Miso-tempekastike munakoisolla ja sienillä

2. heinäkuuta 2019


Misotahna tekee ruuasta kuin ruuasta hetkessä parempaa. Sama pätee tähän: munakoisolla ja tempellä aateloitu kastike. Riisilisukkeeseen kannattaa lisätä vähän kvinoaa tuomaan ruokaisuutta.


Tiedät varmaan sen tunteen kun teet älyttömän herkullista ruokaa, joka kuitenkin näyttää enemmänkin läjältä jotain ihan muuta kuin ruokaa? Ja sen kun yrität kovasti muille kertoa miten hyvää se on ulkonäöstään huolimatta. Uskokoon ken tahtoo. Tämä on sarjassamme juuri niitä epäilyttäviä ruokia, joiden hyvyyden mainostaminen tuntuu ehkä jopa turhalta. Mutta uskokaa tai älkää, tämä on todellista herkkua!

Misotahna on luottomausteeni nykyään monissa ruuissa, sillä se vain tuo niin hyvää umamista makua kasvisruokiin. Periaatteessa sitä voisi ajatella eräänlaisena fondina tai kasvisliemikuutiona, joten se on todellakin tuote joka keittiöstä kannattaa löytyä! Misotahnan käyttö ei siis rajoitu vain aasialaishenkisiin ruokiin, vaan sitä todella voi käyttää missä tahanja. Ja minähän voisin käyttää misotahnaa oikeastaan kaikessa! Tässä pari esimerkkiä: linssi-bolognese ja kukkakaalisosekeitto.


Tämä resepti syntyi oikeastaan jääkaapin rajoittuneesta sisällöstä. Munakoiso ja sienet täytyi saada käytettyä johonkin ja Jalotempepaketti loisti myös yksinäisyyttään hyllyllä kasvisten kaverina. Näistä syntyikin sitten puolivahingossa niin herkullinen kastike, että sitä täytyi tehdä heti toistamiseen. Munakoiso on siitä kätevä raaka-aine, että se imee mausteet todella tehokkaasti itseensä. Joten jos johonkin ruokaan haluaa reilusti makua, käytä munakoisoa!

Olen viimeaikoina myös yrittänyt käyttää kuivakaapin tuotteita tehostetusti, joten pitkään kaapissa ollut punainen kvinoa on päässyt todelliseen tehokäyttöön. Nimittäin se on loistava lisä riisin jatkeeksi. Samalla tylsään riisiin saa ulkonäköä ja väriä, ravintoaineista puhumattakaan. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla, et tule pettymään. Miso-tempekastike munakoisolla ja sienillä

4 annosta


Miso-tempekastike
1 munakoiso (n. 400g)
4 isoa herkkusientä (n. 200 g)
2 rkl seesamiöljyä
1 pkt/125 g original Jalotempeä
3 kevätsipulia
1½ rkl misotahnaa
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl (vähäsuolaista)soijakastiketta (glut.tarv.)
1 dl vettä

Kvinoa-riisi
3 dl riisiä
½ dl (punaista)kvinoaa


Huuhtele riisi ja kvinoa hyvin ja laita keittymään samaan kattilaan pakettien pidemmän keittoajan mukaan (yleensä riisipaketin keittoaika).

Siivuta munakoiso ja leikkaa siivut vielä pienemmiksi paloiksi. Lohko herkkusienet. Laita molemmat paistumaan pannulle. Kun osa kosteudesta on haihtunut, lisää pannulle öljy ja murustele tempe sekaan. Anna paistua kunnes sienistä on kosteus haihtunut.

Leikkaa kasvisten paistuessa kevätsipuli silpuksi ja ota osa vihreästä osasta sivuun koristelua varten.

Lisää kavisten sekaan pannulle kevätsipuli ja misotahna. Sekoita kunnes misotahna leviää kasviksiin. Laita levy pienelle ja lisää pannulle etikka, soijakastike ja vesi. Sekoita hyvin ja sammuta levy. Seos saa hautua muutamia minuutteja, lisää hieman vettä jos se haihtuu täysin pois.

Tarjoile kvinoa-riisi kastikkeen kanssa ja ripottele päälle kevätsipulin vihreää osaa.Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook2 kommenttia :

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget