Sieni-vöner wellington

22. marraskuuta 2020


Sienillä, vönerillä ja kasviksilla täytetty wellington on herkullinen paistos, jonka valmistus ei lopulta olekaan niin kovin vaikeaa!


Ootko huomannut että kasvistäytteisistä wellingtoneista on tullut eräänlainen ilmiö perinteisten joulujuttujen rinnalle? On hauska huomata miten perinteiden rinnalle aina löytää tiensä jotain uuttakin suomalaisten perinteiden rinnalle. Wellington onkin näppärä valmistettava valmiista torttu/lehtitaikinasta ja täytettä voi varioida ihan niin paljon kuin haluaa.

Näin netissä paljon ideoita sienitäytteisistä wellingtoneista, jossa käärön keskelle oli asetettu sieniä riviin, halusin kokeilla samaa itsekin! Epäonnekseni kaupasta löytyi vain pikkuruisia herkkusieniä, joten loppuvaikutelma ei ollut ehkä ihan yhtä mahtipontinen, mutta todellakin herkullinen. Sienten kaverina täytteenä oli vönerlastuja, kurpitsaa ja muita kasviksia. Helppo valmistaa ja todella hyvää.


Wellingtonin teossa oma kompastuskiveni on aiemmin ollut liian kuiva täyte. Täytteestä pitää saada riittävän mehevä, että se ei kuivu liiaksi paiston aikana.Tässä täytteessä mehukkuutta on tuotu kutpitsalla ja pinaatilla, jotka pitävät täytteen mukavan kosteana. Ruokaisaa suolaisuutta tuovat vönerlastut, jotka myös näyttävät hyviltä täytteessä.

Koristeeksi wellingtonin päälle voi leikata pienillä piparimuoteilla taikinapaloja, tehdä erimallisia viiltoja ja lopuksi ripotella päälle yrttejä. Kokonaisuus on tällöin hyvinkin juhlallinen ja sopii tarjottavaksi vaikka pikkujouluihin.


Sieni-vöner wellington


6 torttutaikinalevyä tai 1 iso 600g lehtitaikinalevy

Täyte
200 g herkkusieniä tai pienehköjä portobelloja
2 punasipulia
1 tl öljyä
1/2 pkt vönerlastuja
100 g tuoretta pinaattia
200 g kypsiä kurpitsakuutioita
1 pieni kourallinen tuoretta salviaa
1 rkl tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua
1/2 tl mustapippuria
suolaa maun mukaan

voiteluun kauramaitoa


Ota lehtitaikinalevyt sulamaan

Kuori ja kuutioi kurpitsa ja paahda kypsäksi 200 asteisessa uunissa 15 min tai keitä.

Valitse herkkusienistä muutama kaunis yksilö ja laita kuivalle pannulle paistumaan. Anna paistua molemmin puolin muutama minuutti ja nosta sitten paperin päälle jäähtymään. Näin kosteus tulee sienistä ulos paremmin. 

Kuori ja pilko sipulit ja kuullota öljyssä pannulla. Lisää pannulle vönerlastut ja paista niihin hieman paistopintaa. Pilko loput herkkusienet pieneksi ja laita pannulle paistumaan. Revi mukaan myös pinaatti ja paista kosteus pois. Lisää pannulle kurpitsakuutiot, revi yrtit ja lisää mausteet. Paista täytettä hetki ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa. Nosta täyte jäähtymään.

Jos käytät torttutaikinalevyjä, asettele ne 3 vierekkäin ja 2 pitkittäin peräkkäin hieman limittäin, että reunat ovat toisten päällä ja kauli levyksi. Voit yhdistää reunoja käyttämällä tippaa vettä apuna. Tuloksena on noin uunipannun kokoinen levy. Halutessasi leikkaa pienellä piparkakkumuotilla kuvioita taikinan nurkista ja tasaa taikinanurkat käsin.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Levitä täyte taikinan keskelle pötköksi ja asettele kokonaisena paistetut sienet täytteen keskelle pötköön. Nosta taikinan reunat yhteen täytteen päälle. Nipistä saumakohdat yhteen huolellisesti ja käytä tarvittaessa vettä apuna ja painele haarukalla. Jos taikinan päällinen on epäsiisti, käännä köntti pohja ylöspäin varovastu, käytä leivinpaperia apuna. Voitele taikina kauramaidolla ja asettele mahdolliset taikinakoristeet päälle. Tee terävällä veitsellä pari viiltoa taikinaan keskelle.

Paista wellingtonia 200 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia. Käännä uunipannu tarvittaessa käännä pannu paiston puolivälissä että se ruskistuu tasaisesti. Tarkkaile paiston loppuaikana ruskistumista.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget