Sobanuudelisalaatti, täyteläiset vegesalaatit OSA 2

20. lokakuuta 2016


Pastasalaatti on varmaan tuttu juttu, joten tattarista tehdyt sobanuudelit sopivat hyvin salaatin pohjaksi. Nuudelien lisäksi värikkäitä kasviksia ja komeus onkin siinä. 


Nyt on täyteläisten salaattien osa kakkosen vuoro! Tättärätää, saanko esitellä sobanuudelisalaatin!

Pastasalaatti ei ole ehkä mikään uniikein idea, eikä sobanuudelien käyttö salaateissa ole mikään uusimmista uusin keksintö. Tattarista valmistetut sobanuudelit, jotka juontavat juurensa Japanista, tarjoillaan usein kylmänä. Kylmät sobanuudelit ovatkin Japanissa tavallista kuumien kelien ruokaa ja ne tarjoillaan usein hyvän kastikkeen tai liemen kanssa. Sobat ovat mielestäni ehkä eniten oikeuksissaan juuri kylmänä. Sellaisenaan maustamattomana ne eivät maistu oikeastaan miltään, joten ne vaativat rinnalleen hyvän kastikkeen.

Niinpä siis kylmät sobat marinoidaan, jotta niihin saadaan makua. Soija ja balsamico tuovat hapokkuutta, seesamiöljy paahteista makua ja sriracha tulisuutta. Sriracha on muutenki noussut viimeaikoina suosikkichilikastikkeekseni viimeaikoina, kun tajusin sen hienouden! Suosittelen lämpimästä kokeilemaan, sillä se toimii hyvin kaikenlaisessa ruuanlaitossa. Hieman vaihtelua perinteiselle tabascolle.


Tämä sobanuudelisalaatti on täyteläisten vegesalaattien kakkossalaatti, sillä tällä haluan osoittaa, mitä potentiaalia pastasalaateilla on. Turhan usein pastasalaatit tarkoittavat käytännössä valkoista pastaa vihreän salaatin kanssa tai vielä pahemmin kunnon kermaisen majoneesikastikkeen kanssa. Pastasalaattien pasta on useimmiten vain keitettyä pastaa, joka on isketty salaattien sekaan, jolloin se maistuu... no pastalta.

Millaisia kokemuksia sinulla on pastasalaateista?

Pastasalaattien ei tarvitse olla mauttomia ja epäterveellisiä vaan ne voivat olla värikkäitä ja maukkaita, siinä missä muutkin salaatit! Tässä salaatissa on myös se hyvä puoli, että kasviksina voi käyttää juuri niitä, mitä juuri milläkin hetkellä kuuluu satokauteen! Nyt syksyllä saatavilla on erilaisia kaaleja, juureksia ja muita herkkuja, joten ole luova. 

Söin tätä salaattia lounaaksi parina päivänä ja se toimi eväänä kyllä todella hyvin. Ei tullut syömisen jälkeen väsähtänyttä oloa, joka yleensä tulee pastan jälkeen. Salaatin maku oikeastaan myös vain parani seuraavaan päivään mennessä, kun maut olivat levinneet ja tasoittuneet kunnolla, joten edellisenä päivänä lounaaksi valmistaminen toimii paremmin kuin hyvin. Nälkä pysyi myös sopivasti loitolla, jolloin opiskeluista selvisi kunnialla iltapäivään asti!


Värikäs sobanuudelisalaatti

2 annosta

½ dl (kuivia) vihreätä linssejä tai ½ pkt valmiiksi kypsennettyjä
100 g sobanuudeleita*
1 iso porkkana
½ punainen paprika
1/3 pienestä kesäkurpitsasta
100 g punakaalta
100 g kukkakaalta

Kastike
2 rkl soijakastiketta
1½ rkl seesamiöljyä
1 rkl balsamicoa (tai muuta viinietikkaa)
1 tl srirachaa
2 rkl seesaminsiemeniä
½ tl kuivattua valkosipulia (tai pala tuoretta murskattuna)


Kypsennä linssit paketin ohjeen mukaan (noin 20min), tai käytä valmiiksi kypsennettyjä linssejä.

Kypsennä sobanuuelit paketin ohjeen mukaan. Kun nuudelit ovat kypsiä kaada kuuma vesi pois ja laita pari kertaa jääkylmää vettä ja sekoita/levittele nuudeleita käsin pari kertaa. Tällöin sobat pysyvät irrallaan toisista eivätkä rupea muhjuuntumaan.

Odotellessa käsittele kasvikset ja kastike. Kuori porkkana. Pese kaikki kasvikset hyvin. Leikkaa kasviksista ohuita lyhyehköjä tikkuja. Sekoita kasvikset valutettuihin sobanuudeleihin ja linsseihin. Kääntele käsin sekaisin.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada nuudelien päälle, sekoittele vielä. Tarjoile kylmänä.


*Sobanuudeleita voi ostaa hyvinvarustelluista marketeista (esim. Yutaka merkkistä löytyy Keskon ja S-ryhmän kaupoista) tai aasialaisia tuotteita myyvistä kaupoista. Löytyy nimillä soba, sobanuudeli/noodle, buckwheat noodles

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget