Suppilovahveropiirakka eli piirakka, josta ei puutu mitään (paitsi liha)

1. lokakuuta 2014


Kävin äitini kanssa metsässä tutkimassa suppilovahverotilannetta ja onneksemme osoittautui, että niitä löytyi ihan hyvin. Sieniretki ei kuitenkaan päättynyt ihan niin onnellisesti mitä olisi voinut kuvitella, sillä sade alkoi pian saavuttuamme. Emme olleet siinä vaiheessa löytäneet vielä kovinkaan paljoa suppiksia, joten ei voinut antaa periksi ja täytyi jatkaa etsintää. Lopulta kuitenkin sieniä löytyi ihan kelpoinen määrä ja päätimme lopettaa etsinnän, joskin läpimärkinä. Ainakin ensi kertaa varten tietää, minne sienien toivossa kannattaa suunnistaa. Ja mikä ennenkaikkea parasta, löytämistämme sienistä sai tehtyä tällaista herkkuruokaa.

Rupesin lähinnä toteuttamaan tätä piirakkaa aika perinteisellä idealla. Jotain kasviksiakin piirakkaan oli pakko ujuttaa, joten porkkana sai toimia kyseisessä roolissa. Paprikakin olisi voinut sopia, mutta sitä minulla ei ollut kaapissa. Kokeilin myös paahdetun sipulin käyttöä piirakassa ja jouduin toteamaan, että se oli kuolettavan hyvä ratkaisu. Piirakasta tuli jotain niin mainiota, että makunystyni eivät ole vielä toipuneet ennalleen.

Erikoisinta ehkä oli se, että normaalisti suppilovahveroiden suhteellisen voimakas ominaismaku ei lopulta tullut kovin vahvana tässä esille. Tosin arvelisin paahdetulla sipulilla olevan jotain osaa tässä asiassa. Lopputulosta uskallan kuitenkin lämpimästi suositella. Voidaampa sitten tämä piirakka ajatella vaikka lihattoman lokakuun alettua eräänlaisena pelastuksena.

Suppilovahveropiirakka

26 cm halkaisijan piirakkavuoka

Pohja
1 dl    soijamaitoa
1 dl    soijajugurttia
2 dl    täysjyvävehnäjauhoja
1/4 dl spelttileseitä
1/4 dl SunSpelt speltkuitulisä (voi korvata leseillä)
1 tl     leivinjauhetta

Täyte
1      porkkana
1 dl paahdettua sipulia
2 dl  paistettuja suppilovahveroita (tuoreita karkeasti kaksinkertainen määrä)
3 dl  soijajugurttia
1      valkosipulin kynsi
rakuunaa
rosmariinia
basilikaa
mustapippuria

50 g (vege)juustoraastetta (esimerkiksi Violifen pizza raastettuna)

Sekoita pohjan ainekset keskenään ja levitä tasaisesti piirakkavuoalle. Levitä taikinaa hieman vuoan reunoillekin.
Valmista täyte. Kuori porkkana ja höylää siitä juustohöylällä ohuita kolikoita. Nostele porkkanakolikot piirakkapohjan päälle. Levitä paahdettu sipuli ja suppilovahverot porkkanoiden päälle. Kuori, pilko/murskaa valkosipuli. Sekoita soijajugurttiin valkosipuli ja kaada se piirakkapohjalle täytteiden päälle. Ripottele lopuksi päälle  (vege)juustoraaste.
Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Jos piirakka ruskistuu liikaa, laita folio suojaksi.
Tarjoile lämpimänä (tai mikseipä kylmänä, mutta tämä ei tule kauaa säilymään syömättömänä).

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget