Tofu-kasvispasta balsamicokastikkeella

9. tammikuuta 2019


Pasta ei ole aina raskas ja väsyttävä ruoka, vaan pasta-annoskin voi olla kevyt ja raikas. Kasviksilla ja hyvällä kastikkeella saa ihmeitä aikaan! Tämän pastan kruunaa paksu balsamicokastike.


Pasta mielletään usein hiilariruuaksi, joka lihottaa vähintäänkin kamalasti. Muutamilla valinnoilla kuitenkin pastaruuastakin saa terveellisen ja hyvän aterian. Usein pastaruoka on nukuttava ja höttöruoka kun käyttää vaaleaa vehnäpastaa, paljon kermaa ja juustoa. Olen käyttänyt täysjyväpastaa jo niin pitkään kuin voin muistaa, ja usein huomaan yliopiston ruokalassa jopa kaipaavani täysjyväistä pastaa tahmean valkoisen pastan tilalle. Olen kuullut monien sanovan täysjyväpastan maistuvan pahalta, varmaan tässäkin on paljolti kyse tottumuksesta. Mutta olen myös huomannut, että täysjyväpastoissa on paljon makueroja. Usein tumman väriset täysjyväpastat, esimerkiksi Pirkka, jäävät keittämisen jälkeen jotenkin kovan tuntuiseksi eivätkä maistu niin hyvältä. Puolestaan taas vaaleamman väriset täysjyväpastat ovat yleensä parempia. Kannattaa siis kaupassa vähän vertailla mitä ostaa!

Kun teen kotona pastaa, tapaan piilottaa annokseen reilusti erilaisia kasviksia. Kasviksilla saa kevennettyä pastaruokaa ja samalla tuotua annokseen paljon makua ja väriä! Pasta usein kaipaa jonkinlaisen kastikkeen, mutta tätä kastiketta ei ole pakko tehdä kermasta. Tomaattikastike on aika perusjuttu, mutta maustettu oljy on myös hyvä vaihtoehto tuomaan makua ja kosteutta. Tähän pastaan marinoin tomaatit ja sipulit ensin öljyssä ja käytän öljyn sellaisenaan pastan sekaan. Tässä onkin hyvä tilaisuus hyödyntää esimerkiksi aurinkokuivattujen tomaattien öljyliemi, jossa on jo valmiiksi reilusti makua. Öljykastiketta ei tarvita kovinkaan paljoa, että pastaan saa tarpeeksi makua, joten öljynkään määrällä ei kannata liioitella.


Se todellinen herkullisuuden salaisuus tässä pastassa on savutofussa ja paksussa balsamicokastikkeessa. Paksuksi keitetty balsamico on ihana kastike oikeastaan mihin tahansa. Salaattiin, pastaan, jäätelöön (kyllä vain!), kasviksille, you name it! Voisin oikeastaan tuota kastiketta syödä sellaisenaan enemmänkin, mutta ehkä liika happamuus ei kuitenkaan ole niin hyvästä, joten jätän kastikkeen lisäämättä aamupuurooni.

Mutta nappaa tästä ihmeessä helppo pastaresepti ja uusi luottokastikereseptisi.


Tofu-kasvispasta balsamicokastikkeella

4 annosta

1 pkt/300g kylmäsavutofua
öljyä paistamiseen

Pasta
200 g kirsikkatomaatteja
1 iso punasipuli
½ dl oliiviöljyä
2 tl basilikaa
suolaa maun mukaan
n. 250 g täysjyväpastaa (glut.tarv.)
½ dl ravintohiivahiutaleita
tuoretta ruohosipulia


Balsamicokastike
1 dl balsamicoa
2 rkl (kookos)sokeria
1 tl maissitärkkelystä


Puolita kirsikkatomaatit ja leikkaa punasipuli siivuiksi. Voit halutessasi myös kuullottaa punasipulin ensin pannulla. Kaada tomaattien ja sipulien päälle oliiviöljy ja lisää basilika sekä suola. Sekoita hyvin ja anna maustua muiden valmistelujen ajan.

Kääri tofu keittiöliinaan ja laita päälle paino esim paistinpannu ja anna kosteuden imeytyä liinaan. Leikkaa tofu siivuiksi ja laita paistumaan kuivalle pannulle. Kun tofussa on hieman pintaa lisää öljy ja paista pinta rapeaksi.

Keitä pasta ohjeen mukaan.

Sekoita balsamicokastikkeen ainekset keskenään kasarissa ja kuumenna seos niin että se sakeutuu.

Sekoita marinoidut tomaatit ja sipulit sekä ravintohiivahiutaleet pastaan ja revi päälle ruohosipuli. Tarjoile pasta paistetun tofun ja balsamicokastikkeen kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget