Raaka banaanisuklaakakku

2. maaliskuuta 2015


Raakakakkuja pyörii tätä nykyä vähän jokapuolella. Suhtautumiseni raakakakkuihin on hieman kaksipiippuinen. Sinänsähän raakaleivonnaiset ovat mukava uusi leivonnaisten muoto, jossa paistettavien leivonnaisten peruspilarit unohdetaan ja käytetään ihan toista systeemiä. Toisaalta kuitenkin tämä suuri raakakakkujen hehkutus niiden terveellisyydestä ja siitä ja tästä tuntuu hieman hassulta. Tottakai, nehän ovat terveellisempiä verrattuna sokerikakuun, jos terveellisyys mitataan ravintoaineissa ja vähässä puhdistetun sokerin muodossa. Toisaalta raakakakuthan ovat pääasiallisesti hyvin runsasenergisiä, sillä yleensä niiihn käytetään erilaisia pähkinöitä, joitain jopa varsin runsain mitoin. Kakut ovat myös rasvapitoisuudeltaan varsin suuria, onhan se toisaalta hyvä asia saada hyviä rasvahappoja pähkinöistä ja vastaavasta... Mutta pitänee kuitenkin pysyä kohtuudessa. Jos kyse on vain yhdestä kakkupalasta joskus, niin en usko, että siinä loppuunsa on hirveästi eroa onko kyseessä raakakakku vai mikä tahansa muu höttökakku. Jos taas kulutus on suurempaa, niin sitten voidaankin jälleen miettiä hieman lisää.
Näistä jaaritteluista pääsemmekin siihen, että päätin sitten viimein kokeilla ensimmäistä kertaa raakakakun valmistamista. Jostain lehdestä olin aikoinaan repäissyt tällaisen ohjeen itselleni talteen. Kakku toimi varsin hyvin, pohja ei ollut liian kuivaa, vaan sopivan pehmeää haarukoitavaksi. Täyte oli maukasta ja kokonaisuus toimi hyvin. Kakku oli siis kokonaisvaltaisesti ihan hauska kokeilu, ja arvelen että tämän tyyppinen raakakakku miellyttää epäileväisempiäkin ruokailijoita.

Banaanisuklaaraakakakku

26 cm irtopohjavuoallinen

Pohja
150 g manteleita
150 g hasselpähkinöitä
150 g cashewpähkinöitä
2 rkl   kookosöljyä
150 g kuivattuja taateleita
3 rkl   vaahterasiirappia (agavesiirappia jos raakuus on se juttu)
1 dl    raakakaakaojauhetta
1 tl     psylliumjauhetta
½ tl    kanelia

Kuorrute
150 g  cashewpähkinöitä
2         ruskean kypsää banaania
5 rkl    vaahterasiirappia
3 rkl    raakakaakaojauhetta
1/3      vaniljatangon siemenet
½ tl     kanelia
ripaus suolaa
½ dl    vettä tarvittaessa

kookoshiutaleita koristeluun

Liota manteleita ja pähkinöitä vedellä täytetyssä kulhossayön yli (kuorrutteen cashewit erillisessä kulhossa) tai vähintään muutama tunti. Jauha pohjan mantelit ja pähkinät ruokaprosessorilla tai vastaavalla mahdollisimman hienoksi. Jauhaminen kannattaa tehdä ensin muiden ainesten lisäämistä, muuten tulee hankalaa. Kun rakenne on sopiva (rouhetta/jauhetta) ala lisäämään muita ainesosia yksitellen ja surauta koneella joka välissä hyvin sekaisin. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Kun kaikki pohjan ainekset on laitettu ja seos on tasaista massaa levitä se tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle.
Valmista kuorrute. Surauta liotetut cashewpähkinät hyvin hienoksi, anna koneen pyöriä sen verran, että massa rupeaa pehmenemään (muutama minuutti). Lisää kuorrutteen loput ainekset ja surauta vielä sekaisin. Kauho kuorrute irtopohjavuoalle pohjamassan päälle ja tasoita. Nosta jääkaappiin jähmettymään useammaksi tunniksi tai mielellään yön yli.
Irrota kakku varovasti vuoasta ja siirrä tarjoilualustalle. Koristele kookoshiutaleilla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget