Omenainen kikhernecurry

1. lokakuuta 2020


Omenainen curry yhdistää makeaa ja tulista herkullisella tavalla. Curry on kätevä ruoka siitä, että sitä tekee kerralla paljon ja se riittää monelle päivää!


Curry on kunnon pennin venyttäjän ruoka. Sitä on helppo valmistaa kerralla iso määrä ja käyttää kauden edullisia kasviksia. Kaupasta mukaan vain kasa juureksia ja jotain muuta mieleistä tuomaan väriä. Mun mielestä peruna on loistava lisä curryssa tuomaan täyteläisyyttä, vaikka suomalaisesta saattaakin tuntua hassulta syödä perunaa sisältävää kastiketta riisin kanssa. Mutta se toimii, usko pois!

Kylmenevinä iltoina curry on ehdottomasti parasta ruokaa, sillä mausteisuus lämmittää ja jotenkin vain tällainen kastike on mulle se ihana lämmittävä ruoka. Jostain syystä kuitenkin currya tulee tehtyä yllättävänkin harvoin, vaikka se on loppupeleissä aika helppoa ja kuten sanottua, se riittää useammaksi päivää. Tällä ruualla jopa mieheni pohjaton vatsa täyttyy, avainasemassa toki sekin, että kun ruokaa tekee kerralla paljon, sitä saa ottaa ihan niin paljon kuin haluaa! Parasta kun ei tarvitse laskea kauhallisia.


Nyt korona-aikana lounasruokaloiden aluksi ollessa suljettuna ja sittemmin osan auettua ei ole oikeastaan edes houkutellut käydä niissä. Toki myönnettäköön että edullinen vakkariruokala on yhä kiinni. Mutta toisaalta kun haluaa välttää mahdollisimman paljon ns. turhia ihmiskohtakteja, niin ei se lounasruokalassa jonottelukaan kovin paljoa houkuttele. Eväät ovat siis olleet joka päivä matkassa maaliskuusta lähtien. Yllättävästi puolessa vuodessa rupeaa ideat hieman hupenemaan välillä ja joskus pitää vähän miettiäkin että mitäs sitä sitten huomenna syötäisiin.

Meillä yleensä syödään kaksi lämmintä ateriaa päivässä, jolloin seuraavana päivänä on helppo ottaa edellispäiväistä ruokaa mukaan. Ongelma tosin on siinä, että ruokaa pitää silloin tehdä yllättävänkin paljon. Siinä missä minulle riittää aika niukkakin ruoka lounaaksi, haluaa mies syödä isompia annoksia. Kuulemma töissä hänen annoksilleen oltiin vähän naurettukin, kun olin vain arviolta pakannut edellispäivän ruuat tasan, hänelle toki hieman isomman annoksen. Olivat normaaliin ruokamäärään nähden niin säälittävän pieniä. Kun mies uskalsi tuon tunnustaa, olen toki pakannut selvästi isompia annoksia, ettei raukan tarvi nähdä nälkää. Tai vielä pahempaa kuunnella diettikuittailuja. Mutta se on vain fakta, että mikään ei ole niin kurjaa kuin joutua laskemaan kauhallisia, että paljonko voi tänään syödä. Siksi edullisia ruokia on helppo tehdä paljon kerralla. Eli lounasideoiden ollessa vähissä, kannattaa kokeilla isojen määrien edullisia ruokia! Iso padallinen currya riittää todennäköisesti ainakin parille aterialle, annoskoko toki ratkaisee.


Omena tuo curryyn kivaa lisämakua, vaikka hedelmä suolaisessa ruuassa saattaakin kuulostaa jännittävältä. Omena tasapainottaa mausteita hyvin ja varsinkin jos käytät vähän vahvempaa chiliä niin ehdottomasti omput sekaan. Lisää hedelmäcurryreseptejä löytyy blogista mm. banaanicurryn muodossa.

Omenainen curry

n. 6 annosta

4 ruokaperunaa
2 porkkanaa
2 rkl öljyä
2 keltasipulia
(2 punaista mietoa chiliä)
3 rkl curryjauhetta
1 tl kuminansiemeniä
2 tl kurkumajauhetta
1 tl juustokuminajauhetta
4 broccolinin vartta (tai 1 pieni parsakaali)
½ punainen paprika
1 iso omena
2 tlk kikherneitä
3 dl kasvislientä
1 tlk/4 dl kookosmaitoa
3 rkl vehnäjauhoja/maissijauhoja
suolaa maun mukaan

Tarjoiluun riisiä, ohranjyviä tms.


Kuori ja pilko porkkana. Perunalle riittää pelkkä pesu, mutta voit myös kuoria. Pilko paloiksi.

Pilko sipuli (ja halutessasi chili, poista siemenet) rouheiksi paloiksi ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää pannulle mausteet ja paista niitä hetki.

Lisää pannulle perunat ja porkkanat ja paista muutama minuutti.

Pilko broccolini, paprika ja omena paloiksi. Lisää pannulle ja paista muutama minuutti.

Keitä lisukeriisi pakkauksen ohjeen mukaan

Valuta kikherneet ja kaada pannulle, lisää myös kasvisliemi, kookosmaito ja jauhot. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsyneet. Tarkista kypsyys perunasta.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget