Tex mex salaatti, täyteläiset vegesalaatit OSA 1

19. syyskuuta 2016


Salaatin ei aina tarvitse olla tylsä sekoitus vihreän eri värejä. Meksikolaisittain maustettu salaatti tuo mukavaa vaihtelua arkiruokiin ja se valmistuu todella nopeasti! Kokeile ja ihastu.


Mikä on sinun arjen pelastajaruokasi?

Viimeisen kuukauden ajalta voisin omalle kohdalleni sanoa, että erilaiset salaatit. Ja salaatilla en nyt tarkoita jäävuorisalaatti-kurkku-tomaatti -settejä. Vaan tarkoitan ihan oikeaa ruokaa. Sellaista josta vatsa tulee täyteen. Siksi aloitankin nyt kolmiosaisen vegesalaattisarjan! Ideana esitellä kolme ihan erilaista täyteläistä salaattia syys-lokakuun aikana, jotka valmistuvat helposti esimerkiksi lounaaksi. Nämä salaatit eivät tule olemaan mitään höttösalaatteja vaan ihan oikeasti täyttäviä ja runsaita salaattiannoksia. Niin ja tottakai nämä ohjeet tulevat olemaan täysin kasviperäisiä, kuten nykyään kaikki ohjeet tässä blogissa.

Olen tainnut aiemminkin mainita tästä ongelmastani vihreää salaattia kohtaan. Tuntuu että ihmisten käsitys salaatista on nimenomaan lehtisalaatti- tai jäävuorisalaatti. Sitten kun puhutaan että syö salaattia lounaaksi ja jos varsinkin kyse on vegesalaatista niin lopputulos on aika lohduton kun ei ole edes sitä kanaa. Mun mielestä salaatin kuuluis olla sellanen herkku, jossa olis oikeasti syötävää ja oikeasti tulisi vatsa täyteen. Sellanen mistä voisi sanoa "hei mä tykkään tästä salaatista, eikä jääny nälkä". 


Täyspainoista salaattia kasatessa tuleekin siis huomioida, että salaatti on tarpeeksi suuri, siinä on tarpeeksi tarpeellisia ravintoaineita (proteiini, rasvat, kuitu) ja että siitä saa tarpeeksi energiaa. Jos joku noista osa-alueista ei täyty, on pian jo uudelleen nälkä. Usein salaattien ongelmana on etenkin rasvan puute. Salaattiin saatetaan hoksata laittaa tofua, mutta hyvät rasvat sitten unohtuukin. Tai salaatti saattaa olla täydellisesti koostettu, mutta se onkin liian pieni tai kevyt. Salaatti voi ja saa olla kevyt ruoka, mutta sen ei tarvi olla nälkäiseksi jättävä ruoka!

Vihreä salaatti on hyvä keino saada salaattiin tilavuutta, mutta energiaa sillä ei annokseen saada. Tämän vuoksi runsaasti vihreää salaattia sisältävässä salaatissa pitääkin sitten olla muiden ainesten tarpeeksi energiapitoisia. Toisaalta taas ei kannata liioitella ja liottaa salaattiaan avokadossa, siemenissä ja öljykastikkeessa. Eli kohtuus kaikessa molempiin suuntiin, niin hyvä salaatti syntyy.

Vihreä salaatti ei kuitenkaan ole pakollinen pohja salaatille, sillä sen voi koostaa ihan mistä haluaa. Kaupan einesosaston pasta"salaatin" linjalle ei kuitenkaan kannata ryhtyä, jossa niinkutsutussa salaatissa on vain pastaa, tomaattia ja lihapullia. Vaan pointtina on lisätä reilusti erilaisia kasviksia. Salaatin pohjana voi toimia vaikka parsakaalimuru tai miksei vaikka punakaaliraaste. 


Tex mex salaatin ideana on meksikolaisittain maustettu soijarouhe, jonka voi kuitenkin halutessaan korvata muilla kasviproteiinivalmisteilla kuten Härkiksellä tai nyhtökauralla. Härkiksen kuvittelisin sopivan erityisen hyvin soijarouheen tilalle rakenteen ja maun puolesta. 

Kasviksina sitten onkin perinteisiä tortillatäytteitä, mutta halutessaan soppaan voi lisätä esimerkiksi tuoretta chiliäkin tai miksei vaikka korianteria. Setti tarjoillaan sitten joko erillisiksi alueiksi aseteltuna tai sekoitettuna, ihan miten haluaa. Kun kaiken sekoittaa valmiiksi, ehtivät maut tasaantua paremmin, mutta erillisinä osioina säilytettäessä voivat ruokailijat jättää ottamatta niitä kasviksia joista eivät pidä. Halutessaan salaatin voi koostaa myös kokonaan eri astioihin ja lapata sitten lautasille, jolloin pitempi säilytys onnistuu helposti. Lounaana tämä salaatti toiminnee parhaiten kuitenkin valmiiksi sekoitettuna.

Tex mex salaatti

4-6 annosta


Tex mex soijarouhe
3 dl soijarouhetta*
½ kasvisliemikuutio
1 rkl öljyä

Mausteseos
1 rkl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl oreganoa
½ tl jauhettua kuminaa
½ tl suolaa
1/4 tl sipulijauhetta

Salaatti
150 g kirsikkatomaatteja
1 punainen (suippo)paprika
1 esikypsennetty maissi
½ kurkku
1 tlk mustapapuja
1-2 avokadoa
1 kevätsipuli
1 lime

*Halutessaan soijarouheen tilalla voi käyttää Härkistä tai nyhtökauraa

Valmista soijarouhe keittämällä vahvassa kasvisliemessä mahdollisimman pienessä nestetilavuudessa paistinpannulla. Kiehauta neste pois kun rouhe on pehmennyt. Nosta pannu pois levyltä. Sekoita mausteseoksen ainekset ensin keskenään ja sitten soijarouheeseen. Nosta jäähtymään maustettu soijarouhe.

Pese ja pilko salaatin ainekset sopivan kokoisiksi paloiksi. Valuta neste mustapavuista. Asettele pilkotut kasvikset isolle lautaselle tai jos estetiikalla ei ole väliä, niin kulhoon. Purista hieman limemehua kasvisten päälle. Levitä maustettu soijarouhe kasvisten keskelle. Tarjoile.

Halutessaan salaatin voi myös sekoittaa kulhossa ja tarjoilla siitä, mutta kun ainekset jättää omiin osioihinsa lautaselle, voi kukin ottaa juur itselleen sopivan kombon.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget