Kuohkeat kurpitsamuffinssit

18. lokakuuta 2021


Kurpitsa mehevöittää muffinssitaikinan todella kuohkeaksi ja kurpitsapiirakkamausteella niihin saa täyteläisen maun.


Vegaanisessa leivonnassa usein kysymykseksi nousee, millä kananmunan voisi korvata. Kuulun yleensä siihen koulukuntaan, joka sanoo että ei tarvitse korvata, ilman onnistuu oikein yhtä hyvin. Nyt kuitenkin ajattelin syödä hattuni, sillä kurpitsasoseella sai muffinssitaikinan kohoamaan ja kuohkeutumaan kuin unelma. Nämä muffinssit käytännössä sulavat suuhun, sillä rakenne on kevyt, huokoinen ja pysyy hyvin kasassa.

Vegaanisessa leivonnassa kananmunaa suositellaan korvattavan yleensä omena- tai päärynäsoseella, pellavansiemenrouheella, soijajugurtilla tai muilla aineksilla. Jugurtti toimii mielestäni erityisen hyvin lettu- ja pannaritaikinoissa. Samoin pellavarouheella saa hyvää rakennetta lättytaikinoihin, mutta en ole itse vielä vakuuttunut sen tarpeellisuudesta sokerileivonnassa. Hedelmä- ja kasvissoseet puolestaan tuovat sitä kananmunamaista kuohkeutta moniin taikinoihin. Niiden suhteen saaminen juuri oikeaksi on vain välillä hieman haastava asia, liikaa tai liian vähän niin rakenne epäonnistuu. Juuri oikealla suhteella kuitenkin voi saada ihmeitä aikaan, kuten näissä muffinsseissa. Nappaa siis ohje talteen, jos kuohkeat muffinssit ovat mieleesi.


Kurpitsasosetta ja kurpitsapiirakkamausteita löytyy reilusti näistä kuohkeista muffinsseista, joita tulee helposti vain syötyä ihan liikaa kerralla! Muffinssit ovat niin maukkaita itsessään, että ne eivät mielestäni tarvitse mitään erityistä kuorrutetta. Pintaan kuitenkin voi halutessaan ripotella kanelia ja kidesokeria, niin siihen saa hieman elävyyttä.

Kuohkeat kurpitsamuffinssit

12 muffinssia

5 dl vehnäjauhoja (2 dl voi halutessaan korvata täysjyvällä)
2 dl sokeria
1 1/2 tl ruokasoodaa
Ripaus suolaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkajauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1/2 tl maustepippuria
350g kurpitsasosetta (n. 3,5 dl)
2 dl kasvipohjaista jugurttia esim soija tai kaura*
1 1/4 dl rypsiöljyä

Koristeluun kidesokeria ja kanelia
Muffinssivuokia tai öljyä pellin voiteluun

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Sekoita toisessa kulhossa nestemäiset keskenään ja lisää ne kuivien aineiden sekaan. Kääntele taikina sekaisin pohjaa myöden. Taikinan kuuluu jäädä lusikoitavan paksuksi.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Aseta muffinssivuoat muffinssipeltiin tai öljyä pellin kolot. Lusikoi taikina tasan vuokiin, vuoka saa tulla melkein täyteen, että muffinsseista tulee muhkeita. Jos taikinaa tuntuu olevan tosi paljon tee 13. Muffinssi ylimääräisenä.

Ripottele taikinan päälle kanelia ja kidesokeria halutessasi.

Paista muffinsseja 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, se on kypsää.

Anna muffinssien jäähtyä ennen tarjoilia


*reseptissä kannattaa käyttää juoksevampaa jugurttia esim Alpron natural no sugars tai Oatly havregurt. Jos sinulla on paksua jugurttia esim Oatly turkkilainen, sekoita 1,5 dl sitä kauramaitoon, niin saat riittävän juoksevaa


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget