Raaka pasha ilman valkoista sokeria

12. huhtikuuta 2017


Pääsiäisen suosikkiherkku pasha syntyy myös raakaversiona. Raaka pasha on ihanan kirpeä, mutta kuitenkin pehmeän kermaisen makuinen.


Pääsiäinen ja kevät on täällä ihan just! Joten mitä se sitten tarkoittaa? No tietenkin ainakin joissain määrin keväisiä herkkuja. Pasha on yksi pääsiäisen ykkösherkuista, vaikka se ei oo ehkä mulle ollut se mikään suosikkijuttu. Onhan sitä toki ollut kiva syödä, mutta ei mikään ehdoton.

Pohdiskelin vegaanista pashaa ja sen eri vaihtoehtoja. Chocochilissähän on ihan mahtava vegaanisen pashan ohje, joten sitä tuskin tarvinnee uudelleen kirjoittaa. Niinpä siis jotain erilaista. Mitenkä olisi siis raakapasha?!


Raakaherkut jakaa kyllä yllättävän paljon mielipiteitä. Joillekin ne on se ehdoton nami ja joillekin taas ehdoton ei. Mä tykkään kyllä raakaherkuista, mutta yleensä ne on niin tuhteja että ei jaksa syödä kuin pienen palan ja se riittää. Toki kaikki raakapatukat ja välipalapallot on ihan eri asia vai mitä. Mitä sä oot mieltä raakaherkuista?

Joten kun kyseessä on pasha, eli just se pääsiäisen ruoka joka on mämmin ohella niin tuhtia ja täyttävää, että sitä riittää pieni siivu. Suorastaan siis kuin raakaherkun määritelmä. Eli siis cashewpähkinät likoon ja pashan tekoon!


Raa'asta pashasta tulee tällä ohjeella ihanan kirpeä, mutta kuitenkin kermainen ja täyteläinen. Ehkä oikeasti parasta pashaa mitä oon syönyt, koska mun mielestä pashan kuuluu olla juuri sopivasti kirpeää ja hapanta, mutta kuitenkin hieman makeaa.

Raakuuden lisäksi tässä pashassa ei ole lisättyä sokeria. Tai riippuu minkä laskee lisätyksi sokeriksi, ei valkoista sokeria ainakaan. Halutusta raakuudesta ja vegaanisuudesta riippuen pashan voi makeuttaa agavesiirapilla, hunajalla tai vaikka kookosnektarilla. Hunajalla makeuttaessa pashan kirpeys korostuu juuri oikealla tavalla, mutta esimerkiksi kookosnektari on myös toimiva vaihtoehto. Valitse siis itse!

Mikseipä siis pääsiäisenäkin voisi herkutella hieman terveellisemmin ja paremmalla omallatunnolla karsimatta itse mausta.


Raaka pasha

6-8 annosta

3 dl cashewpähkinöitä
1 dl kauramaitoa
1 luomusitruuna
1 luomulime
2 rkl agavesiirappia/hunajaa/kookosnektaria
10 kuviattua aprikoosia
½ dl rusinoita
1 dl manteleita tai mantelijauhetta

Liota cashewpähkinöitä vedessä parisen tuntia tai yön yli.

Valuta pähkinät ja laita tehosekoittimeen, lisää kauramaito, sitruunan ja limen mehu, sekä molempien raastettu kuori ja makeutus. Aja seos tasaiseksi massaksi muutaman minuutin ajan. Kun seos on sileää, lisää sekaan paloitellut aprikoosit,  rusinat ja rouhitut mantelit ja kääntele sekaisin.

Laita pasha valumaan. Helppo keino on laittaa kahvin suodatinpaperiin tai sitten harsoon/juustoliinaan ja siivilään/kahvinsuodattimeen. Laita päälle kelmu tai kangas ja pieni paino päälle ja astia alle. Anna valua yön yli.

Kumoa pasha ja koristele halutessasi rusinoilla/aprikooseilla. Tarjoile.


4 kommenttia :

  1. Kuulostaa hyvältä! 💚 Tuija

    VastaaPoista
  2. Hei, ihanaa että löytyy raakapashan ohje! Haluaisin kysyä manteleista, kun niitä ei mainita tuossa ohjeessa enää raaka-aineiden luettelemisen jälkeen: liotetaanko? Soseutetaanko samalla kuin cashew-pähkinät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit!
      Olempas näemmä ollut huolimaton! Tarkoituksena on siis että mantelit rouhitaan ja lisätään massaan aprikoosien kanssa. Eli ei tarvi liotella tai mitään.
      Mikäli ei jostain syystä halua mantelisattumia, voi mantelit lisätä jauheenakin :) päivitän tämän ohjeeseenkin

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget