Hasselpähkinäsuklaavispillä täytetyt munkit

19. huhtikuuta 2021


Mehukkaat munkit hasselpähkinäsuklaatäytteellä! Vappumunkkit versio 2.0


Kuvittelin aiemmin, että täytettyjen munkkien väsääminen olisi jotenkin yliluonnollisia kykyjä vaativaa pikkutarkkaa hommaa, jossa onnistumisprosentti olisi äärimmäisen alhainen. Mielessäni käydyn mielitekomittelön jälkeen (mieliteko vei voiton), rupesin epävarmoin liikkein tuumasta toimeen. Olin nähnyt netissä paljon videoita, joissa munkit täytettiin vain pursotuspussilla ja tyllalla, joissain tapauksissa jopa ilman tyllaa. Niin mahdottomalta kuin se kuulostaakin, niin kyllä vain munkkien täyttäminen onnistui ihan tavallisella kaupasta saatavalla pursotuspussilla ja perus ruusutyllalla. Lisäksi toki vaadittiin hieman lihasvoimaa ja kärsivällisyyttä, mutta kumpaakaan ei onneksi liiaksi.

Homma menee siis niin, että munkkiin pistetään esimerkiksi veitsellä kolo, tyllan kärki työnnetään munkin sisään mahdollisimman syvälle munkkia satuttamatta. Sitten vain pursotetaan liikuttamatta pursotuspussia. Kun munkki rupeaa turpoamaan, voit olla varma että se täyttyy, sitten vain hiljalleen tuot pursotuspussia ulospäin munkista ja pursotat kokoajan. Lopuksi voi toki pursottaa reiän päälle pienen ruusukkeen! Kaikessa yksinkertaisuudessaan siis tuossa. Paistetussa munkissa on sen verran huokoinen rakenne, että pursotus onnistui yllättävänkin hyvin.Täytetyistä munkeista tuli ihanan kauniita pursotusten kanssa ja hieman happaman suklainen täyte toi herkullisesti tasapainoa makeille sokerimunkeille. Ei siis ihan mikään perinteinen munkkitäyte, mutta erittäin toimiva täytyy sanoa.


Hasselpähkinäsuklaavispillä täytetyt munkit

n. 20 munkkia

Munkit
2½ dl valinnaista kasvimaitoa
25 g tuorehiivaa
1 rkl kardemummarouhetta/jauhetta
3/4 dl valinnaista sokeria
n. 6½ dl vehnäjauhoja
2 rkl maidotonta margariinia
jauhoja kaulitsemiseen
rypsiöljyä uppopaistoon
sokeria ja kanelia munkkien koristeluun

Täyte
1 dl kaura/soijavispiä
100 g kaurapohjaista tuorejuustoa
½ dl vegaanista hasselpähkinäsuklaa levitettä esim Valsoia tai Vego
1 lusikankärjellinen vaniljaa tai 1 rkl vaniljasokeria
0-1 dl tomusokeria (lisää kunnes makeus on sinulle sopiva, tarve riippuu hasselpähkinälevitteen makeudesta) 

Valmista ensin munkkitaikina. Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi, sekoita siihen hiiva, kardemumma ja sokeri. Odota hetki, että näet hiivan aktivoituvan eli hiivaa nousee nesteen pintaan. Lisää nesteeseen jauhoja desi-pari kerrallaan ja vaivaa samalla. Kun taikinan koostumus alkaa olla hyvä vaivaa sitä muutama minuutti ja lisää margariini. Vaivaa margariini taikinan sekaan ja jätä peitelty taikina kohoamaan noin 40 minuutiksi. Taikina saa kohota kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kauli n. 1-2 cm paksuiseksi levyksi, käytä jauhoja apuna. Leikkaa taikinasta haluamasi mallisia munkkeja esimerkiksi juomalasia apuna käyttäen. Sain leikattua taikinasta n. 8 cm munkkeja 20 kpl. Jätä leikatut munkit kohoamaan liinalla peiteltynä vielä noin 30 minuutiksi.

Kuumenna öljy pienessä kasarissa 180 asteiseksi ja paista munkkeja 2-3 kerrallaan, jolloin paistumista pystyy vielä hyvin kontrolloimaan. Öljy on riittävän kuumaa kun pala taikinaa alkaa heti sihistä tiputettaessa. Paista munkit molemmilta puolikta, mutta älä pidä levyä liian kuumalla etteivät munkit jää keskeltä raa'aksi. Nosta paistetut munkit ritilälle tai talouspaperille imemään ylimääräinen rasva pois.

Sekoita pussissa sokeria ja kanelia ja pyörittele tuoreet munkit sokeriseoksessa. Voit jättää munkit myös ilman sokerointia.

Valmista kuorrute. Vatkaa kaura/soijavispi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja vatkaa vispin sekaan yhdessä hasselpähkinälevitteen ja vaniljan kanssa. Tarkista maku ja lisää tomusokeria kunnes täyte on makuusi sopivan makeaa. Munkit ovat sokerikuorrutteen kanssa makeita, että täytteen ei tarvitse olla kovin makeaa.

Kun munkit ovat täysin jäähtyneet, leikkaa niihin yhteen reunaan terävällä vietsellä viilto, josta saat pursotustyllan sisään.

Lusikoi täyte pursotuspussiin ja työnnä pursotustylla munkin sisään reiän kautta ja pursota täytettä munkin sisään, pidä pussi tiiviisti munkissa kiinni, sillä munkin täyttö vaatii hieman puristusvoimaa. Näet kun munkki rupeaa hieman pullistumaan, jolloin se on täyttynyt. Tuo pursotuspussia ulospäin munkista ja pursota samalla, jolloin saat pursotusreikään ruusukkeen. Tarjoile.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget