Kvinoapyörykät ja tomaattikastike

19. huhtikuuta 2017


Monipuolinen kvinoa toimii pyöryköissäkin. Hauskat värikkäät pöyrykät saa tehtyä punaisesta kvinoasta ja ne sopivat tarjoiltavaksi tuhtina pasta-annoksena.


Nyt vihdoinkin tein sen, mitä olen odottanut tekeväni pienen ikuisuuden. Nimittäin kunnon Kaunotar ja Kulkuri -pasta-annoksen!

Mielessäni on pöyrinyt jo varmaan vuoden verran täydellinen pastaruoka tomaattisessa kastikkeessa yhdistettynä joihinkin kivoihin kasvispyöryköihin. Ongelmana kuitenkin oli mielessäni juuri niiden oikeiden pöyryköiden löytäminen. Kokeilin useammallkin eri tavalla pyöryköitä pavuista ja kasviksista, mutta aina lopputulos oli vähän jotain sinnepäin. Sitten tajusinkin käyttää kvinoaa pyörykkämassassa. 


Kvinoa on ihanan monipuolinen raaka-aine, ja sitä tuleekin käytettyä usein. Nykyään jopa vielä paremmalla omallatunnolla, kun kvinoaa löytyy kotimaisenakin. Kotimainen kvinoa onkin keittiössäni jatkuvassa käytössä. Tälläkertaa kuitenkin kokeilin punaista kvinoaa. Foodinin punainen kvinoa on luomulaatuista ja viljelty eettisesti Perussa. Tällöin ainakin tiedän, että syömäni kvinoa on laadukasta, eikä sen käyttöön pitäisi sisältyä niin pahoja eettisiä ongelmia.

Punainen kvinoa on kivan väristä ja toimii kuten tavallinenkin kvinoa. Tosin koin itse punaisen kvinoan käytössä hieman kiinteämmäksi kuin perinteisen. Toisaalta näissä pöyryköissä kiinteys oli hyvä juttu, ettei kvinoa muhjuuntunut. Pyöryköiden lisäksi blogista löytyy paljon kvinoainnostusta esimerkiksi bataattivuoan ja mustikkaruutujen muodossa, jos kiinnostaa!



Kun täydellinen pasta-annokseni ja kvinoapöyrykät löysivät lopulta toisensa, en voinut kuin huokaista helpotuksesta. Nyt on jälleen yksi ruokahaave vähemmän niiden miljoonien Pinterest pinnauksien ja kirjanmerkkien lisäksi. Nimittäin ruokahaaveilu on ihan tajuttoman ihanaa! Silmillä syöminen rentouttaa mukavasti (kunhan ei tee sitä liian nälkäisenä) ja aina voi unelmoida mitä kaikkea voisi tehdä sitten kun on aikaa ja sitten kun olisi se ylimääräinen vatsa syömään sen kaiken. Onko kellään tietoa voiko varamahaa vuokrata tähän tarkoitukseen? 

Nauti siis hyvästä pastasta ja laita kunnon Disneyklassikko pyörimään tällä annoksella herkutellessasi. Tai vähintään edes italialaista musiikkia soimaan!


Kvinoapyörykät ja tomaattikastike

4 annosta 

Kvinoapyörykät 
½ dl punaista kvinoaa
1 sipuli 
1 valkosipulinkynttä 
1 tlk valkoisia papuja 
½ dl (pika)kaurahiutaleita 
1 tl valkopippuria 
1 tl basilikaa 
½ tl chilijauhetta 
½ tl suolaa 
öljyä paistamiseen 

Tomaattikastike 
1 sipuli 
2 valkosipulinkynttä 
1 tlk tomaattimurskaa 
1 rkl balsamicoa 
1 tl basilikaa 
1 pieni kourallinen tuoretta timjamia 
suolaa 

200 g täysjyväspagettia
öljyä paistamiseen

Kypsennä kvinoa paketin ohjeen mukaan, lisää ripaus suolaa keitinveteen.

Kuori ja pilko sekä pyöryköiden että tomaattikastikkeen sipulit ja valkosipulit. Kuullota öljyssä. Nosta puolet kulhoon. Lisää loppujen päälle tomaattimurska ja balsamiko ja laita keittymään hiljalleen. 

Lisää kulhossa olevien sipulien sekaan valuteut pavut ja soseuta seos tahnaksi. Sekoita massaan kaurahiutaleet ja anna turvota hetki. Lisää kypsä valutettu kvinoa, mausteet ja muotoile massasta pieniä pyöryköitä. Paista pyörykät öljyssä pannulla tai uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia. 

Kypsennä spagetit paketin ohjeen mukaan

Kun tomaattikastike on kiehunut 15 minuuttia, soseuta. Lisää loput mausteet ja anna hautua muiden valmistelujen ajan. Sekoita kastike spagettiin.

Tarjoile pyörykät tomaattispagetin ja tuoreen timjamin kanssa. 



VINKIT
  • Käyttämällä punaista tai mustaa kvinoaa saat pyöryköistä kivan värisiä. Ihan yhtä hyvin voi kuitenkin käyttää myös perinteistä vaaleaa kvinoaa.

2 kommenttia :

  1. Voi kuinka ihana pyörykkä resepti! Itse olen ruvennut painottamaan yhä enemmän kasvis- ja vegaani ruokailun puolelle, joten täytyypä käydä jatkossakin kurkkimassa reseptejäsi! :) Tosin gluteenittomuus hieman rajoittaa, mutta tämäkin on helppo toteuttaa gluteenittomalla pastalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina!
      Kiva jos reseptini vaikuttavat mielenkiintoisilta. Tämä on onneksi tosi helppo toteuttaa gluteenittomana käyttämällä kaurahiutaleiden tilalla gluteenittomia kaurahiutaleita tai muita luontaisesti glutenittomia hiutaleita (tattaria tai hirssiä vaikka)! Ja spagettina sitten jotain omaa mieleistään, nykyään niitäkin on niin paljon erilaisia ja suuri osa maistuu todella hyvällekin!

      Pyrin tekemään suuren osan resepteistäni gluteenittomina tai gluteenittomaksi muokattavina! Kauraa käytän aika paljon, mutta nykyään onneksi ihan normikaupoistakin löytyy gluteenittomia kauratuotteita, joten senkään ei pitäisi olla ongelma :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget