Mausteinen kurpitsapiirakka

6. lokakuuta 2014


Kurpitsoja, kurpitsoja.
Viimevuonna muutama kaverini vitsaili minulle kurpitsoista, kun heidän mielestään valmistin jatkuvasti "kurpitsa-sitä" ja "kurpitsa-tätä". Viime syksynä minulla taisi oikeastaan kokoajan ollakin kurpitsaa jääkaapissa saatavilla, se on yllättävän monikäyttöinen ja herkullinen raaka-aine. Kurpitsa tosiaan taipuu niin suolaiseen kuin makeaankin, mielikuvitus vain rajana. Kurpitsan saa tarvittaessa kypsennettyä mikrossa hyvin nopeastikin, joten ei kannata arastella, jos pelkää pitkiä valmistusaikoja.

Minulla on aiemmin ollut eräs luottokurpitsaresepti (jota en tosin vielä toistaiseksi ole täällä julkaissut), joka toimii aina, mutta halusin kokeilla nyt jotain uutta. Tämän piirakan tavoitteena oli tehdä täyteläinen ja mausteinen kurpitsapiirakka. Jyttejauhot ovat jotenkin mielestäni todella toimivia, etenkin erilaisissa piirakkapohjassa. Ne ovat todella riittoisia, joten niitä saa käyttää selkeästi vähemmän, mitä vehnäjauhoja käytettäessä tarvitsee. Jyttejauhot täydentävät piirakan mausteisuutta, sillä jauhoissa oleva tattari maistuu sopivasti taikinasta ja muodostaa vaniljauutteen kanssa loistavan yhdistelmän. 
Jos kuitenkin haluaa toteuttaa tämän tavallisista jauhoista, kuten vehnäjauhoista, jauhoja tulisi käyttää arviolta ainakin 2 dl, mahdollisesti 2½. Kokeilen varmaan piakkoin tulevaisuudessa pohjaa vehnäjauhoista, joten silloin varmistan vielä tämän määrän.


Kurpitsapiirakka

8 annosta (22 cm piirakkavuoallinen)

Pohja
1½ dl   tummia Jyttejauhoja
2 rkl    öljyä
2/3 dl  kauramaitoa
1 tl      vaniljasokeria
1 tl      vaniljauutetta
ripaus suolaa
ripaus kanelia

Täyte
500 g  kurpitsa (eli kypsennetyn ja kuoritun version painoksi jäi n. 300g)
1½ dl  kauramaitoa
1½ dl  makeuttamatonta soijajugurttia
1 tl      vaniljauutetta
1 dl     sokeria
ripaus kanelia
ripaus neilikkaa
ripaus jauhettua inkivääriä
ripaus jauhettua pomeranssia

koristelu tomusokerilla
tarjoiluun kardemummalla (½ tl) maustettua kaura/soijakermaa

Valmista ensin pohja. Sekoita 1 dl jauhoja muihin aineksiin. Lisää loput jauhot vähitellen ja jätä osa käyttämättä, jos taikinasta tulee liian kiinteää. Tavoitteena olisi palloksi muotoiltava taikina, joka takertuu sellaisenaan hieman sormiin. Kun taikina on sopivan rakenteista, muotoile se palloksi ja nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Valmista täyte. Puolita kurpitsa (tai siivuta isompi kurpitsa). Nosta palat mikron kestävälle alustalle (esim. syvä lautanen) ja laita päälle märkä talouspaperi. Mikrota kypsäksi n. 5 minuuttia. Kaavi kurpitsan malto kulhoon apuvälineellä ja soseuta. Anna jäähtyä hetki. Lisää täytteeseen ensin kauramaito, joka auttaa jäähdyttämään seosta, ja sekoita. Lisää täytteen loput aineet ja sekoita hyvin.

Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla ohuehkoksi levyksi (n. ½ cm paksuinen) hieman piirakkavuokaa isommaksi ympyräksi. Nosta taikina piirakkavuokaan ja asettele tasaisesti. Leikkaa vuoan yli menevä taikina. Pistele haarukalla reikiä taikinaan ja paista 175 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Halutessasi muotoile lopputaikinasta koristeita täytteen päälle
Kun pohja tulee uunista, levitä täyte sille ja paista 175 asteisessa uunissa vielä 40-50 minuutin verran. Jos haluat koristella taikinanpaloilla, kaulitse jämätaikina levyksi ja muotoile koristeita. Lisää koristeet piirakan päälle ennenkuin laitat piirakan uuniin.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää kardemumma. Anna itse piirakan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Tarjoile kermanokareen kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget