Porkkanatempura

15. lokakuuta 2014


Tempuran valmistaminen on jo pitkään ollut tekemättömien ruokieni listalla, ja nyt se pääsikin sitten viimein kokeiluun. Tempurahan on siis Japanissa perinteinen lisäkeruoka pääruuan ohessa tai eväsrasian yksi perinteinen täyte. Japaniin tämä ruoka alunperin tuli Portugalista, kuten moni muukin ruoka aikoinaan. Yksinkertaisuudessaan tempura on ohuen rapeakuorista uppopaistettua ruokaa.

Tekemäni versio poikkeaa perinteisestä tempurasta siten, että käytän nesteenä soijamaitoa. Perinteisessä versiossa taikinassa on yleensä vettä ja jauhoja, mutta usein taikinaan lisätään myös kananmunaa, nostatusaineita, öljyä tai seesaminsiemeniä. Soijamaito toimii siis veden ja kananmunan korvikkeena ja tuo taikinaan samalla hieman sitkoa kananmunaa jäljitellen. Perinteisemmän kasvistempurareseptin löydät tästä.

Tämä versio osoittautui kuitenkin hyvin maukkaaksi ja tulen varmaan tätä tekemään useamminkin. Helppoa ja nopeaa!

Porkkanatempura

noin 20 palaa

5 porkkanaa

Taikina
1½ dl   täysjyvävehnäjauhoja
120 ml kylmää soijamaitoa
4 rkl     seesaminsiemeniä
ripaus   suolaa

öljyä uppopaistamiseen

Pilko porkkanat 2-3 osaan pitkittäin ja siitä sitten ohuiksi tikuiksi. Sekoita taikinan ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi, mutta varo ylisekoittamista. Pidä taikina mahdollisimman viileässä (vesihauteessa) tai nosta aina odottamaan jääkaappiin, kylmä lisää taikinaan rapeutta. Laita porkkanatikut taikinaan ja sekoita niin, että tikuissa on taikinakerros. Porkkanoita voi myös dipata paistoerä kerrallaan taikinaan.
Laita öljy kuumenemaan pieneen kasariin tai vastaavaan. Ota valmiiksi paperilla vuorattu lautanen, jonka päälle paistetut tempurat voi nostella. Kun öljy on kuumentunut tarpeeksi (voi testata tiputtamalla leivänpalan/porkkanatikun öljyyn ja jos se kuplii niin tarpeeksi kuumaa), ota lusikallinen porkkanatikkutaikinaseosta ja tiputa öljyyn paistumaan. Yhtäaikaa voi paistaa paria palaa, mutta varmista, että öljy pysyy kokoajan tarpeeksi kuumana. Paloja tulee paistaa noin minuutin verran per puoli (tai kunnes ruskistunut) ja sitten tarvittaessa kääntää. Valmiit palat nostellaan paperin päälle kuivumaan ylimääräisestä öljystä.
Tarjoile tempurat sellaisenaan muun ruuan lisäkkeenä tai dippailtavana majoneesiin/haluamaasi kastikkeeseen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget