Lapsuuden unelmapirtelö

13. heinäkuuta 2015


Välillä tulee mietittyä, että miten makumieltymykset ovat kasvaessa muuttuneet. Itse en välttämättä ole kovinkaan stereotypinen tai hyvä esimerkki lapsi vs. aikuinen makumieltymysten suhteen, sillä en ole ikinä ollut kovin perso makealle, edes lapsena. Muistan kuitenkin odottaneeni aina tiettyjä ruokia lapsena, jotka tekivät joistain tilanteista vielä parempia. Kesäisin yksi olennainen herkku oli mustikkamaito, jota täytyi saada heti tehdä itsepoimituista mustikoista. Toinen kesäherkku oli pirtelöt, joista suosikkimakuni oli suklaa. Loppujenlopuksi aika yksinkertaisia ja halpoja herkkuja, sinänsä vielä terveellisiäkin.
Nykyään kun miettii, että mikä kaikki on lasten suosiossa, niin suorastaan hirvittää. Tottakai aina on ollut ääriesimerkkejä ja niitä tulee aina olemaan, mutta jotenkin tuntuu, että nykyään vähän ei ole enää paljon, vaan halutaan kaikki ja heti. Lapset eivät välttämättä enää odota karkkipäiviään tai arvosta herkkuja samaan tapaan, kun herkkuja on kokoajan saatavilla ja niitä pidetään itsestäänselvyytenä. En voi väittää, että olisin ollut lapsi jonkin sortin pula-aikana tai että olisin joutunut kärsimään huonosta ruuasta, enemmänkin vain lapsuudessani 90-luvulla oli vielä jonkinlaiset rajat siitä, mikä oli sopivaa ja mikä ei. Nykyään tuntuu, että lapsilla on paljon rahaa käytettävissä, jolla he voivat ostaa herkkunsa kaupoista tai herkkuja on jatkuvasti saatavilla jossain. Aikuistenkin "maailmassa" on hassua, että suorastaan odotetaan että otetaan tarjolla olevaa pullaa tai suklaata, kun sitä nyt kerran on tarjolla tai ilmaiseksi saa. 
Jos siis unohdetaan vain lasten näkökanta, niin turhan usein joutuu huomaamaan, että yksinkertaista ja helppoa ei välttämättä enää pidetäkään arvossa, vaan kaiken täytyy olla hienoa ja viimeisteltyä. Huomaan itse kuitenkin usein, että monesti yksinkertaiset asiat ovat paljon tärkeämpiä ja muistettavampia kuin kalliit ja hienot asiat. Ruuan suhteen etenkin huomaan kerta toisensa jälkeen mieltyväni yhä enemmän perinteisiin ja yksinkertaisiin makuihin kuin hienoihin räpellyksiin. Tottakai on mukavaa käyttää aikaa monimutkaiseenkin ruuanlaittoon, kun nimenomaan on aikaa, mutta usein sitä kaipaa jotain yksinkertaista, mutta maukasta.

Tästä saarnanomaisesta introsta pääsemmekin tähän suosikkimakuiseeni pirtelöön, eli (banaani)suklaapirtelöön. Banaani tuo pirtelöön mukavaa makeutta ja kaakaosta tulee olennainen maku. Tällaista herkkua tuli lapsena usein tehtyä, miten hyvää tämä onkaan ja miten yksinkertaista ja halpaa.

Banaanisuklaapirtelö

2 annosta

3 dl  valinnaista kasvimaitoa
1      banaani
1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Sekoita ainekset keskenään tehosekoittimessa ja aja hetki, että vaahtoa muodostuu pirtelön pinnalle. Tarjoile kylmänä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget