Vegaaninen sieni-salamipiirakka

12. lokakuuta 2020


Syksyinen sienipiirakka suppilovahverosaaliista. Sienipiirakka saa kivaa lisämakua ja suolaisuutta vegaanisesta salamista.


Suppilovahverot kuuluvat niihin sieniin, jotka minäkin tunnistan metsästä. Käytännössä melkein silmät kiinni. Myönnettäköön, että vaikka niiden löytäminen tuntuu joskus lähes itsestäänselvältä, kyllä joskus on vaikeuksiakin! Joskus vain vahingossa päätyy hyvälle apajalle ja joskus pitää etsimällä etsiä. Hyvinä kosteina viikkoina niitä tosin ilmestyy paikkoihin lähes itsestään. Muistampa parikin kertaa kun sangot, lippikset ja taskut oli kerätty täyteen sieniä ja niitä olisi yhä metsässä riittänyt. Silloin tosissaan pitikin kävellä silmät kiinni pois, ettei tullut paha mieli metsään jäävistä sienistä. Mutta löytyy niitäkin kertoja, kun on luullut löytävänsä hyvän apajan, mutta sen yhden kohdan jälkeen sieniä ei sitten löydykään. Kourallisessa suppiksia voi olla perheriidan siemen. Tai riippuu kertooko perheelle sienisaaliista.


Suppilovahverot toimivat monessa ruuassa, mutta yksi suosikkini on sienipiirakka. Suppisten maku on sen verran vahva, että piirakassa ne toimivat juuri sopivasti tuomassa makua. Tässä piirakassa suppisten lisäksi on makua tuomassa vegaaninen salami. Tuo Tallinna salamipötkö on Vegekaupan yksi suosikkituotteeni, sillä pienikin pala sitä tuo hyvin makua ruokaan kuin ruokaan. Toki sen tilalla voi käyttää mitä tahansa muuta vegeleikkelettä tai makkaraa, suosittelen kuitenkin valitsemaan mausteisemman version.

Vegaaninen sieni-salamipiirakka

24-26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
100 g maidotonta margariinia
1 dl kaurahiutaleita
2 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
n. 3 rkl vettä

Täyte
1 iso punasipuli
1 tl öljyä
1 l tuoreita suppilovahveroita tai n. 2 dl paistettuja
50 g vegaanista salamia tai muuta vahvan makuista veg.leikkelettä/makkaraa

Päälle
1 prk Fazer aito juustonmakuinen kaurakerma
1 dl makeuttamatonta soijajugurttia
½ dl kikhernejauhoja
100 g vegaanista juustoraastetta
½ tl mustapippuria


Valmista pohja nyppimällä margariiniin kuivat aineet. Lisää vesi ruokalusikallinen kerrallaan ja lopeta lisäys kun taikina on muovailtavan pehmeää, muttei löysää. Levitä taikina 24-26 cm piirakkavuoan pohjalle ja nosta reunoille.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Valmista täyte. Kuori ja kuutioi punasipuli. Kuullota se öljytilkassa pannulla. Lisää pannulle suppilovahverot ja paista enin kosteus pois, että sienet menevät kasaan. Lisää pannulle vielä kuutioitu veg.salami ja paista vielä hetki. Lisää täyte pohjataikinan päälle.

Sekoita kaurakerma, soijajugurtti ja kikhernejauhot sekaisin, yritä rikkoa mahdolliset jauhoklöntit. Lisää seokseen juustoraaste ja pippuri. Kaada täytteiden päälle.

Paista piirakkaa 225 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia. Piirakka saa saada hieman väriä pintaan.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla, sillä täyte hyytyy jäähtyessä. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Onpas maukkaan näköinen ja kuuloinen piirakka, pitääpä kokeilla tätä vegaanista reseptiä! Itsekin tykästyin Tallinnassa asuessa kovasti tuohon vegaaniseen salamiin :)

    -Noora
    www.wonderworldofnoora.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Noora!
      Tuo salami on kyllä ihan mahtava tuote kun sopii niin moneen!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget