Vegaaninen lakritsijuustokakku

12. helmikuuta 2018


Ilahduta lähimmäistäsi herkullisella lakritsijuustokakulla, josta löytyy myös hieman kaakaota! Kakku onnistuu ilman ihmeempiä välineitä ja aineksia ja on parhaimmillaan seuraavana päivänä.


Kun reseptejä kehittelee tarpeeksi, huomaa että toiset niistä ovat tietyllä tavalla tavallista massaa ja toiset kolahtavat kerralla. Silloin joskus kun on huomaa tekevänsä ruokaa, jossa on sitä jotain on hirveän jännittynyt olo: onko se hyvää vain valmistusvaiheessa vai onko se hyvää myös myöhemmin. Tämän kakun kohdalla kävi juuri niin. Jännityksensekaisin ajatuksin odotin mitä kakulleni käy kun se odottaa yön jääkaapissa. Olisiko sittenkin pitänyt syödä täyte sellaisenaan kertomatta kellekään? En kuitenkaan syönyt ja ehkä se oli hyvä asia, sillä juuri siksi tämä resepti on nyt tässä.

Lakritsi on ikisuosikkini ja voisin syödä sitä kaikessa. Nyt kun kaupoista saa lakritsijauhetta, raakalakritsia, lakritsirouhetta, lakritsijuuritankoja ja ties mitä ihanaa, on tämä lakritsifani onnensa kukkuloilla. Olen pitkään jo ollut iloinen, että suuri osa lakritseista on vegaanisia, maailma olisi paljon harmaampi paikka jos ei olisi mustaa lakritsia. Joidenkin täytelakujen liivatteen tai karmiinin kanssa täytyy kuitenkin olla tarkkana.


Lakritsi sopii parhaiten ehkä makeisiin juttuihin. Kesällä söin useamman viikon lakritsijuurijauheella tehostettua puuroa. Pitäisi varmaan palata tuohon perinteeseen taas välillä. Lakritsan maku on kuitenkin parhaimmillaan, kun sitä ei peitä liialla makeudella vaan antaa lakritsin itsessään maistua reilusti. Lakritsihan on itsessään jo varsin tehokas makeutin.

Tässä kakussa lakua onkin kahdessa muodossa: itse täytteessä ja päälle tulevassa suklaisessa kuorrutteessa. Jos olet todellinen lakun ystävä, niin älä epäröi käyttää lakritsijauhetta isompaakin määrää. Lakritsin kaveriksi sopii aina suklaa, joten kaakaojauheesta saa sopivasti makua. Vaihtoehtoisesti kaakaojauheen sijaan voi käyttää carob-jauhetta eli jauhettuja johanneksenleipäpuun siemeniä. Se muistuttaa maultaan ja väriltään hieman kaakaota, mutta sisältää esimerkiksi paljon enemmän kalsiumia, vähemmän rasvaa ja on luonnostaan hieman makea siinä missä kaakao hieman karvas. Carobia löytyy hyvinvarustelluista marketeista, luontaisliikkeistä ja muista erikoisliikkeistä.


Varoitan kuitenkin sen verran, että tämä kakku on vaarallista valmistaa kun syöjiä on pieni määrä, se tulee kyllä syötyä kaikki kerralla. En voi vastustaa lakritsia ja niinpä siis kakku oli hävinnyt kahden ihmisen jäljiltä liiankin pian. 

Jos menekkiin haluaa varautua ja valmistaa kakun kaksinkertaisena isoom irtopohjavuokaan, kannattaa kuitenkin kakku jättää matalaksi, että se leikkautuu mahdollisimman hyvin. Kakusta saa leikattua kiinteitä paloja hyvin, mutta jos täytekerros on paria senttiä korkeampi, saattaa leikkaaminen vaikeutua. Parhaiten kakusta saa tiiviin antamalla sen tiivistyä yön yli jääkaapissa, eikä täytteeseen tarvita sen ihmeempia hyydytysaineita.


Lakritsijuustokakku

8 palaa

Pohja
7 Oreokeksiä (tai glut. keksejä)
2 rkl rypsi-/kookosöljyä/sulaa margariinia

Täyte
10 taatelia
1 pkt/225g Tofutti maustamatonta soijatuorejuustoa
1 tlk/4 dl kookosmaitotölkki (jääkaappikylmää)
1 rkl lakritsijauhetta
ripaus suolaa
3 rkl carob-/kaakaojauhetta

Lakritsikastike
2 rkl kookosöljyä
1 tl lakritsijuurijauhetta
2 tl carob/kaakaojauhetta
(1-3 tl vaahterasiirappia)

koristeluun marjoja, syötäviä kukkia ym.

Laita kookosmaitotölkki jääkaappiin edellisenä päivänä tai vähintään pari tuntia ennen käyttöä.

Murskaa keksit ja sekoita niihin öljy. Levitä seos leivinpaperoidun 18cm irtopohjavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin.

Poista taateleista kivet ja soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimessa tahnaksi. Lisää sekaan tuorejuusto ja lusikoi kookosmaitotölkin jähmettynyt kermaosa, aja seosta kunnes taatelin paloja ei näy ja täyte kuohkeutuu. Lisää lakritsijauhe, suola ja carob/kaakaojauhe, sekoita. 

Levitä täyte pohjan päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään yön yli.

Sekoita lakritsikastikkeen ainekset keskenään ja koristele kakku. Halutessasi lisää päälle vielä vadelmia tai muita marjoja.


Vinkit!
  • Huomioi käytätkö täytteessä lakritsijuurijauhetta vai raakalakritsijauhetta. Raakalakritsista tuleva maku on paljon vahvempi, joten sitä kannattaa lisätä varoen. Ohjeessa olen käyttänyt nimenomaan lakritsijuurijauhetta.
  • Pohjan ilman valkoista sokeria saat sekoittamalla ½ dl sulaa kookosöljyä, 1 dl kaurahiutaleita ja 2 rkl carob-/kaakaojauhetta.
  • Vegaaninen ja gluteeniton keksipohja kakkuun valmistuu esimerkiksi Pirkan gluteenittomista vaniljatäytekekseistä.
  • Tofutin tuorejuuston sijaan voi käyttää myös muutakin vegaanista tuorejuustoa, mutta Tofutin tuorejuusto on mielestäni sopivan jämäkkää juustokakun täytteeseen ja maku on tarpeeksi mieto.
  • Lakritsikastikkeen voit korvata sulattamalla 4 palaa suklaata (esim pandan tumma) ja sekoittamalla siihen 1 tl lakritsijauhetta.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


4 kommenttia :

  1. Nam taas noita kuvia! Söin niitä aamupalaksi kahvin kanssa 🙃 melkoisen herkulliselta vaikuttaa tuo resepti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Laura! :D Laihdutusaamupala kun syö vain kakunkuvia! Kiitos!

      Poista
  2. Tämä olisi juuri sopivaa varmasti tämänhetkiseen makean himoon! Pitikin alkaa selaamaan nettiä :D Jonkinlaisen juustokakun voisi kyllä väsätä pitkästä aikaa, ne ovat meidän kummankin suurta herkkua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha. netin selaamisen nälkäisenä on aina kauheaa, löytyy liikaa kaikkea hyvää :D

      Juustokakut on kyllä hyviä kunhan niitä vain viitsiytyy tekemään!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget