Täydelliset kuituiset hotdog-sämpylät

10. marraskuuta 2017


Noudattamalla paria vinkkiä, hodarisämpylät onnistuvat varmasti, eikä nyt puhuta mistään rakettitieteestä. Rapea kuori, mutta pehmeä sisus on hodarisämpylän juttu ja tottakai ne runsaat täytteet!



Täydellisen hotdog-sämpylän salaisuus?

Uskallan väittää, että nyt ollaan lähellä sitä täydellistä hodarisämpylää, tai ainakin tämä on se ohje jolla mä teen sämpyläni jatkossa. Lueskelin netistä ohjeita hodarisämpylöihin ja jo pari kertaa aiemmin muiden ohjeita testanneena totesin pari juttua olevan avainasemassa. Ensinnäkin kunnon kohotus, sämpylässä pitää olla reilusti ilmaa että se on pehmeä ja kuohkea. Hodarisämpylä ei saa olla liian tiivis tai muutan se murenee täytteiden kanssa syödessä. 

Toinen tärkeä seikka onkin sämpylän muotoilussa: pelkän pötkylän sijaan taikinasta kaulitaan lätty, joka pyöritellään rullaksi. Näin sämpylät kohoavat tasaisesti ja niiden rakenteesta tulee erityisen kuohkea. Rullausmenetelmällä sämpylöistä saa myös näppärästi tasakokoisia taikinapallojen pyörittelyn sijaan. Olenkin nähnyt joitain vuokaleipiä valmistettavan samaan tapaan taikinaa rullaten, onko sulla kokemusta rullatusta vuokaleivästä? Olisi kiva kuulla miten toimi!


Usein ajatellaan, että kuitupitoinen leipä ei voi olla kuohkeaa tai että se maistuisi jotenkin puisemmalta. Mielestäni täysjyväisistä jauhoista onnistuu leipä aivan yhtä hyvin kuin valkoisesta vehnästäkin! Täysjyväisillä jauhoilla kohotus vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä, ja sitkoa ei muodostu yhtä helposti. Sämpylätaikinassa sitkon vähäisyys ei oikeastaan niin haittaakaan. Kuitupitoisesta leivästä tulee automaattisesti hieman tummemman väristä, sillä viljassa on mukana vielä tummempi kuorikerros.

Täysjyväiset sämpylät ovat mielestäni sen takia parempia, että ne pitävät kunnolla nälkää. Siinä missä höttöleipä holahtaa ruuansulatuksen läpi jää kuitu pitämään kylläisyyden tunnetta pidempään ja suolistokin kiittää samalla. Jos täysjyväviljojen kokeilu tuntuu yllättävältä, kannattaa ensin vaihtaa vaikka kolmannes tai puolet. 


Täydelliset hotdog-sämpylät

6 sämpylää

3 dl vettä
1 pss/11g kuivahiivaa
1 rkl agavesiirappia
½ tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
5½-6 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rkl rypsiöljyä

kostutukseen 2-3 rkl kauramaitoa
päälle siemeniä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, siirappia ja suola, jätä hetkeksi sivuun. Lisää nesteeseen kaurahiutaleet, noin puolet jauhoista ja pellavarouhe. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja kunnes koostumus on sopiva, lisää myös öljy. Muotoile taikina palloksi ja jätä kohoamaan noin 40 minuutiksi.

Kun taikina on kohonnut, jaa se 6 osaan. Vaivaa paloja niin että ilma poistuu taikinasta. Muotoile paloista ympyrä ja pyörittele rullaksi. Käännä taitoskohta rullan alle. Kostuta rullat kauramaidolla ja ripottele päälle hiutaleet. Anna kohota vielä noin 10 min.

Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes sämpylän pohjaa koputtaessa kuuluu ontto ääni.


Vinkit!
  • Sämpylät ovat parhaimmillaan tuoreena, mutta jos säilytät niitä kääri ne leivinliinaan tai laita pussiin.
  • Täytteeksi sopii mieleisten vegenakkien lisäksi erilaiset kasvikset kuten salaatti, punasipuli, maustekurkut, silmusalaatti ja hyvät kastikkeet! Jos majoneesi ja ketsuppi eivät innosta, käytä esimerkiksi salsaa tai jugurttipohjaista kastiketta.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

11 kommenttia :

  1. Laiskan leipojan kauhistus tuo taikinan rullaus. Tätä joutuu ehkä oikeasti testaamaan isänpäivänä, että vaikuttaako rullaus sämpylän kuohkeuteen. Puolet tavallisella pötkö-menetelmällä ja puolet rullaus-menetelmällä. Ja isä saa päättää, kumpi sämpylä voittaa. P.s. Mulla on nyt aina pussillinen punajuuria jääkaapissa, että saan laittaa pullataikinaan punajuurisosetta. Ne pinkit pullat jäivät sydämeeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta että tuo rullaus teettää ehkä sen pari minuuttia enemmän hommaa. Toisaalta mä huomasin ainakin että rullaustekniikalla sai pitkulaisista sämpylöistä helpommin tasakokoisia kuin vain sylinteriksi pyörittelemällä. Ei tule riitaa kun toisella on isompi tai paksumpi tai pidempi sämpylä ;) Normitilanteessa sillä sämpylän muodolla ei varmaankaan ole niin väliä, mutta hodarien kanssa kun täytteen nakki on tietyn kokoinen, on kätevää kun sämpylät ovat samaa kaliiberiä.

      Toivottavasti empiirinen tutkimus tuottaa hyvän tuloksen, kerro ihmeessä sitten miten kävi!

      Punajuuri on kyllä niin mainio raaka-aine, että sitä kannattaakin olla aina kaapissa valmiina. Munkin pitäisi kunnostautua vielä punajuurileivän kanssa uudemman kerran!

      Poista
  2. Jenni nyt en kestä, tuli kauhea hodarin himo! Tähän mennessä ollaan vaan ostettu kaupasta niitä maailman hirveimpiä valmiita hodarisämpylöitä ja kyllä, häpeän myöntää tämän. Nyt kyllä teen korjausliikkeen ja testaan ohjettasi ensi kerralla, varmasti tulee paljon parempia kun tekee itse :) Sen jälkeen kun tein ensimmäistä kertaa pitaleivät itse olin aivan myyty. Mitä luulet, että jos tekee isomman satsin kerralla ja pakastaa niin pysyykö hyvänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, osui ja upposi siis! Kiitos Emilia!
      Mä tykkään just sen takia tehdä ite hodari ja hampparisämpylät kun ne kaupan valmisjutut on usein sellaisia että jää vain kitalakeen kiinni kun haukkaa :D

      Toivottavasti sämpylät onnistuu! Ja ihan varmasti toimii niin että pakastat ylimääräiset, käytännössä kaikki hiivalla kohotetut leivonnaiset: sämpylät ja pullat vaan melkein tykkää siitä kun pakastaa ja sitten sulattaa mikrossa niin on kuin olisi ihan tuoretta :) Ne säilyy sitten pakastimessa tiiviissä pussissa ainakin pari kuukautta, pitemmällä pakastuksella saattaa leivän kosteus hieman hävitä.

      Poista
    2. Kuten instagramin puolelta varmasti huomasit niin onnistuivat erinomaisesti ja maistuivat todella hyvin! Itseasiassa niin hyvin, että kun kaksi jäi jäljelle olivat ne kadonneet aika nopeasti normi sämpylöinä parempiin suihin, oli pettymys kun messujen jälkeen en saanutkaan yhtä hodaria :D Tästä tuli meidän luotto ohje!

      Poista
    3. Oi kiitos Emilia, niin ihana kuulla!

      Kyllä tätä ohjetta on hinkattukin ja olin itse niin tyytyväinen joten mahtavaa että maistui myös teille! Erilaisissa sämpylöissä onkin se hyvä puoli että niitä ei oo pakko syödä siihen käyttötarkoitukseen johon ne on tehty (kuten tässä hodareihin) vaan voi luovasti laittaa väliin vain margariinia ja popsia sellaisenaan ;)

      Kauhea tragedia kyllä kun et saanutkaan enää hodareita messujen jälkeen! Uusi satsi sitten vain tulille, sämpylöiden tekeminen kotona on onneksi mukavan halpaa! Toivottavasti messuilla sujui hyvin!

      Poista
  3. Tuo rullaus on tommonen perus juttu joka tehdään aina pitkulaistein leipien kanssa, niin patonkien kun vuokaleipienkin. Taikinasta tulee pinkeä ja ja nousee hyvin eikä läsähdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta hodarissa just en tee sitä.. eka palloksi ja käsien välissä pötköksi

      Poista
    2. Yllättävän harvoin sitä kuitenkin törmää resepteissä leivän rullaamiseen! Mutta vuokaleipien kanssa tosiaan oon nähnyt hieman useammin sitä tehtävän.

      Mulla tuo käsien välissä pötköksi pyörittelu tekee vähän turhan usein siitä epätasapaksun, joten totesin että tällä rullauksella saan parhaiten tasalaatuista kuin pyöritellen :) Mutta toki kaikille on se oma paras juttunsa!

      Poista
  4. Leipomoissa ja vakavavissa leivontakirjoissa rullataan aina.. ja mun ohjeissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää! Ehkä oon sitten jotain siis tehnyt oikeinkin :D

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget