Halloweenin silmäsmoothie

26. lokakuuta 2016


Halloweenia ajatellen on hauska leikitellä ruuan ulkonäöllä. Punajuuresta syntyy pelottava smoothie ja pähkinä-kaurahiutalemassasta voi tehdä silmämunia muistuttavia palluroita! Kokonaisuus on helppo ja nopea toteuttaa.


Syksy etenee kovaa vauhtia ja pian olisi jälleen pyhäinpäivän aika. Pyhäinpäivä on tänä vuonna marraskuun puolella ja kaupallisempaa halloweenia vietetäänkin jo 31. päivä lokakuuta. Siinä pääseekin sitten kunnolla sekaisin, että mikä todella olisi se oikea päivä tätä juhlaa viettää. Halloweenina kuitenkin tyypillisesti järjestellään, nykyään jo Suomessakin, erinäisiä pirskeitä ja leivotaan kaikennäköistä jännittävää. Onko sinulla jo kovat halloweenruokasuunnitelmat?

Oma suhtautumiseni halloweenpitoihin on vähän ristiriitainen. Onhan ihan hauska juhlistaa jotenkin, sillä juhlan aiheita harvoin on liikaa ja mikä olisi sen parempi syy tehdä jotain jännittävää ruokaa? Toisaalta kuitenkin tuo kaupallinen puoli halloweenissa, eli se kaiken krääsän ostaminen joka joutunee heti jälkeen roskiin tai kaapin perälle ja myöhemmin sieltä hävitykseen. Siinä mielessä syötävät koristelut ovat loistava vaihtoehto halloweenille. Voi värkkäillä syömiset halloweenteemaisina ja sitten ne on syötynä ja ongelma ratkaistu. Kuitenkin pitänee muistaa, että kukin juhlii tavallaan.


Suomalaisesta kulttuurista kekri eli sadonkorjuujuhla on ehkä enemmän mieleeni. Syksyn sadolla juhlistaminen ja etenkin kaikki kasvikset joita syksy tuo tullessaan. Tuntuu tosin että koko syksyni on aina yhtä kekriä kun juurekset ja muut vihannekset ovat parhaimmillaan!

Aikoinaan peruskoulussa meillä oli kekriruokaviikko syksyisin, jolloin viikon ajan syötiin hieman eritavalla valmistettua ruokaa, enemmän yrttimausteita ja enemmän kasviksia. Sitä väriloiston riemua. Muutoin kun peruskoulun ruokalista oli sitä samaa neljän viikon sykliä kaikki ne vuodet, niin tuollaiset erilaiset ruokaviikot jäivät usein mieleen. Järjestetäänköhän nykyään enää vastaavanlaisia ruokatempauksia kouluissa?


Ajattelin kuitenkin nyt hieman panostaa tähän halloweenhenkiseen ruokaan ja tehdä verismoothieta silmämunilla. Punajuuri on loistava raaka-aine smoothieissakin, sillä se lisää smoothien ravintoarvoja mm. rautaa, folaattia, vitamiineja ja muita hivenaineita, puhumattakaan kauniista väristä. Punajuuri toimii parhaiten smoothieissa, kun sitä kypsentää ensin, mieleisin kypsytystapa minulle on nopea mikrottaminen. Kun pienet punajuuret laittaa hyvin pestynä sellaisenaan tai isommat paloiteltuna mikron kestävään astiaan, pohjalle tilkka vettä ja kelmu päälle, saa ne höyrytettyä lähes kypsiksi muutamassa minuutissa.

Punajuurismoothie saa makeutta banaanista, omenasta ja päärynästä, joista kaksi viimeistä vielä raikastavat kokonaisuutta. Chiasiemenet kiinteyttävät smoothien rakennetta, että se on helposti lusikoitavaa ja koristepallurat pysyvät hyvin pinnalla. Pähkinä-kaurahiutalepallot tuovatkin sitten ruokaisuutta smoothieen vielä lisää ja lopussa onkin aika kokonaisvaltainen annos, joka toivonmukaan näyttää vielä hauskalta. 

Toisinsanoen käytännöllinen halloweenhenkinen herkku! 

Punajuurismoothie pähkinäpalloilla

2 isoa annosta

Punajuurismoothie
200 g punajuurta (3 pientä punajuurta)
1 iso banaani
1 iso (kotimainen) omena
1 (kotimainen) päärynä
½ dl chiasiemeniä
tarvittaessa ½ dl vettä/kasvimaitoa

Silmämunat
½ dl liotettuna cashewpähkinöitä
½ dl kookoshiutaleita
½ dl kaurahiutaleita
1 rkl kookosöljyä
1 tl vaahterasiirappia
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä


Halutessasi sileämmän tuloksen liota cashewpähkinöitä pari tuntia etukäteen.

Pese ja harjaa punajuuret hyvin. Kypsennä punajuuret kuorineen höyryttämällä tai mikrossa syvässä kulhossa kelmun alla 6-8 minuuttia. Laita hieman pehmenneet punajuuret jäähtymään kylmään veteen. Poista kannata ja lisää tehosekoittimeen. Kuori banaani, pese omena ja päärynä. Laita loputkin ainekset tehosekoittimeen ja surauta sileäksi tahnaksi. Jos tehosekoitin ei meinaa pöyrittää, lisää hieman nestettä. Smoothien kuuluukin jäädä aika paksuksi. Lusikoi kulhoihin ja nosta jääkaappiin.

Valuta cashewpähkinät hyvin. Laita kaikki silmämunien ainekset tehosekoittimeen tai surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Kun massa on tasaista tahnaa, muotoile siitä 4 palloa. Paina pallojen keskelle hasselpähkinät (tai vaikka jäinen mustikka) ja nosta noin 15 minuutiksi pakastimeen.

Nostele silmämunat smoothien päälle kulhoon ja tarjoile.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget