Siemennäkkäri

17. joulukuuta 2014



Näin joulun alla on hyvä miettiä erinäisiä tarjoiluvaihtoehtoja. Siemennäkkileipä/jyvänäkkileipä on mainio vaihtoehto yllättävien vieraiden varalle (tai miksei yllättävän nälänkin varalle). Tämä näkkäri maistuu mainiosti niin sellaisenaan, sipaistuna voilla tai tuorejuustolla tai miksei sen enemmänkin kuorrutettuna. Tattari tuo näkkäriin oman, hieman voimakkaankin, makunsa. Mielestäni kokonaisuutena loistava näkkäri, jonka säilyvyys on hyvä.

Näkkäritaikinaa kannattaa vain jaksaa turvottaa kunnolla, sillä aluksi se näyttää hyvin vetiseltä, mutta kas kummaa yön jälkeen siitä onkin tullut ihan oikeanrakenteista taikinaa. Itse turvotin taikinaani jopa 2 päivää.

Siemennäkkäri

uunipannullinen

2 dl    kurpitsansiemeniä
2 dl    auringonkukansiemeniä
1½ dl seesaminsiemeniä
½ dl   pellavansiemenrouhetta
3/4 dl tattarijauhoa
½ dl   kaurahiutaleita (glut.tarv.)
½ dl   öljyä
1 tl    suolaa
5 dl    vettä


Valmista taikina sekoittamalla siemenet, kuivat aineet ja vesi keskenään. Taikina on aluksi hyvin vetistä, mutta turpoaa kyllä. Jätä taikina turpoamaan yön yli.

Taikina ennen turvotusta
Kun taikina on kiinteää, levitä se leivinpaperoidulle uunipannulle. Paista ensin 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Leikkaa taikinaan ruudukko, tee paloista sen kokoisia kuin haluat.

Laske uunin lämpötila 150:een ja jos mahdollista, laita uuni kiertoilmalle. Paista näkkileipää vielä vähintään 40 minuuttia tai kunnes se on kovettunut (40-90 min).

Anna näkkileivän jäähtyä ja lopuksi murra se leikkausviivojen avulla paloiksi.


Vinkit!

  • Vaihda siemenet haluamiksesi, esimerkiksi kuoritut hampunsiemenet tai kokonaiset pellavansiemenet toimivat myös hyvin.
  • Kaurahiutaleet voi vaihtaa muihin hiutaleisiin. Jos haluat gluteenitonta, niin käytä esimerkiksi tattaria, hirssiä tai kvinoaa.
  • Tattarijauhojen sijaan voit käyttää esimerkiksi perunajauhoja tai muita mieleisiä jauhoja.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget