Inkivääri-mansikkahillo

11. syyskuuta 2015


Vielä ehtii säilöä kesän marjoja, mansikoitakin vielä joissain paikoin tarjolla, joten tämä herkullinen hillo on näppärä toteuttaa ja tuo hieman uutta perinteiseen mansikkahilloon.


Mainiota loppuviikkoa! Kelit käytännössä vain paranevat, vaikka syksyksi tätä ajankohtaa väittävät. Hassuinta tällaisessa kelissä on se, että ei oikein tiedä, mitä pitäisi laittaa päälle ulos lähtiessään. Aamuisin on aina kylmä, keskiviikkoaamunakin suorastaan henki höyrystyi kun odottelin bussia pysäkillä. Sitten taas iltapäivällä oli niin lämmin, että takissa tuli suorastaan kuuma. Mutta emme kuitenkaan tule tästä surulliseksi, sillä kerrospukeutuminen on niin hieno keksintö, että sitten voinee vain ottaa ylimmät vaatekerrokset pois ja valitella sitten kun joutuu kulkemaan takki kainalossa. 
Mutta tästä hieman kummallisestakin kesästä ja syksystä on ollut se hyöty, että marjasadot ovat sopivan eriskummalliset. Kuka olisi voinut kuvitella, että syyskuussakin on vielä mansikoita hyvin saatavilla. Ja koska hävikkiviikon mukaisesti emme halua heittää mitään hukkaan, nämä kaikki mansikat on pakko syödä ennenkuin menevät huonoksi. Toinen hyvä vaihtoehto syömiselle on säilöminen, jota jälleen harjoitin omien mansikoideni osalta. Toteutin hieman erikoisemman, inkiväärillä ja sitruunamelissalla maustetun mansikkahillon. Pidin lopputuloksesta kovasti, sillä inkivääri tuo mukavaa mausteisuutta hilloon, jota sitruunamelissa tasapainottaa raikkaudellaan. Inkivääri ei kuitenkaan hyökkää makuna päälle, vaan tuo vivahteen itsestään. 
Myös sokerin määrä tässä hillossa ei ole päätä huimaava, ja sikäli viimevuoden hillonvalmistukseeni on luottaminen, tällä sokeri ja melatinmäärällä tämän hillon tulisi säilyä avaamattomana jopa puoli vuotta, ellei enemmänkin (jos siitä sitä riittää niinkin pitkälle) ja avattuna ainakin kuukauden, jos kontaminaatioita ei ole tapahtunut. Myös tiivistepaperi korkin alla auttaa säilyvyydessä tai purkkien väärinpäin säilyttäminen, jolloin purkin suusta tulee ilmatiivis. Tai vielä yksinkertaisempi keino on syödä kaikki heti samantien pois, niin säilyttämisestä ei tule ongelmaa.


Tässä hillossa tosiaan jätin mansikat hieman isommiksi paloiksi, kuten kuvasta näkyy. Mielestäni on kiva, kun hillossa on kunnolla sattumia, joten isommat mansikat menevät nätisti muutamaan palaan ja pienemmät kokonaisena tai puoliksi. Hillon rakenne on myös sopivan paksua, että sitä voisi käyttää vaikka lättyjen päällä tai muissa jälkiruuissa. Koska sokerin määräkään ei huimaa päätä, niin mikseipä sitten aamupalallekin. Säilykkeissä kuitenkin sokerin määrän tulee olla jonkinlainen, että ylipäätään säilyvyys ja vitamiinien säilyminen ovat taattuja. 
Melatin on osoittautunut ihan mukavaksi säilyttämistuttavuudeksi. Itse suosin ehkä mieluiten tätä sinistä, sillä sen avulla pystyy tekemään varsin vähäsokerisia hilloja, joskin kyseisessä tuotteessa on itsessään jo jonkin verran sokeria. Ihmettelen hieman, kun kaupassa on tarjolla vihreää melatinia, jota mainostetaan sokerittoman säilytyksen toteuttajana, vaikka tuote sisältääkin hedelmäsokeria eli fruktoosia... Toisinsanoen, kyseessä voi olla jopa pahempi vaihtoehto kuin tavallisella sokerilla sokeroitu tuote. Sinistä siis voisin suositella omalta osaltani, sillä saa lievempiinkin hilloihin mukavan tiiviin rakenteen, sillä hyytelöimisagentti on varsin tehokas. Hilloja siis vain valmistelemaan.

Inkiväärimansikkahillo

noin 8 desiä hilloa

1 kg   mansikoita (noin 2 litraa)
50 g   inkivääriä (noin 10 cm pala)
2 dl    sokeria
½ dl   vettä
½ pss sinistä melatinia
1        kourallinen sitruunamelissaa

Perkaa mansikat ja laita kattilaan. Kuori ja raasta inkivääri mansikoiden sekaan. Lisää sekaan myös sokeri ja vesi. Kiehauta ja keitä parisen minuuttia, kunnes mansikat pehmenevät, jos mansikat kovin isoja, puolita. Lisää puolet sinisestä melatin pussista ja sekoita hyvin. Anna kiehua vielä pari minuuttia. Revi sitruunamelissa hillon sekaan ja sekoita. Anna hieman jäähtyä.
Annostele steriloituihin lasipurkkeihin ja laita kannet paikoilleen. Anna jäähtyä ennen jääkaappiin laittoa. 
Säilytä jääkaapissa.

2 kommenttia :

 1. Hellou! nyt tosiaan ajattelin kokeilla tätä inkiväärillä maustettua hilloa. Mietin kuitenkin, kun pakastimesta löytyy mustikoita (sekä vadelmia), että mitenköhän inkivääri sopii yhteen mustikan kanssa..? Ihan vaan, jos olet sattunut kokeilemaan erilaisia hilloja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Hienoa ettå päätit kokeilla! En ole kokeillut mustikkaa ja inkivääriä hillossa, mutta mustikkaleivonnaisissa olen käyttänyt inkivääriä ja siihen se sopi! Oliko sulla yhtään mansikoita? Kuvittelisin että ainakin mansikka ja mustikka yhdistettynä tässä reseptissä voisi toimia. Mustikka on kuitenkin hieman vähemmän makeampi ja vähemmän happamampi(?) kuin mansikka, joten kannattaa maku testata ennen purkittamista, että pitääkö sokeria lisätä.
   Onnea testailuun! Kerro miten onnistui

   Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget