Kasvispasta paahdetuilla maa-artisokilla

30. tammikuuta 2019


Paahdettu maa-artisokka on maultaan niin kermaisen täyteläistä, että sitä todella kannattaa maistaa. Paahdetut juurekset sopivatkin mainiosti pasta-annokseen.


Maa-artisokka on juuresten piiloleltu helmi, jota osataan käyttää lähinnä keitossa. Täytyy myöntää, että minullakin meni pitkään osata todella käyttää tuota juuresta. Jostain syystä olin siinä uskossa, että maa-artisokat täytyy kuoria ennen käyttöä. Möykkyisten juurten kuorimisessa menikin aina ikä ja terveys, eikä niitä ole sitten halunnutkaan käyttää kovin usein. Sitten koin ahaaelämyksen ja tajusin että maa-artisokat voi todella käyttää kuorineenkin! Onneksi tähän ei mennyt kuitenkaan kovinkaan montaa vuotta aikaa, vain pari, hups.

Nyt kun olen viisaampi maa-artisokkien käytössä, voin sanoa että olen menettänyt paljon. Maa-artisokka soveltuu mitä mainioiten uunissa paahdettavaksi, jolloin sen maku muuttuu täydellisen kermaiseksi ja ehkä jopa hieman juustomaiseksi. Kun maa-artisokat paahtaa nimenomaan kuorineen, tulee lopputuloksesta täydellinen. 


Kaikessa kermaisuudessaan halusin käyttää maa-artisokat yhdistettynä muihin juureksiin pastassa, sillä jotenkin tuo täyteläinen maku sopi erityisesti pastaan yhdistettynä. Juuresten kaveriksi onkin hyvä paistaa jotain pyöryköitä. Jos haluat oikaista, käytä kaupan valmiita nyhtökaurapyöryköitä tai tee pyörykät itse vaikka soijarouheesta! 


Kasvispasta paahdetuilla maa-artisokilla

4 annosta

Uunijuurekset
400 g maa-artisokkaa
2 isoa porkkanaa
1 iso punasipuli
2 rkl öljyä
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
½ tl valkopippuria
hieman suolaa

Pasta
n. 250 g täysjyväpastaa (glut.tarvittaessa)
1 prk kaurafraichea
½ dl pestoa (esim. tämä ohje)
½ tl mustapippuria
suolaa maun mukaan

Lisäksi
1 pss nyhtökaurapyöryköitä tai kotitekoisia soijarouhepyöryköitä

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Pese maa-artisokat huolellisesti pinnasta. Kuori porkkanat ja sipuli. Leikkaa maa-artisokat ja porkkanat paloiksi, maa-artisokka saa jäädä isoiksikin paloiksi. Tee punasipuliin pystysuunnassa viillot, mutta älä leikkaa täysin läpi asti.

Levitä kasvikset uunipannulle ja pirskota öljy ja mausteet päälle. Sekoita hyvin. Paahda kasviksia 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne kypsyvät ja saavat kauniin paistopinnan.

Keitä pasta paketin ohjeen mukaan kypsäksi.

Valuta pasta ja lisää siihen kaurafraiche, pesto ja mausteet.

Paista käyttämäsi pyörykät.

Nostele kypsät juurekset  ja pyörykät pastan päälle ja tarjoile.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget