Munkkikupit jäätelöllä

26. huhtikuuta 2020


Munkkien ei aina tarvitse olla perinteisiä rinkuloita tai palloja, samalla vaivalla niistä saa valmistettua myös kuppeja! Munkkikupit onkin hauska tarjoilla jäätelöpallon kanssa, jolloin herkkuhetki on entistä makeampi!


Munkkien ei tarvitse aina olla tavallisen mallisia, vaan niistä voi tehdä ihan millaisia haluaa! Reikämunkeissa on toki se hyvä puoli, että ne paistuvat hyvin, eivätkä jää raa'aksi keskeltä, mutta se ei ole kuitenkaan ainoa keino pikkupallojen lisäksi paistaa munkkeja! Kun munkin paistaa kupiksi, sitä voi käyttää jäätelökippona. Mikä olisikaan makeampi jäätelökippo kuin munkki!

Mikään ei estä syömästä kuppimunkkejakin vain sellaisenaan, mutta jäätelön tai vaikka vaniljakastikkeen kanssa tarjoiltuna ne ovat loistava makuelämys! Valkkaa munkkikippoon jäätelöksi oma suosikkisi, kokeilin itse 3kaverin uutta marjat & karamellikeksijäätelöä, joka sopi todella hyvin! Raikas, mutta kermainen jäätelö oli vertaansa vailla. Joten älä säkään epäröi käyttää yllättävää jäätelömakua munkin täytteenä.


Idea munkkikuppeihin eli munkkiveneisiin syntyi oikeastaan vahingossa, kun mietin pakastimessa olevia jäätelöpurkkeja ja punnitsin niiden houkuttelevuutta munkkihimooni verrattuna. Mikseipä noita herkkuja voisi suodaan vain yhdistää! Reikämunkista jäätelön tarjoilu voisi olla hieman sottaista, joten saisiko munkkitaikinasta tehtyä jäätelökupin?

Ensimmäinen paistettu jäätelökuppini paisuikin munkkipossua muistuttavaksi muodostelmaksi, joten siitä olisi saanut perheannoksen jätskiä! Kun malttaa tehdä taikinalätyistä säälittävän pieniä, tulee niistä paistamisen jälkeen juuri sopivan kokoisia jäätelöpallolle. Max 8 sentin halkaisija onkin hyvä mitta. Taikina paisuu yllättävän paljon paistaessa. Sekään ei haittaa jos kupeista ei tule riittävän kupesia, sillä munkkilätyltäkin jäätelön saa syötyä vallan hyvin. Ja kukaanhan ei tiedä, jos syöt epämuodostuneet kokeilukappaleet jo heti paiston jälkeen, win-win. Parin kokeilumunkin jälkeen hoksaat kyllä, miten ne paistuvat parhaiten! Kupin pohja kannattaa aluksi laittaa ylöspäin, jolloin muoto tulee parhaiten.


Munkkikupit jäätelöllä

22-26 munkkia

Munkkitaikina
2 1/2 dl vettä
1/2 dl valinnaista sokeria
1 rkl kardemummaa
25g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
6½-7 dl vehnäjauhoja (voit korvata 3 dl täysjyvällä)
½ tl suolaa
1 rkl öljyä

öljyä uppopaistoon (muutaman sentin kerros pienen kattilan pohjalle)
sokeria ja kanelia sokerointiin

Lisäksi
valinnaista jäätelöä esim 3kaverin marjat&karamellikeksi ja vanilja


Valmista munkkitaikina. Sekoita kädenlämpöiseen veteen sokeri ja kardemumma ja murenna sekaan hiiva. Odota muutama minuutti että näet hiivan ja kuplien nousevan pintaan.

Lisää suola ja jauhoja pienissä erissä ja vaivaa taikinaa. Kun olet lisännyt noin 6½ dl jauhoja vaivaa taikinaa useampi minuutti, kunnes se rupeaa irtoamaan käsistä. Lisää tarvittaessa jauhoja vielä hieman. Lisää lopuksi öljy, vaivaa hetki ja muotoile taikina pyöreäksi kulhoon. Jätä kohoamaan peiteltynä noin 30-40 minuutiksi.

Muotoile taikinasta jauhoja apuna käyttäen ohuita max 8 cm kokoisia lättyjä munkkikuppeja varten. Voit tehdä osasta taikinasta myös muitakin muotoja. Anna lättyjen kohota vielä noin 15 minuuttia peiteltynä.

Kun taikinalätyt ovat kohonneet laita öljy kuumenemaan pienessä kattilassa. Kokeile öljyn riittävä kuumuus pienellä palalla taikinaa. Jos se poreilee öljy on riittävän lämmintä.

Muotoile lätyistä kuppeja taittamalla reunasta taikinaa parista kohtaa kaksinkerroin. Laita kupit paistumaan ensin pohja ylöspäin, tällöin ne todennäköisemmin menevät parhaaseen muotoon. Ei haittaa vaikka muoto ei olisi täydellinen kuppi! Käännä munkit kun paistopuoli on muuttunut kullanruskeaksi. Paista kaikki  munkit samoin ja nosta kuivumaan talouspaperin päälle ylimääräisestä öljystä.

Pyörittele vielä lämpimät munkit kanelisokerissa.

Tarjoile munkkikupit jäätelöpallon kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget