Suomi100 - Ruis-kaurapuuro ja mustikka-chiahillo

4. joulukuuta 2017


Kotimaisista raaka-aineista valmistuu maukas puuro. Ruis ja kaura sopivat yhdessä puuron viljoiksi ja kotimaiset mustikat tuovatkin oman panoksensa asiaan.


Joskus jokin ihan tavallinenkin voi olla iso juttu. Ja joskus pienetkin asiat ovat isoja.

Tänä vuonna juhlistetaan satavuotiasta Suomea ja koko vuoden onkin voinut nauttia erilaisista asioista, jotka muistuttavat meitä Suomesta. Monista tutuista tuotteista on löytynyt Suomi100 merkkejä ja etikettejä ja monia uusiakin tuotteita on tullut markkinoille. On ollut jopa hauskaa bongata kaupassa kahvipaketeista, suklaarasioista ja ihan peruselintarvikkeistakin.

Oma panokseni Suomen juhlavuodelle on ollut kotimaisten tuotteiden suosiminen valinnoissani. Vihannekset ja viljatuotteet on helppo ostaa kotimaisena, hinta saattaa olla hieman kalliimpi toisinaan, mutta ainakin laatu ja ekologisuus on taattu. Erityisesti olen innostunut ostamaan kotimaisten lähimyllyjen puurohiutaleita, etenkin kaurahiutaleita. Pientuottajien hiutaleet ovat yleensä erityisen maukkaita, sillä ne ovat helposti paljon tuoreempia kuin markettien paketit, eikä niitä ole välttämättä höyrytetty niin paljoa (jos ollenkaan), jolloin maku on paljon intensiivisempi.


Ajattelinkin jakaa itsenäisyyspäivän kunniaksi ihan tavallisen reseptin, jota jokainen voisi kuvitella valmistavansa: puuroa mustikoilla. Valitsin puuron viljoiksi kotimaisen kauran ja rukiin. Kaura toimii puurossa aina ja siitä tulee erityisen pehmeä maku puuroon. Ruis taas puolestaan tuo enemmän makua miedon kauran rinnalle.

Kotimaisuudesta puheenollen, olen ihastunut Kaslink Aito kauramaitoon. Se on kotimaista, edullista ja ennen kaikkea hyvää. Jos kasvimaidoissa on kotimainen vaihtoehto saatavilla, ostan mieluiten sitä ja tuen samalla suomalaisia yrittäjiä. Liian usein vain kasvikunnan prosessoidut tuotteet eivät ole kotimaisa, mutta onneksi joitain vaihtoehtoja kuitenkin löytyy!

Eksoottisemman vivahteen tähän kotimaisuuden huipentumaan tuovat chiansiemenet. Chiansiemenillä marjoista tai hehdelmistä saa tehtyä hilloa ilman lisättyä sokeria. Siemenet turpoavat marjajoseen nesteen vaikutuksesta ja tekevät soseesta paksumpaa. Toki koko reseptin voi tehdä ihan vain pelkillä mustikoillakin (kuten kuvissa puuron päälle koristelin), mutta pientä jännitystä ruokaan saa chiansiemenillä.


Mustikka on yksi suomalaisimmista asioista joita tiedän. Lapsena mustikat olivat suosikkimarjojani mansikoiden ohella, mustikoiden riemuvoiton varmisti kuitenkin mustikkamaito. Teimme mustikkamaitoa aina kesäisin: kävimme keräämässä lähimetsästä mustikat ja ne sekoitettiin maitoon sokerin kanssa. Se oli jotain niin hyvää. Näin aikuisena kauramaitoon tehty mustikkamaito on toki erityisen hyvää vieläkin, mutta iso osa tuossa herkussa on nostalgiaa. Tähänkin puuroon keräsin mustikat syksyllä metsästä pakkaseen. On hienoa että kotimaassamme voi metsästä kerätä laadukkaita ja herkullisia marjoja.


Ruis-kaurapuuro ja mustikka-chiahillo

4 annosta

Ruis-kaurapuuro

5 dl kauramaitoa
5 dl vettä
3 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisleseitä/rouhetta
ripaus suolaa

Kuumenna kauramaito-vesi-seos. Lisää sekaan hiutaleet ja sekoita. Anna hautua kaurahiutalepaketin ohjeen mukaan kypsäksi. Hauduta miedolla lämmöllä kypsymisen jälkeen vielä 10-15 minuuttia, jotta maku pehmenee. Lisää suola ja tarjoile mustikka-chiahillon kanssa

Mustikka-chiahillo

2-3 dl pakastemustikoita
1 rkl chiansiemeniä

Sulata pakastemustikat ja survo niitä hieman haarukalla. Lisää chiansiemenet ja jätä turpoamaan vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli.

Tarjoile puuro lämpimänä mustikkahillon kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

12 kommenttia :

  1. Empäs oo ajatellut että chiasta saisi tehtyä myös hilloa.. Tai että se toimisi siinä. Yleensä se vaan pukataan smoohtien sekaan ja blendataan aamulla. Kookoschia puuroa/vanukastakokeiltiin joskus tehdä aamuksi, se painui aikuisille ihan hyvin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chiansiemenet tosiaan imee sen ylimääräisen nesteen jolloin marjasoseesta tulee hillomaisen kiinteää :) Se on ihan näppärää jos ei halua pelkkää marjasosetta syödä vaan haluaa sen hillomaisen twistin!

      Se on totta että chiansiemeniä tulee yleensä vain ängettyä sinne smoothieen ja unohdettua kokeilla muuhun. Uskoisin yhtäkkiä että chiahillo maistuu myös lapsille puuron tai jugurtin kanssa :)

      Poista
  2. Varmasti hyvää! Olisi kiva kokeilla miten vatsani suhtautuisi tällaiseen versioon. Chiansiemenistä voisin myös kokeilla tehdä hilloa. Aika uusi tuote itelleni, olen käyttänyt lähinnä leivonnassa ja kokeilinpa tehdä banaanin kanssa sellaisen "vanukkaan" jonka maustoin lakritsijauheella (aidolla).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivotaan että vatsa ei suhtautuisi huonosti.

      Chiansiemenet onkin käteviä monessa paikassa, mä käytän useimmiten smoothiessa tai juuri tuollaisessa vanukkaassa jota sanoit :) Kunnon lakritsijauhe onkin tosi hyvää, tein kesällä siitä ja mansikoista monet kerra tuorepuuroa!

      Poista
  3. Kiva saada ohje missä mukana chiaa. Kiitos

    VastaaPoista
  4. Piristävän erilainen lähestymistapa suomi100-aterialle :) Mikä onkaan ihanampaa kuin aloittaa heti aamusta puurolla ja siniristimustikoilla. Menee ottamaan mustikoita myös pakastimesta.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Johanna! Ajattelinkin että ei suomi100-ruuan tarvitse välttämättä olla hienoa ja loisteliasta ja toinentoistaan kiiltävämpiä annoksia. Ihan jotain tavallista mitä suomalaisena söisi muutenkin :) Sehän se paras anti on!

    Toivottavasti puuro maistuu!

    VastaaPoista
  6. Todella näyttävän näköinen annos ♥ Varmasti myös ihan huikean hyvän makuista! Tämä menee kyllä varmasti testiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lotta! Usein ne yksinkertaiset asiat on parhaita :) Toivottavasti maistuu!

      Poista
  7. Kaurapuuro on kyllä suosikkini riisipuuron oheella. Usein puuroon tuleekin tiputeltua mustikoita päälle, sillä meillä on niitä pakkanen pullollaan kiitos äitini. En ole aiemmin kokeillut ruista kauran kaverina, mutta kauniit kuvasi vakuuttivat taas minut, joten täytyy testata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurapuuro on vaan niin parasta, siitä ei pääse yli eikä ympäri :)

      Mäkin usein laitan jäiset mustikat kuuman puuron päälle suoraan pakkasesta. Kannattaa ehdottomasti kokeilla ruista puurossa, jos ei ole leseitä tai rouhetta (joita voi muuten käyttää kaikkeen muuhunkin leivontaan) niin ihan hiutaleetkin toimii hyvin 50-50 kauran kanssa. Tosi kiva maku tulee!

      Kiitos!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget