Kookostofu ja parhaat bataattiranskalaiset

22. syyskuuta 2016


Bataattiranut oli ehdottomasti tän kesän juttu. Jos niitä jäi vielä kaipailemaan, ne onnistuvat mainiosti kotioloissakin ja jopa uunissa! Bataattiranujen kanssa sopii sweetchili-maustettu tofu ja sriracha-ketsuppi, kokeile ihmeessä!


Meitä on hemmoteltu nyt näillä muutamilla lämpimillä päivillä tällä viikolla! Minulle kyllä kelpaa, kun ei tarvi näppejään jäädyttää aamuisin polkiessa yliopistolle, vaan saa nauttia lämmöstä (kun sitä nyt vielä on tarjolla). Sitä rupeaa ihan muistelemaan kesää ja koska ajatuksiini ei 90 % ajasta mahdu muutakuin ruoka, niin tietysti sitä ruokaa. Eli mitä sitä sitten tuli kesällä syötyä. Oma suosikkini oli ehdottomasti bataattiranskalaiset! Niitä oli kesän aikana ihanasti tarjolla erilaissa katukojuissa, tapahtumissa ja ihan kivijalkaruokapaikoissakin. Loistavaa! 

Mikä oli sun suosikkiruoka kesällä?

Bataattiranskalaiset ovat mainiota vaihtelua perinteisille ranskalaisille ja niitähän voisin syödä loputtomiin. Sainkin tästä bataattiranskisvillityksestäni hieman noottia paremmalta puoliskolta, kun niitä tuli jossain vaiheessa syötyä kuulemma vähän liikaa.... Tosin onpa nyt tuo villitys jo laantunut, ettei ihan joka viikko tarvitse niitä saada (paitsi tällä ja viime ja sitä edellisellä....). Mitäs muuta erityistä kesäruuista jäi mieleen? Ehdottomasti ainakin Tamperelaisen 3D Crush Cafen ihanat vegejäätelöt! Heillä on nykyään tarjolla joka päivä vegaanisia jäätelöitä, joissa on paljon erilaisia makuja ja uusia makuja kehitellään jatkuvasti. Ihan loistava paikka, käykää ihmeessä jos olette liikkeellä. Samassa kahvilassa voikin sitten 3D tulostaa ja puputerapioida ihan oikeiden pupujen kanssa.


Bataattiranskalaiset, -ranskikset tai -ranut, miksi niitä nyt haluaakaan nimittää, ovat tulleet kyllä ruokavaliooni pysyvästi. Koska ravintolaolosuhteissa kyseessä ei ole kovinkaan kevyt ruoka, joskin hieman parempi vaihtoehto kuin perinteiset perunasta tehdyt kaverinsa, niin kotioloissa pitää kehitellä terveellisempiä vaihtoehtoja. Bataattiranskalaisten ongelmana on rapeuden aikaansaaminen. Ravintoloissa rapeus tuotetaan pitkälti friteerauksella, mutta jos rasvankäyttöä haluaa vähentää, niin se ei ole vaihtoehto.

Jos bataattitikkuja paistaa sellaisenaan uunissa tilkassa öljyä, tulee lopputulokseksi lähinnä löllöjä, ehkä hieman pintarapeita tikkuja. Jos puolestaan paahtaa kuumassa uunissa ihan ohuita lastuja, tulee niistä joko löllöjä tai sitten jokseenkin rapsakoita. Lopulta muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen rupesin kaivelemaan netistä lisää tietoa ja lopulta löysin ratkaisun ongelmaani. Rapeat bataattiranut syntyvät kun bataatinsiivut kuivaa kunnolla ja sitten lisää sekaan hieman maissitärkkelystä. Tärkkelys saa ranskisten pinnalla aikaan sen ihanan rapeuden, ja lopputulos onkin ihanan rapsakka!

Lisukkeet täydentää jo valmiiksi hyvän kokonaisuuden, joten bataattiranskiksetkin maistuvat parhailta oikeiden lisukkeiden kanssa. Sellaisenaan ne ovat parhaimmillaan hummukseen dipattuna. mutta kun haluaa kunnollisen aterian aikaiseksi, niin paistettu tofu on se juttu. Eikä mikä tahansa paistettu tofu, vaan kookosleivitetty sweetchilitofu! Nimittäin sweetchili kastike toimii sellaisenaan tofun nopeana marinadina ja leivityksen kiinnittäjänä. Pieni makeus kookoksesta yhdistettynä sweet chilin mausteisuuteen.


Kotitekoiset bataattiranskikset toimivat siis hyvänä lohtuna kesän kaipuuseen, mutta niistä voi nauttia ihanasti koko talven, kun bataatteja on saatavilla! Hyvällä omallatunnolla siis vain bataatit ostoskoriin.

Jos haluat pysyä helposti ajantasalla Ruoka-alkemistin päivityksistä ja muusta ajankohtaisesta asiasta, niin käy ihmeessä tykkäämästä sivusta myös facebookin puolella! Helposti blogin facebooksivulle pääsee myös oikealta sivupalkista pyöreistä sinisistä kuvakkeista. Samalla myös voit seurata blogia instagramin ja pinterestinkin puolella. Instagramissa luvassa myös ideoita ja sisältöä, jota ei bloginpuolella näe! Jos haluat kaiken ilon irti, mene ja seuraa kaikissa kolmessa, sekä tottakai täällä itse blogissa, sillä kaikki somet johtavat blogiin, vai mitä?

Kookostofu ja bataattiranskalaiset

2-3 annosta

300 g kiinteää tofua
½ dl sweet chilikastiketta

Leivitys
3/4 dl kookoshiutaleita
2 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl limemehua
ripaus suolaa

Kuivata tofua ensin, kääri keittiöpyyhkeeseen ja laita painon alle, että ylimääräistä nestettä poistuu.
Siivuta tofu noin sentin paksuisiksi siivuiksi.
Sekoita kookoshiutaleet ja seesaminsiemenet keskenään, lisää limemehu ja suola, sekoita vielä hyvin.

Pyörittele tofusiivut ensin sweet chili kastikkeessa ja sitten kookosleivityksessä. Nostele uunipannulle.

Paista tofusiivuja 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kookoshiutaleet saavat hieman väriä.

Rapeat bataattiranskalaiset


500 g bataattia
2 rkl maissitärkkelystä
2 tl savupaprikaa
1 tl valkosipulijauhetta
suolaa maun mukaan
3-4 rkl öljyä*

Pese bataatti hyvin ja poista veitsellä huonot kohdat. Leikkaa bataatista ranskismaisia tikkuja, ne voivat olla pitkiäkin. Pyyhi ylimääräinen kosteus tikuista paperilla/liinalla. Sekoita maissitärkkelys ja mausteet keskenään ja sekoita kulhossa bataattitikkuihin. Levitä tikut uunipannulle, pirskota öljyä niiden päälle jokapuolelle.
Paista bataattisiivuja 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, että ne hieman pehmenevät. Nosta tämän jälkeen lämpö 250 asteeseen ja paista vielä 5-10 minuuttia, kunnes bataatit saavat rapeat reunat, mutteivat pala.
Halutessasi voit paiston jälkeen vielä pyöräyttää ranskikset paperin kautta, jolloin ylimääräinen öljy häviää. Tarjoile sitten lämpimänä.

*Halutessaan voi käyttää myös kookosöljyä. Kookos ei maistu ranuissa käytännössä yhtään, mutta lopputulos oli tällöin ehkä hieman rapeampi. Rypsiöljy käy ihan yhtä hyvin ja kuvien ranut on käsitelty rypsiöljyllä.


3 kommenttia :

  1. Ihana, ihana resepti. Alkoi tehdä mieli bataattiranskalaisia, vaikka meillä niitä toissapäivänä juuri olikin. Testaan tällä menetelmällä ensi kerralla. Mun suosikkiruoka kesällä taisi olla hunajameloni eri tavoin nautittuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Sari! :) Bataattiranskalaiset on niin ihania että niitä voisi oikeestaan syödä joka päivä. Kerro ihmeessä onnistuiko ranut!
      Hunajameloni on herkkua, mulla taisi kesän aikana olla tosin enemmän vesimelonia ruuanlaitossa, kun osui monta kertaa tarjous kätevästi kohdalle.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget