaselle tai kuten minä tein, eli antaa puuron jäähtyä ja hyytyä kunnolla ja muotoilla sitten lusikkaa apuna käyttäen keot annosvuokiin.

Jos teet ylioppilaat muottiversiona (alempi kuva), silloin puuron tulee vielä olla hieman lämmintä ja juoksevampaa. Tällöin muottiin asetellaan ensin pohjalle koristeet: rusinat ja pähkinärouhe, joiden päälle vielä lämmin puuro kaadetaan. Kipot nostetaan jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi, mielellään vaikka yön yli. Ennen tarjoilua kumoa vanukkaat tarjoiluastioille ja kaada mehukeitto ylioppilaan ympärille ja koristele lisää tarvittaessa.
Jos teet ylioppilaat jo hyytyneestä puurosta (ylijäämäpuurosta, ylempi kuva), niin ota puuroa lusikalla aina nokare ja rupea muotoilemaan sitä annosastialle. Itselläni oli käytössä teemuki, johon muotoilin puuron pallomaiseksi. Puuroa kannattaa painella hieman kasaan, että vanukkaasta tulee tukeva. Kaada lopuksi mehukeitto vanukkaan ympärille. Koristele vielä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget