Savutofu poke-kulho

7. maaliskuuta 2017


Herkullisen kulhoruuan saat värikkäistä aineksista kuten marinoiduista kasviksista, punaisesta riisistä ja savutofusta!


Poke-kulhot nousivat hitiksi jo jokunen aika sitten. Jos termi ei ole vielä tuttu, kyseessä on hawaijilainen kulhoherkku, jossa on tyypillisesti kuutioitua kalaa ja muita aineksia tarjoiltuna kulhossa. Poke-kulho muistuttaa hieman sushikulhoa, sillä tyypillisesti niissä käytetään samantyyppisiä aineksia. Poke-kulhojen salaisuus on kuitenkin ilmeisesti kuutioidut raaka-aineet, jotka tuovat oman sävähdyksensä annokseen.

Koska kulhoruuat nyt vain ovat niin hyviä, niin täytyihän sitä sitten pokekulhoa lähteä kokeilemaan. Tosin ilman kalaa, niinpä siis tofua. Tofu on yksi suosikkiraaka-aineistani, yleensä Jalotofu on se ykkönen, mutta tälläkertaa kokeilin toista loistavaa vaihtoehtoa. Nimittäin Vianan savutofua, jota saa Vegekaupoista. Kyseinen tofu on oikeasti savuisen makuinen ja kunnolla kiinteää. Sitä voi vaikka leikellä juustohöylällä leivän päälle. Täytyyhän siis tuon herkun olla hyvää myös kulhoruuassa.


Meillä oli juuri kurssi luonnosta saatavista aineista, joita voidaan käyttää lääkkeinä. Luennolla sitten erityisesti huomioni kiinnitti punainen riisi, jota käytetään niin ikään rohdoksena, sillä siinä oleva monakoliini-K estää kolesterolin synteesiä ja tätä kautta alentaa kolesterolia. Kyseessä siis ihan kunnon terveysruoka. Ajatukseni siirtyivätkin siis heti kaapissani odottelevaan punaisen riisin pakettiin.

Vaikka en nyt omakohtaisesti kärsi korkeasta kolesterolista, tai en ole niinkään varma onko tavallisesti ruuan yhteydessä nautittuna punaisella riisillä suurtakaan vaikutusta, vai onko vaikutus nimenomaan tuossa eristetyssä yhdisteessä. On kuitenkin hauska ajatella, että lautasella on nyt ihan oikeaa terveysruokaa!


Lisäilin kulhoon sitten muita mieleisiä raaka-aineita, kuten Silmusalaattia ja avokadoa. Jotain kuitenkin puuttui. Nimittäin jokin raikas elementti. Namasu on japanissa tyypillisesti valmistettu etikkainen salaatti, jossa on porkkanaa ja retikkaa. Tätä tarjoillaan usein ruokien sivussa ja se onkin todella hyvää ihan missä tahansa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan porkkana ja retikka raastetaan ja maustetaan riisiviinietikalla ja muilla mausteilla. Todella hyvää ja yksinkertaista!


Millaiset kulhoruuat on sun suosikkeja?


Savutofu pokebowl

2 annosta

1½ dl punaista riisiä
ripaus suolaa
200 g savutofua

Retikka-porkkanasalaatti (namasu)
1 porkkana
50 g retikkaa (noin 2cm pätkä)
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl sitruunamehua
1 tl agavesiirappia
ripaus suolaa

Srirachakastike
3 rkl makeuttamatonta soijajugurttia
1 tl srirachakastiketta
1 tl mustia seesaminsiemeniä

Lisäksi
1 avokado
1 pala punaista paprikaa
1 kourallinen silmusalaattia

öljyä paistamiseen


Kypsennä riisi paketin ohjeen mukaan. Mausta ripauksella suolaa

Kuutio savutofu ja paista paloihin öljyssä rapsakka pinta.

Kuori retikka ja porkkana ja raasta karkeaksi. Lisää raasteiden sekaan mausteet ja kääntele lusikalla.

Sekoita srirachakastikkeen ainekset keskekään.

Kuori avokado, poista siemen ja leikkaa ohuita siivuja. Pilko paprika ja huuhtele idut.

Kun riisi on kypsää kasaa kulhot.


VINKIT!
  • Voit käyttää halutessasi muutakin riisiä kuin punaista riisiä
  • Hyvä savutofu löytyy Vianalta (löytyy mm. Vegekaupoista), mutta halutessasi voit käyttää myös esimerkiksi Jalotofun kylmäsavutofua, tällöin tofu kannattaa kuivata ennen paistamista, paistaa aluksi ilman öljyä ja lisätä vasta loppuvaiheessa paistoa tilkka öljyä.

2 kommenttia :

  1. Tuo Vianan savutofu on kyllä ehdoton lempparini ja joskus olen hakenut suoraan sen koko pakkauksen kun siitä tulee ihan parasta kiusausta + leivän päällä ihan super hyvää. Itseasiassa täytyykin käydä hakemassa sitä taas ensiviikolla :) Kulhoruoat eivät vielä ole meille tietään löytäneet, vaikka ovatkin super kauniita. Ihanaa alkavaa viikkoa Jenni! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo savutofu on kyllä tosi hyvä tuote! Toimii kyllä niin hyvin leivän päällä, mutta kiusausta en ookaan kokeillut vielä tehdä. Pitää kokeilla sitäkin enskerralla kun käyn ostamassa (tai mitä jos tuot meille samalla toisen laatikon ku käyt :D)
      Ite oon tykästynyt kunnolla kulhoruokiin ku se on niin nätti tapa laittaa erilaisia osasia ruokaan, mutta ei kyllä ehkä joka viikkokaan tuu tehtyä. Mut kannattaa sunkin ihmeessä kokeilla! Nyt olis hyvä reseptikin savutofun kera ;)
      Mukavaa alkavaa viikkoa Emilia sullekin!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget