Hedelmäiset temarisushit

29. syyskuuta 2016


Tiesitkö että sushin voi toteuttaa myös pyöreässä muodossa, jollon palat ovat juuri täydellisiä suupaloja. Tällaisiin temarisusheihin käytetään kauniita ja värikkäitä täytteitä.


Tekeekö kenenkään muun mieli syödä näin syksyllä värikkäitä asioita?

Harva asia on yhtä mukavaa kun leikitellä ruuan väreillä. Mahdollisimman paljon erilaisia värejä samaan ruokaan ja lopputulos on ihana! Syksyisin luonto täyttyy kauniista väreistä, punaisen sävyjä on nähtävissä joka puolella ja muutkin värit ovat loistossaan. Syksyn väriloisto on ihan omaa luokkaansa kuin kesän, mutta siinä on oma viehätyksensä. Ruskan kauniit värit saa aina omat inspiraationi kukkimaan ja näinpä pitääkin syödä normaalia värikkäämmin.


Sitten hieman taustatietoa tämän kertaisen värikkään ruuan alkuperästä. Temari on japanilainen perinteinen koristepallo, joka valmistetaan värikkäistä (kierrätetyistä/jämä) kankaanpaloista. Alunperinhän näitä kauniita palloja käytettiin ihan leluina ja yhäkin vanhemmat antavat niitä lapsilleen uutena vuotena. Temaripallot ovat japanissa yleisiä ja nykyään se on oma taiteenlajinsa valmistaa kauniisti yksityiskohtaistettuja palloja erilaisista tekstiileistä. Temareissa on tyypillisesti erilaisia kuvioita ja käytetyt värit tuovat onnea eri asioissa. 

Ja mitenkä nuo pallukat sitten liittyvät tähän ruokaan? Siten että sushi on valmistettu pyöreään muotoon ja koristeltu värikkäillä täytteillä. Temarisushit ovat juuri täydellisen suupalan kokoisia ja täytteet voivat olla makeita tai suolaisia. Idea temarisusheihin on lähtöisin täältä. Halusin kokeilla ns. makeita susheja, eli hedelmätäytteisiä versioita. Hedelminä voi käyttää mitä hedelmiä haluaakaan, mutta värikkäät hedelmät tuovat aina kauniimman lopputuloksen. Hedelmät toimivat todella hyvin sushiriisin päällä ja maku oli hyvin tasapainoinen. Tämä ruoka olisi ehkä verrattavissa jokseenkin hedelmäsalaattiin. Täyttävää, mutta raikasta.


Temarisushit valmistuvat käteviten kun käyttää kelmua apuvälineenä. Täytesiivu asetetaan kelmun keskelle ja päälle lusikoidaan riisiä. Sitten pallukka pyöräytetään tiukasti kelmuun ja muotoillaan. Yksinkertaista, kunhan kokeilee ensin pari kertaa. Pyöreät sushit ovat käteviä syötäviä ja kelpaavat hyvin vaikka tarjoiltaviksi. 

Jos siis mielit hieman erilaista sushikokemusta, kun perinteiset nigirit ja makit tympivät, niin tässä on hyvä vaihtoehto. Täytteenä voi käyttää omia suosikkihedelmiään, mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ainakin mangoa, se toimi todella hyvin!

Hedelmäiset temari sushit

noin 25 palloa

1 annos sushiriisiä

Täytteeksi
mansikoita
mangoa
melonia (hunaja, cantaloupe...)
kiiviä
banaania
tai muita mieluisia hedelmiä

koristeluun esimerkiksi seesaminsiemeniä, tuoreita yrttejä kuten minttua

Valmista sushiriisi ohjeen mukaisesti (ohje linkissä yläpuolella).

Kuori hedelmät tarvittaessa. Viipaloi niistä ohuita, sopivan kokoisia paloja, noin 3x3 cm. Ei haittaa jos palat eivät ole tasamuotoisia, minkä tahansa muotoinen pala toimii, kunhan se ei ole liian paksu.
Mansikan voi viipaloida muutamaan osaan, mangosta höylätä juustohöylällä/kuorimavetisellä paloja, melonista, kiivistä ja banaanista leikata ohuita siivuja.

Kun sushiriisi on valmista ja maustettu ohjeen mukaisesti riisiviinietikkaseoksella, muotoile sushit. Ota käteen kelmunpala, nosta hedelmä paraatipuoli alaspäin kelmulle ja laita noin ruokalusikallinen sushiriisiä hedelmän päälle. Supista kelmun reunat kiinni ja muotoile kelmun avulla sushista pallo, varo muussaamasta hedelmää. Kun pallo on tarpeeksi tiivis, nosta lautaselle. Toista sama lopulle riisille eri hedelmänpalojen kanssa.
Riippuen miten suuria palloja teet, saat yhdellä riisiannoksella aikaiseksi noin 25 palloa tai hieman enemmän, jos maltat tehdä tarpeeksi pieniä suupaloja.

Tarjoile sushit pian valmistuksen jälkeen.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget