Sushi

24. maaliskuuta 2014


Sushi. Tämä mainio ja monipuolinen ruokalaji. Sitä tulee ehdottomasti laitettua liian harvoin, vaikka sen tekeminen ei vaadi lopulta niin paljoa, lähinnä kärsivällisyyttä. Osasyy lienee varmaan sekin, että sushia ei osaa koskaan syödä sopivaa määrää, pääosin lähinnä liikaa.

Laitan oheen perus riisin valmistuksen. Itselläni on riisinkeitin, joten sillä sushiriisi on lähestulkoon takuuvarmasti hyvää, kunhan vain muistaa pestä riisin hyvin ennen keittämistä ja käyttää juuri oikeita määriä aineita. Laitan oheen myös muutamia erilaisia variaatioita siitä, millaista sushia todella voi tehdä, mielikuvitushan tässäkin on lähinnä rajana (ja osaltaan myös raaka-aineiden löytyminen).


Sushiriisi (1 annos)

riittää arviolta 3 makirullaan tai  12-15 nigiripalaan

1½ dl    sushiriisiä/puuroriisiä (itse olen ruvennut käyttämään Risellan tummaa puuroriisiä)
1 3/4 dl vettä

Sushi-riisiviinietikka
2 rkl           riivisiinietikkaa
ripaus         suolaa
1 rkl + 1 tl  sokeria

Huuhtele riisi huolella juoksevassa vedessä esim. siivilää apuna käyttäen. Kun huuhteluvesi on kirkasta, riisiä on huuhdottu tarpeeksi. Laita riisi ja vesi kattilaan ja anna riisin turvota n. 15 minuutin ajan. Laita kattila levylle ja kiehauta vesi. Laita levy pienelle ja keitä riisiä 10-20 minuuttiin miedolla teholla välillä hieman käännellen, varo pohjaanpalamista. Keittoaika riippuu hieman käytetystä riisilajikkeesta. Nosta kattila pois liedeltä ja anna oleentua vielä 10 minuuttia. Laita riisi reilun kokoiseen laakeaan kulhoon.

Sekoita riisiviinietikka, suola ja sokeri kasarissa ja lämmitä niin, että sokeri liukenee. Kaada liemi riisin päälle kulhoon ja sekoittele/kääntele riisiä varovasti samalla viilentäen riisiä viuhkalla/sanomalehdellä löyhyytellen. Älä viilennä riisiä jääkaapissa vaan huoneenlämmössä.
Kun riisi on valmista ja jäähtynyt sitä voi käyttää erilaisten sushien valmistukseen.

Perinteisimpiä ja ehkä tunnetuimpia ovat erilaiset makirullat ja nigirit.


Makisushi (rulla)
Yleensä levään kääritty riisirulla, jossa täytteenä kasviksia, kalaa, tai mitä nyt vain haluaakaan.
Hyviä täytevaihtoehtoja ovat esim. kurkku, porkkana, retiisi, avokado, bambun versot jne. Leikkaa täytteet ohuiksi siivuiksi. 
Levitä sushiriisi bambumaton päällä olevalle norilevä-arkille tasaiseksi kerrokseksi, niin että yläreunaan jää levästä ainakin 5 cm tyhjää tilaa. Asettele täytteet koko leväarkin levyisesti riisin päälle alareunaan alekkain ja pyöräytä bambumaton avulla levä-riisi -arkin alareuna täytteiden yli ja pyöritä koko levä-arkin verran, lopussa jätetty tyhjä kohta tulee kastella sormin vedellä, niin että levä kiinnittyy.
Leikkaa pötköt terävällä, kostutetulla veitsellä parin sentin paksuisiksi siivuiksi.

Nigirisushi (riisipalan päällä täyte)
Riisipala, jonka päälle on asetelty käytetty täyte. Päällä voi käyttää käytännössä mitä tahansa, kuvissa marinoitua munakoisoa, avokadoa, marinoituja shiitakesieniä ja salaatti&porkkana. Halutessaan päälle voi kuitenkin laittaa mitä tahansa kasviksia, jotka saa päällä pysymään tai perinteisesti kalaa tai munakasta.
Kostuta kädet vedessä ja ota sopiva määrä riisiä kämmeneen ja muotoile siitä tiivis perunanmuotoinen nokare. Riisipalan tulee siis olla suupalan kokoinen, joten tee sen kokoisia mitkä kuvittelet saavasi mahtumaan kerralla suuhun. Kostuta kädet aina jokaisen riisipallon välissä ennen muotoilua, muuten riisi tarttuu käsiin. Kun pallot ovat valmiita, aseta niiden päälle valinnainen täyte pala. Jos pitää wasabista, niin sitä voi lisätä pienen nokareen ennen päällystämistä. 

Onigiri
Isompi, esim. evääksi tarkoitettu riisipallo, jossa täyte sisällä. Reunaan usein asetetaan pala leväarkista syömisen helpottamiseksi.
Helpoin tapa tehdä onigiri on ottaa sopivan kokoinen pala kelmua käteen (kostutetut kädet) ja asettaa siihen isompi nokare riisiä ja muotoilla kupiksi. Aseta kupin keskelle mieleisiä täytteitä kuten säilöttyjä luumuja, paputahnaa, kasvissilppua tms. Aseta lopuksi päälle vielä nokare riisiä. Sulje kelmu ja muotoile riisipallosta kolmio tai soikio. Tämän tekeminen onnistuu toki ilman kelmuakin, kädet kannattaa silloin vain kostuttaa erityisen hyvin ja huolehtia että riisipallo pysyy kasassa.


Sushi syödään yleensä dippaamalla suupala soijaan ja laittamalla kokonaisena suuhun. Ohessa voi neutraloida sushin maun säilötyllä inkiväärillä, jos haluaa saada makuelämyksistä yksilöllisen jokaisen suupalan kohdalla. Oheen sopii mainiosti erilaiset kasvikset sopivan kokoisina suupaloina. 
Juomana kannattaa olla jotain mahdollisimman neutraalin makuista kuten vettä tai vihreää/valkoista teetä. Jos juo kovin voimakkaan makuista juotavaa (kuten limsaa) sushin kanssa, riisi maistuu helposti hieman kummalliselta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget