Pastaa hollandaisekastikkeessa ja paahdettua parsaa

17. huhtikuuta 2018


Parsa ja hollandaisekastike on ihana perinteinen yhdistelmä. Tein ohjeen vegaaniselle hollandaisekastikkeelle, joka toimii vaikka vain parsan kastikkeena tai yhdistettynä pastaan.


Nyt on taas se aika vuodesta kun saa ruveta herkuttelemaan tankoparsalla. Olenkin ehtinyt siitä nauttimaan jo useampaan otteeseen, joten on aika jakaa tätä iloa myös teille! Hollandaisekastike onkin tuttu yhdistelmä parsan kaverina ja olenkin joissain facebookin vegaaniryhmissä nähnytkin kyselyä vegaanisen hollandaisekastikkeen perään.

Täytyy nyt heti näin alkuun sanoa, että en muista enää kovin hyvin miltä autenttisen hollandaisen tulisi maistua, joten sanottakoon, että tein hyvän kellertävän kastikkeen parsojen kaveriksi joka toivottavasti muistuttaa hollandaisea. Hollandaisekastiketta en käyttänyt parsan kastikkeena vain sellaisenaan vaan tein tästä ihan kokonaisen annoksen ja yhdistin ruokaan pastaa ja metsäsieniä. Toimii!


Hollandaisekastikkeessahan on perinteisesti kananmunankeltuaista, joka tekee kastikkeeseen sille tyypillisen kermaisen rakenteen. Kasvikunnan tuotteissa kermaisuutta voi tavoitella moninkin tavoin, mutta suosikkilähestymistapani ovat cashewpähkinät. Cashewit toimivat niin monessa eri ruuanlaitossa, eivätkä ne tässäkään kastikkeessa tuota pettymystä. 

Niinpä siis kermaisen hollandaisekastikkeen pohjana toimii cashewtahna, johon saadaan makua sitruunasta, sinapista, ravintohiivasta ja tilkasta öljyä. Koska kastikkeen väri jäisi muuten hieman valjuksi, lisäsin siihen hieman kurkumaa, joten hollandaiselle tyypillinen keltainen väri on myös mukana. Kuten sanottua, kastike sopii hyvin lämmitettynä ihan vain parsan dippailuunkin, mutta parhaiten se ehkä toimii tämän isomman ruokalajin osana.


Parsasta tehdään usein risottoa, joten ajattelin pastasta tulevan mukavaa vaihtelua. Lisämakua pastaan saakin metsäsienistä, jos kuitenkaan sienionnesi ei ole ollut yhtä hyvää kuin minulla, niin käytä ihmeessä esimerkiksi paistettuja herkkusieniä.

Tämä annos huutaakin kevättä ja lämpimien kelien saapumista, joten varaudu tupla-annokseen. Vinkkinä muuten, että löysin nämä omat ihanat ohuet ja maukkaat parsani Tampereen Sokokselta luomupuolelta. Luomuparsat olivat ihanan ohuita ja napakoita eikä 500g satsista tarvinnut heittää ainuttakaan yksilöä menemään tai leikata puolia kuivahtaneesta varresta pois. Lämmin suositus niin maun kuin rakenteenkin puolesta!


Pastaa hollandaisekastikkeessa ja paahdettua parsaa

4 annosta

Paahdettu parsa
200-300 g tuoretta tankoparsaa
1 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa

Cashewhollandaise
3 dl liotettuja cashewpähkinöitä
½ sitruunan mehu
n. ½ dl vettä
½ dl ravintohiivahiutaleita
2 rkl oliiviöljyä
2 tl hyvää sinappia
1 tl kurkumajauhetta
1/4 tl pippuria
1/4 tl suolaa

Lisäksi
n. 300 g/4 annosta (kikherne)pastaa (glut.tarv.)
200 g valinnaisia sieniä (käytin suppilovahveroita)


Liota cashewpähkinöitä joko vedessä yön yli tai kuumassa vedessä puolisen tuntia.

Leikkaa parsoista kannat pois ja höylää tarvittaessa kuorimaveitsellä puinen kuori alaosasta. Laita öljy kuumenemaan pannulle. Lisää parsat, murskattu valkosipuli ja suola pannulle ja paahda parsoja useampi minuutti kunnes ne pehmenevät ja saavat väriä, kääntele tiuhaan paiston aikana.

Tee cashewhollandaise. Laita liotetut cashewpähkinät ja loput hollandaisen aineksista tehosekoittimeen tai surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Keitä pasta paketin ohjeen mukaan.

Pilko ja paista sienet ja lisää keitetyn pastan sekaan. Kaada pastan sekaan myös hollandaise ja lämmitä. Tarjoile pasta paahdetun parsan kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


2 kommenttia :

  1. Innokkaina kokeilimme mekin tankoparsaa jo tänä keväänä. Ruokalaji ei päässyt jatkoon. Epäilen, että puolet parsan mausta ja rakenteesta oli jo menetetty siinä vaiheessa, kun ne päätyivät lautaselleni perähikiän k-marketista. Siellä etelässä on varmaan menekki toinen ja tuoreus huomioitavissa eritavalla. Taisinkin jostain lukea, että parsat ovat parhaita mahd. tuoreina ja kotona niitä voi säilyttää märän keittiöpyyyhkeen sisällä, jos ei kokkaa ihan heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi että ei osunut parsaruoka kohdalleen. Tuoreus on kyllä aika olennainen osa parsan maukkautta, mutta olen ihan Etelä-Pohjanmaaltakin pikkumarketista löytänyt hyvää parsaa, joten parsa-aikeesi eivät toivonmukaan ole ihan tuhoontuomittuja!

      Oon huomannut että valmistustavalla on iso vaikutus. Mä oikeastaan inhoan keitettyä parsaa, se ei maistu oikein miltään ja rakenne on limainen. Mutta sitten taas kun parsan paahtaa pannulla tai uunissa on virsi ihan toinen! Eli yksinkertaisuudessaan, kuten tässäkin ohjeessa, öljyä pannulle ja parsat paistumaan kunnes saavat pintaa ja hieman mausteita perään. Toki ne kaupassa hieman pidempään majailleet parsat vaativat puisimman osan varresta kuorimista ja kantaosan irtileikkaamista.

      Kiitos keittiöpyyhevinkistä, en ollutkaan kuullut!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget