Kermainen linssikeitto

16. heinäkuuta 2019


Kermainen linssikeitto on ihana lämmittävä ja hieman mausteinen keitto viileään päivään tai vastavuoroisesti kesähelteelle. Tämä keitto syntyi vahingossa jääkaapissa olevista jämistä, ja siitä tulikin heti jymymenestys!


Kun selvästikin Suomen kesä näyttää parhaita puoliaan ja vettä tulee saavista kaatamalla, vaihtuvat unelmat raikkaista kesäsalaateista ja terasseista lämpimiin ruokiin ja villasukkiin. Mausteiset ja lämpimät jutut tuntuvat jotenkin kummasti niin paljon houkuttelevimmilta nyt. Mistäköhän johtuisi?

Olen värjötellyt tässä jo viimepäivät, kun onnistuin viikonloppuna kohtaamaan maan kamaran vähän läheisemmin suoraan pyörän selästä, eikä haavaisien polvien päälle ole toistaiseksi ollut kovinkaan mukava laittaa yhtikäs mitään. Työpäivän sietää vaivoin pitkät housut jalassa, mutta kotiin päästyä tulee kyllä käytettyä shortseja ja vörjöteltyä sitten niiden kanssa viileässä säässä. Pitää ajatella tämä karaistusharjoitteluja ja verenkierron tehostamisena! Köh.


Tämä kermainen linssikeitto valmistui oikeastaan enemmänkin vahingossa kuin tietoisesti, sillä kaapissa sattui sopivasti olemaan edellispäivän kokkailuista erilaisia jämiä: keitettyjä vihreitä linssejä ja kookosmaitoa. Heittelinkin sitten aineksia kattilaan ja lopputuloksena oli keitto vailla vertaansa. En muista koska olisin tehnyt vahingossa näin hyvän sopan. Sopivasti mausteisuutta, ihanasti kermaisuutta ja mukavaa tekstuuria linsseistä ja sipulista. Tätä voisi lappoa suuhun mielin määrin. Vinkkinä myös se, että tämä toimii myös kastikkeena esimerkiksi riisin tai perunasoseen kanssa, nam!

Linssikeitto on myös juuri niitä ruokia, jotka vain paranevat vanhetessaan, joten tee isompi satsi ja syö seuraavanakin päivänä, jolloin maut ovat vielä entisestään mehevöityneet.


Kermainen linssikeitto

2-3 annosta

1 dl kuivia vihreitä linssejä tai 1 tkl esikypsennettyjä
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 tl öljyä
1½ rkl curryjauhetta
400 ml/1 tlk kookosmaitoa
1 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1½ rkl misotahnaa (tai ½ kasvisliemikuutio)
1 rkl soijakastiketta

tarjoiluun yrttejä kuten persiljaa


Kypsennä linssit paketin ohjeen mukaan.

Pilko sipuli ja valkosipuli paloiksi ja kuullota ne öljyssä kasarissa. Lisää sekaan myös curryjauhe ja paista vielä hetki.

Kaada sipulien päälle kookosmaito ja vesi ja anna seoksen tasaantua. Lisää sitruunamehu, misotahna ja soijakastike sekä kypsät linssit ja anna hautua miedolla lämmöllä. Katso että misotahna liukenee kunnolla.

Tarjoile yrttien kuten persijan kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget